Mica dilemă

A sărit ieri de cur în sus tot internețu’ la aflarea veștii legate de propunerea de lege a celor de la USR privind produsele de tutun. Și nu numa’ internețu’ ci și alții, de exemplu dimineață pe la Rock FM Exarhu a ținut neaparat să își bată nițel penisu’ de inițiativa asta legislativă. Printre “argumentele” ăstora se numără chestii dintre cele mai ilare cum ar fi “USR=PSD”, “ne-au interzis fumatul în baruri acum vor să ne extermine cu totul” sau “interzicerea nu ajută, dimpotrivă”.

Așa că am pus nițel mâna și m-am uitat (ce-i drept ușor în diagonală) peste propunerea legislativă ca să văd ce naiba extermină și interzice de s-au oțărît toți ăștia. Și am făcut asta din perspectiva omului care-a pus prima țigară în gură pe la o vârstă destul de fragedă (cre’ că eram încă prin școala generală), s-a apucat serios de fumat prin liceu și s-a lăsat de fumat cam acum 19 anișori. Iar pasul ăla de-a pune prima țigară în gură a fost unul extrem de facil, pe vremea aia nu te întreba nimeni de sănătate când cumpărai țigări, ba chiar le puteai lua la bucată. Și fumatul era o chestie cool că deh, era promovată imaginea fumătorului cool, care-și aprinde șmecherește țigara în colțul gurii că doar n-or să-l arate cu dinții stricați și tușind. Iar după lectura asta rapidă zău dacă reușesc să găsesc vreun punct prin propunerea aia care să nu fie de bun simț.

Pe scurt oameni vor să reactualizeze definițiile fumatului și a produselor de tutun (chestie absolut firească având în vedere că toți producătorii s-au apucat să scoată șmecherii de tip iqos sau glo fentând prevederile actuale). Vede cineva ceva greșit în asta ? Eu unul nu. Sunt tot produse de tutun, nu le interzice nimeni, doar se asigură că ulterior vor cădea sub aceleași prevederi legale ca și țigările. Adică adulții și le pot cumpăra în continuare bine-merci, ideal ar fi să nu se vândă minorilor.

Poate că pe oamenii ăștia îi deranjează că propunerea legislativă dorește să introducă o contribuție pentru sănătate aplicată tuturor produselor de tutun. Chestie care va duce la creșterea prețului. Dar iarăși, avem printre cele mai mici prețuri la tutun din toată Europa (cam peste tot sunt peste 6€-8€ per pachet). Comparativ cu un alt produs accizat la greu, combustibilii, unde prețul este aproximativ la fel (diferențe de până la 1 leu la litru), prețurile la țigări prin alte țari din Europa sunt chiar mai mult decât duble. Așa că poate n-ar fi o idee rea să mai crească, mai ales dacă taxa aia se duce unde trebuie.

Sau poate cel mai mult și mai mult îi deranjează prevederile legate la expunerea și promovarea produselor de tutun. Și aici chiar s-ar putea să fie motivul principal al mâniei lor pentru că gurițele multora halesc o bucată de pâine de pe urma publicității făcute de companiile de tutun. Aici a fost amuzant de-a dreptul să urmăresc niște contorsionări logice ale unora. Pentru că da, companiile de tutun sponsorizează și evenimente sociale sau culturale diverse. Cum ar fi festivaluri gen Untold sau Electric Castle sau altele. Dar să ridice mânuța sus ăla care are impresia că fac treaba asta doar ca acțiune complet  neinteresată și nu urmăresc publicitatea. Ca nah, dacă ai vrea să faci o acțiune complet dezinteresată poți cere anonimitate. Și dai bani fără să afle nimeni. Dar din momentul în care o faci vizibil atunci e clar ca urmărești publicitatea. Ori fix asta e problema, că promovezi (de multe ori FIX în rândul tinerilor) un produs nociv). Tot pe linia asta sunt și mai haioși ăia care spun că dacă interzici ceva (plm, nu am văzut nicăieri să fie interzisă comercializarea produselor ci doar publicitatea și sponsorizarea), nu faci decât să crești interesul tinerilor pentru produs. Asta  e o chestie amuzantă în sine pentru că oamenii care ziceau asta sunt tot oameni care câștigă o pâine de prin toate industria asta de media și promovare. Iar dacă nu vedeți ironia, v-o desenez eu. E ca și cum ar spune că reclamele sunt inutile și că de fapt produsele ar fi la fel de consumate dacă reclamele ar fi interzise. Funny, nu ?

Dar după cum spuneam, poate nu e chiar întâmplător că majoritatea celor “îngrijorați” de propunerea legală (exceptându-i pe ăia care n-au citit nici două rânduri da’ pun botul la “USR vrea să interzică fumatul” și pe ăia care cred că li se cuvine dreptul de a-și aprinde țigara unde vrea mușchiul lor, eventual să și scrumeze pe la tine prin farfurie prin restaurant), sunt niște băieți care se învârt în lumea asta în care publicitatea și sponsorizarea au un cuvânt important de spus. Sau poate mă înșel eu și mă poate lămuri cineva cu un argument valid că legea aia e proastă pentru că…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *