Mică lecție despre asumarea răspunderii

Pe scurt e vorba despre eleva din Rm. Vâlcea care-a fost dată afară de la bac și pentru care frate-său și vreo 2 ziariști mai obscuri s-au apucat să facă scandal și sa faulteze logica elementară.

Conform elevei în cauză (a scris și-o scrisoare deschisă plină de patetism care bântuie internetul) în cadrul probei la matematică din cadrul examenului de bacalaureat a permis unui alt candidat să folosească ciornele ei. Și în urma acestui fapt au fost dați afară ambii candidați din examen pentru tentativă de fraudă.

Inițial a fost o poveste patetică scrisă de un nene pe-o fițuică online. Unde autorul, un anume Gheorghe Smeoreanu care se semnează “jurnalist”, îl ia la ștangă pe profesorul care și-a permis să amendeze frauda în cadrul unui examen de bacalaureat. Argumentele sunt atât de cretine încât povestea era doar amuzantă în faza asta. Ulterior am dat de blogul fratelui puștoaicei unde observ că autorul adoră să interpreteze regulile după cum îi convine. În cazul ăstă evident că-i convenea s-o transforme pe soră-să într-un martir al bacalaureatului din România.

Vreo 2 zile mai târziu (adică aseară), într-o postare pe Facebook a Laurei Vasilescu (care Laura, apropos, a terminat ACELAȘI colegiu din Rm. Vâlcea) aflu, fără a fi surprins prea mult, că îl știu de prin facultate pe fratele puștoaicei și avusesem ocazia să-i mai admir în câteva cazuri modul în care argumentează. Azi a postat un articol și Dorin Lazăr. Comentariile de la cei doi m-au înspăimântat de-a dreptul. Pentru că, până în momentul de față, persoanele care luau apărarea puștoaicei erau fie niște oameni care bat câmpii pe interneț fie membrii familiei. În comentariile lor m-am lovit de a treia categorie, ceata ălora tineri, eventual trecuți printr-un examen de bacalaureat, care nu înțelegeau de ce e greșit să faci ceea ce-a făcut ea și de ce trebuie pedepsită. Și ăștia mă sperie teribil. Mai ales în condițiile în care impostorii au ajuns să conducă guverne.

Lor le-aș dori să mai fie înc-o dată nevoiți să treacă prin examenul de bacalaureat, să ia o notă pe cinstite și apoi, la admiterea la facultate să piardă în fața unuia ajutat la examen de un coleg binevoitor. După aia să vină și să-mi spună că-i de vină doar ăla care-a copiat nu și ăla care l-a lăsat să copieze.

Prin liceu, în timpul unei lucrări de control (tot pe la matematică) i-am rezolvat problema și colegului de bancă. Și-am fost dați afară amândoi cu 1. Nu mi-a trecut niciodată prin gând să vociferez că eu n-am făcut nimic rău. Și aia nu era decât o amărâtă de lucrare de control fără importanță prea mare. Notele de la examenul de bacalaureat sunt folosite în momentul de față și la admiterea în facultate. În unele facultăți au o anumită pondere, în altele se intră DOAR pe baza notei de la bac. În condițiile astea, examenul respectiv este unui cât se poate de competitiv pentru elevi. Și a “trișa” în orice fel aici înseamnă a compromite șansele altui elev cinstit. În timpul școlii, chiar și în timpul facultății îți mai ajuți colegii. Dar atunci când situația o cere, fiecare e pe barba lui. Degeaba răstălmăcim noi regulamente și metodologii acum. Pur și simplu nu a fost corect din punct de vedere moral. Și este de prost gust să sari cu gura mare în condițiile astea.

Bineînțeles situația a degenerat într-o întreagă telenovelă în care familia în cauză este ținta unei conspirații masonice și eleva respectivă va purta pe viață stigmatul fraudării unui examen. Îmi pare rău, scandalul l-ați stârnit singuri. Dacă și-ar fi asumat din start responsabilitate, discuția ar fi fost o poveste fumată în 2 zile. Circul ăsta este patetic mai ales în condițiile în care chiar eleva admite fapta. Avea sens doar dacă era complet nevinovată și dată afară din examen din senin. Așa mă tem că n-o s-o ajute prea mult pe viitor să fie cunoscută ca “aia care-a fraudat și-a făcut scandal”. Deși ce-i drept, momentan mă tem mai mult să nu ajungă să fie cunoscută drept “aia care-a fraudat, a făcut scandal și-a scăpat”.

L.E. Vali avea și el articol postat pe tema asta ceva mai devreme. Merită citit și sper să existe mai multe voci care să tempereze circul. Și sper să nu aud din tabăra cealaltă argumentul cu “treabă românească, îi trageți în jos pe ăia care încearcă să facă ceva”. SPER !

4 Comments Mică lecție despre asumarea răspunderii

 1. Dan

  Fra’su e un bou cu franturi de logica atat de evidente incat te face sa te intrebi cada e pur si simplu imbecil, sau profita de nefericirea sora-si sa faca putina valva si sa auda lumea de el.

  Imbecilii care-i gasesc scuze fetei sunt doar niste imbecili cu bacul luat pe cand se copia; li se pare perfect normal sa se copieze la bac.

  Si offtopic: pana mea, roedu imi blocheaza ip-ul de acasa, ma intreb ce le-oi fi facut :)

  Reply
 2. 0lister

  De ce nu a anunțat supraveghetorii? Se ridica în poziție bipedă și spunea că idiotul de lângă ea o stresează și nu se poate concentra?

  Reply
 3. DIDI

  Desi este bine ca s-a dat un exemplu si in ciuda a ceea ce zic altii, lectia asta ii va folosi in viata mai mult decat anul de facultate pe care l-a pierdut… e trist totusi cand te gandesti ca daca in locul ei era un copil dintr-o familie cu relatii sa spun asa, situatia si deznodamantul erau altele :)

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *