limbaj licentios

Îmi pun întrebarea de ce e mai vulgar să spui “mi s-a futut placa de rețea” decât “ce i-aș trage-o vecinei de la 8”.  Prima expresie nu face referire la nici un act sexual, nu lezează absolut pe nimeni (decât poate pe placa de rețea) în timp ce a doua, fără a conține nici un cuvânt vulgar, ar putea leza interesele cuiva. 

Aș putea extinde firul logic mai departe până la folosirea “organelor” în diverse expresii fără a avea o legătură directă cu organul. Gen “m-am îmbătat pulă aseară” sau “să vezi ce pizdos e în clubul X”. 

În ritmul în care evoluează limba română cam în câți ani credeți că limba literară va permite derapaje de genul ăsta ? 

Eu mai curând mă rog să permită NUMAI derapaje de genul ăsta la cum se vorbește/scrie în zilele noastre.

6 Comments limbaj licentios

 1. bastylica

  derapajele astea verbale nu au cum sa piara, iar cat tine de modul in care se scrie azi….asta sper din tot sufletul sa piara….asa cum pier si manelele pe zi ce trece

  Reply
 2. Cristian

  Expresiile alea sunt vulgare pentru ca au cuvinte “murdare” :-)

  @WebMonkey Land: e tare preotul ala!

  Reply
 3. Ecstrim

  Despre limba literara nu stiu, dar in limbajul tehnic a intrat de mult exprimarea “licentioasa”. E suficient sa asculti doi IT-isti la taclale :D

  Reply
 4. E-nigma

  dar sa zici “mi s-a busit/crapat/stricat nic” nu merge?! nu, ca tre sa arati ca esti barbat.. de la exp Andreei Esca (io-te mah, s-a f* butonu’) dat live, au inceput sa se f* toate in jur…

  Reply
 5. Blegoo

  Cred ca tu derapezi, mai degraba.

  Folosesti limbaje diferite in functie de audienta si imprejurari, nu?

  Ca exemplu, sa presupunem ca esti invitat la o receptie ceva, la vreo ambasada; pariezi ca UITI orice cuvinte “derapate” si devii mai “literar” decat Lovinescu…
  Si nici n-ai sa folosesti termeni tehnici specifici de IT daca esti la o bauta cu fetele de la vreo revista mondena, ceva. Fiindca stii ca nu ai audienta potrivita.

  Eu cred ca tu vorbesti despre evolutia unui anume segment (vernacular, sa zic) al limbii romane VORBITE – iar acolo, da, probabil ca termenii vor deveni acceptati (pula, pizda, futut, muie) cata vreme sunt folosesiti CORECT, si nu in scopul de a soca (exemplul tau cu placa de retea).

  O cauza posibila pentru folosirea din ce in ce mai frecventa a termenului “s-a futut” relativ la orice problema, ar putea fi nivelul de incompetenta al celui care foloseste “s-a futut” relativ la orice defectiune care ii depaseste expertiza ori capacitatea de intelegere.

  Spunem “s-a futut motorul” fiindca e generic, acopera orice cauza posibila si fiindca de fapt, nu stim de ce nu porneste masina.

  Daca am fi competenti pe subiect, am spune “s-a rupt cureaua de timing” ori ceva similar, in functie de cauza PRECISA.

  Prin acceptarea generala insa, termenii vor pierde mult din valoarea initiala, devenind simple combinatii de sunete, fara legatura cu sexualitatea, si or sa serveasca doar pentru a demonstra cat de incompetet si nestiutor este cel care le foloseste cu referire la cauza.

  Ma indoiesc totusi, ca acceptarea se va extinde si in comunicarile SCRISE. Un raport in scris despre cauzele “futerii unei placi de retea” ar parea oarecum neserios, mai ales daca e inaintat la conducere…

  Limba literara o sa continue sa nu fie afectata in mod natural, fiindca orice incluzie de termeni din “sublimbaje” va fi recunoscuta automat ca nefireasca, si tratata ca atare.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *