Mediul academic

Acum aproximativ un an, poate un an și ceva, asistam undeva într-o sală din Politehnică la o prezentare ținută de o persoană care se ocupa cu recrutarea pentru Cisco. Într-un moment de sinceritate a spus o treabă care ar fi trebuit să intre adânc în creierele celor prezenți acolo și cu ceva putere de decizie la nivelul Facultății și al Universității. N-o să pot reproduce mot-a-mot dar o să reproduc totuși ideea.

Spunea că Universitățile dețin cel mai important bun necesar pentru supraviețuirea și dezvoltarea unei companii. Universitățile ar trebui să negocieze la sânge cu companiile care doresc să ajungă să se prezinte în fața studenților. Cei mai mulți pierd din vedere faptul că o companie are nevoie de oameni de valoare, oameni care sunt mult mai ușor de recrutat direct la nivelul facultăților și cedează mult prea ușor în fața lor, cam ca indienii în fața mărgelelor colorate (asta-i de la mine :P).

Unde vreau să ajung ? Păi la faptul că Politehnica are un lung șir de ratări în acest domeniu. Èšin minte că atunci când am terminat liceul am fost uimit de diferența tehnologică dintre metoda de organizare a admiterii la ASE și la Politehnică. În 1998, la ASE,  formularul de înscriere era înregistrat pe calculator. În Politehnică mă plimbam cu dosarul plic scris ad-labam prin niște săli semi-dărăpănate. De abia acum câțiva ani a început și Politehnica să foloseasca tehnologiile noi și revoluționare în procesul de admitere. Și prin “câțiva ani” ar trebui să înțelegeți că-s mai puțin de 5 ani.

Un alt exemplu este celebra (pentru studenții și cei implicați în proiectul ăsta) operațiune “hotspot în UPB”. A fost lansat și lăudat ca fiind al doilea hotspot într-o Universitate din România (după ASE bineînțeles). Intel și Flamingo au sponsorizat operațiunea. De fapt au fost aduse câteva AP-uri mai răsărite (de exterior) și o grămăjoară mai mică de AP-uri SMC ieftine și proaste care acum adună praful prin dulapurile de prin Politehnică. Flamingo s-a lăudat cu donație de peste 10.000 €. Un calcul sumar făcut pe numărul de echipamente și prețul acestora (căutat pe internet evident) ne-a arătat cam care era suma exactă. Undeva până în 4000€. Hai să mai zicem încă 2000€ (o estimare grosolană) cheltuiți pe prezentarile de promovare a Flamingo și Intel. Epic fail.

Tot acum câțiva ani m-am amuzat copios când am comparat întâmplător site-urile de prezentare ale Facultății de Automatică și Calculatoare cu (nu, n-o să zic ASE) site-ul facultății de Sociologie. Foloseau inclusiv platforma Moodle și nu-ți venea să crezi diferența enormă între cele două prezențe online. Între timp lucrul ăsta s-a schimbat (datorită tot unor oameni tineri și cu chef de muncă).

Și Politehnica trece prin momente de genul ăsta destul de constant și destul de des. Lucrurile au început să se schimbe dar încet și doar prin voința excepțională a unor profesori/asistenți tineri care văd lucrurile altfel. E de bine dar se poate și mai bine. Sunt încă mulți dinozaurieni prin Politehnică și asta se vede.

4 Comments Mediul academic

 1. serban

  Da, asa e, poli a ratat multe. Problema e ca mentaliatea nu s-a schimbat si nici nu se va schimba prea curand pana nu preiau noii profesori haturile. Si asta va dura.

  Reply
 2. theheartcollector

  Nu pot decat sa spun ca mai am doar licenta de dat si scap. Sper sa ajung cat mai departe si sa nu mai am nici o tangenta cu majoritatea personalului UPB. Am cunoscut si cativa oameni care sa ma inspire… pacat ca au fost cam putini. Am cunoscut si oameni tineri care presupun ca aspira sa ajunga profesori sau isi doresc sa isi continue activitatea in cadrul UPB. Din pacate, nu multi din ei sunt genul de oameni care sa aduca schimbari ale sistemului actual. Deh, cine mai are chef sa isi manance nervii in continuare dupa ce a petrecut 5 ani aici? Oricum banii castigati din asa ceva nu merita.

  Reply
 3. Adrian M

  “Da cine-s domne astia de la cisco? Vin ei sa ne explice noua, profesori cu zeci de ani vechime, cum se face treaba…”

  Abia dupa cateva decenii o sa revina oarecum treaba la normal in politehnica, dupa glaciatiunea ce va cauza disparitia dinozaurilor in activitate. Or fi avand vechime si cunostine, dar cunostintele lor erau de actualitate prin anii 80, lucru inacceptabil pentru o scoala politehnica in zilele noastre. Acum ar trebui infiintat un muzeu al politehnicii si mutati toti dinozaurii acolo.

  Eu din fericire am renuntat la poli in anul 2. Decizie inspirata ce le-o recomand actualilor si posibililor viitori studenti.

  Reply
 4. corcolis

  Ideea este totusi ca si oamenii care ies din Politehnica sunt mai putin pregatiti si motivati decat cei din ASE.Eu unul am terminat Politehnica-nu Automatica ci chestii generale nici cal nici magar-dar am terminat asta chiar daca prin anul 3 mi-am dat seama ca vreau IT, am invatat singurel si de bine de rau am ajuns si eu un pui de sefutz de IT- si nu altfel decat prin munca si ideii.
  Acuma, ce vreau sa spun este ca in decursul timpului mi-au trecut multi oameni prin mana, iar ce m-a socat cel mai tare in decursul anilor a fost sa vad ca oameni care au terminat Automatica erau total pe dinafara in ceea ce privea IT-ul -si asta si HW si SW.SUrprize placute am avut insa din Cibernetica si de asemenea de la Facultatea de Informatica din Constanta de unde am recrutat profesionisti adevarati, in timp ce oameni din Automatica Bucuresti sunt si acum la fel de mediocrii ca acum 2 ani cind i-am angajat.

  PS:am angajatla un moment dat un om care terminase Jurnalistica (asa au vrut parintii lui, dar el voia IT).Intr-un an omul ala facea orice task de la diagnoza pe desktopuri, ISA, Firewall, routere pina la pachete de deployment software la care altii ziceau ca nu e posibil

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *