Pentru cititorii mei care-s și studenți prin poli nu cred că mai este nevoie să explic ce-i cu celebra barieră din fața rectoratului. Pentru ceilalți voi face totuși un efort.

Bariera s-a născut (din câte-am auzit) dintr-o nemulțumirea a doamnei rector Ambramburica nemulțumită până peste poate pentru că nu reușea să-și bea cafeluța liniștită dimineața în timp ce studenții frecau mașinile luate cu restul banilor rămași după ce-au plătit restanțele și cazarea prin cămine. Așadar (cică) ar fi tunat și fulgerat și-ar fi cerut o soluție. Cum UPB-ul duce lipsă de multe chestii da’ de capete luminate în nici un caz, s-au găsit câteva astfel de capete luminate prin facultatea de Transporturi (clădirea de vis-a-vis de rectorat). Și-au pritocit bariera.

Bariera v. 1.0 era construită în așa fel încât nu puteau trece 2 mașini venind din sensuri diferite. Practic era o singură barieră perpendiculară pe drumul îngustat cu niște bare de metal. Evident, pentru a putea trece de barieră trebuie să deții un card de acces în politehnică. Pentru angajați este oarecum lejer dar costă ~30 RON / an. Pentru studenți este aproape imposibil. Trebuie făcută cerere, depusă nu-știu-unde, alergat, etc… Birocrație, dulce Românie. Pentru cei cu drumuri prin campus bariera reprezenta un deget mijlociu ridicat în sus. Nu prea conta cine ești și unde ai treabă. Portarul de la barieră este aproape tot timpul conștiincios și nu te lasă decât dacă te-ai tras de șireturi cu el în prealabil.

Bariera v. 2.0 a mai reparat din “memory leaks” și e construită cu 2 bariere, câte una pe fiecare sens și cu camere de luat vederi îndreptate spre fiecare sens (da băi amărâților, din banii voștri sunt construite alea). Înainte mai mergea să fâlfâi cardul pe la aparat și să-l lași să treacă și pe ăla de pe partea cealaltă. Acum nu.

Ah, dar stați, am pierdut din vedere esențialul. Campusul Politehnicii are 2 intrări. Ambele intrări dotate cu bariere și cu portari. Recapitulăm ? 2 intrări păzite și-o barieră și mai păzită în centru. De ce ? Am explicat mai sus de ce. Soluția cu “da’ faceți în puii mei un drum care să nu treacă pe lângă rectorat” nu le-a trecut prin mintea aia luminată. Era un drum care nu trecea pe lângă rectorat da’ de vreo 10 ani construiesc biblioteca aia măreață (într-o epocă cu Google și Wikipedia) așa că ăla e blocat. Ah, tot capetele luminate o să comenteze că bariera îi împiedică pe ăia care doar vor să taie prin campus ca să nu stea în trafic. Well, de aia aveți portari băi capete seci. Ca să nu intre orice labă tristă în campus și să păstrezi aleile alea cât mai libere de mașini cu “Școala”.

Dar nu, a fost nevoie de barieră ca să stopeze valul de criminalitate abătut asupra campusului liniștit da’ plin de gropi al Politehnicii. Eu fiind angajat am card de acces (pe la barieră doar, că la intrări e inutil, saluți portarul, eventual îi arăți pe parbriz abțibildul cu Acces 2007 că pentru 2008 le-a fost lene să mai scoată unul nou și treci). De obicei când ajung în Poli intru pe Iuliu Maniu dar ies pe Splai pentru că-i mai liber seara. Așa că folosesc (destul de des) cardul de acces. Evident înjur de fiecare dată bariera și pe idioții care-au gândit-o. Dacă se întâmpla ca unul din colegii mei să fie nevoiți să treacă pe la barieră le mai las cardul (dacă mă pot lipsi de el). Într-una din zile când treceam de barieră, pe sensul celălalt stătea un tip c-o mașină și aștepta pe cineva să-l lase să treacă. După ce-am trecut, am oprit mașina pe dreapta și i-am dat drumul cu cardul meu.

Azi când dau să trec de barieră, pixu, cardul meu nu mai făcea nimic. Fac semn pe la portari, vin ăia și încep să-mi explice savant cum că mi l-a blocat că l-am lăsat pe altul să intre ? WTF ? Lucrez în cadrul Politehnicii, după ce că plătesc cardul de acces într-un campus în care numai cine n-are 50 de bani în buzunar nu intră mai au și nesimțirea să-l blocheze. Înjur nițel și într-un final portarul îmi zice că de data asta e băiat bun și mă lasă să trec da’ data viitoare nu se mai întâmplă. WTF again ?? Kafka frate.

În timpul ăsta nu știu cum paștele mă-sii da’ în fiecare seară e aglomerație la ieșirea dinspre Iuliu Maniu. Am vaga senzație că se poate intra/ieși pe undeva prin altă parte (pe unde e Național TV) da’ nu sunt sigur. Până acum nici nu m-a interesat. Acum am de ales, ori mă duc să mă iau în gură cu dobitocii care-au blocat cardul ori caut altă ieșire din campus spre Splai. Cred că aleg varianta a. Nu de alta da’ chiar sunt curios cum o să fiu mustrat în fața colectivului pentru că am permis elementelor negative să străpungă perimetrul securizat al UPB-ului. Băga-v-aș sârmă-n nas…