M-am trezit ieri că nu pot să accesez din interiorul RDS portul 25 al unui alt server remote. Singurul server la care mă pot conecta pe smtp este, doh, smtp.rdslink.ro. Trecând peste faptul că nu am nici cea mai mică intenție de a-mi trimite mail-urile folosind un server smtp unde orice labă tristă cu parolă de root poate să citească mail-urile care circulă pe’acolo, mi se pare o nesimțire faptul că îți blochează un serviciu fără să specifice acest lucru explicit în contract.

Evident că am pus mâna pe telefon și am sunat la ei. Mi-a răspuns o domnișoară total paralelă cu ceea ce se întâmplă pe lumea asta legat de internet, porturi, mail-uri, etc… Eu îi spun suav că aș dori să știu de ce RDS îmi filtrează accesul în exterior la portul 25 ea mă întreabă adresa de mail. Îi dau o adresa de mail de pe unul din serverele de mail aflate în grijă la care ea “Domeniul ăsta nu-i ținut la noi nu ?”. Oh, cât de perspicoacă ești fată… Am întrebat-o dacă RDS-ului îi convine să nu-i dau toți banii. Ci doar o parte în funcție de ce servicii îmi permit ei să folosesc. A mai început să zică niște tâmpenii pe acolo, se apucase să-mi dicteze ce să pun la server outgoing ca să-mi meargă să trimit mail-uri (adică smtp.rdslink.ro). Eu o întreb dacă are probleme cu atenția și-i spun că NU mă interesează să trimit mail-uri folosind smtp-ul lor. Mă interesează să trimit mail-uri folosind smtp-ul meu. M-a lăsat “on-hold” pentru 10 minute după care a revenit foarte bătăioasă. “Știți ce, nu puteți să folosiți decât smtp.rdslink.ro !” Eu : “Știu domnișoară, de asta v-am și sunat. Aș dori să știu DE CE ?” Ea: “Pai ca să nu se încurajeze spam -ul !”

Sărăcuța, a ajuns și ea să se certe cu toți nebunii care sună la help-desk. Lăsând gluma la o parte fac o regulă de plăți pentru RDS. Împart numărul de bani la numărul de porturi în exterior care mă interesează. Ar fi 80, 22, 25 443, 110, 143, 53. Scad din bani suma corespunzătoare porturilor care nu-mi funcționează și le dau doar atât. Sau aș putea să nu le dau decât ce-i după virgulă în colo. Motivația ? Păi ca să nu încurajeze prostia, lipsa de bun simț, monopolizarea pieței, etc…