Fiecare dintre noi are ocazia să se plângă de miserupismul celor din jur. Vorba aia, la noi ar putea lejer să moară omul pe stradă și lumea să-l pășească calm în timp ce butonează la telefonul mobil.

Ieri am trecut printr-un val de nesimțire cu ocazia unui drum pe la cumpărături în Auchan. Ca de obicei bag mașina în parcarea subterană și, în timp ce căutam un loc de parcare, observ cum un Ford Focus aflat în fața mea, încercând să intre într-un loc de parcare liber aflat în stânga, intră în mașina de lângă. Nu cu viteză, dar suficient de tare încât să observ mașina zguduită. Mai încearcă o dată și reușește să nimerească gaura. Eu trec pe lângă ei și îmi parchez mașina ceva mai departe. Nu apuc să opresc mașina și observ că Fordul a plecat de pe locul ăla de parcare și s-a mutat mai spre zona unde parcasem eu. Ies din mașină și văd cum de pe locul din dreapta al Fordului coboară un papagal tatuat pe ceafă care vorbea la telefonul mobil și de pe locul șoferului iese o blondă care se repede în fața mașinii să “admire” daunele. Eu deja aveam de gând să le las ălora cu mașina lovită un bilet în geam pe care să trec numărul de înmatriculare al “blondei”. Dar văzând cu câtă nesimțire s-au cărat cu mașina de-acolo nu mă pot abține și le zic “Nu-i frumos ce-ați făcut, ați lovit mașina de acolo și apoi ați fugit de acolo.” Papagalul se apucă să mă înjure vorbind la telefon, blonda în continuare studia “daunele”.

M-am dus spre mașina lovită, am studiat-o nițel, nu părea nimic grav dar bara din față era jupuită de vopsea pe o bucată de vreo 10-15cm. Eu unul m-aș fi ofticat dac-ar fi fost mașina mea așa că m-am apucat sa notez pe un bilet numărul Fordului. Moment în care îmi vine ideea să apelez la serviciul de pază din Auchan. Că totuși, este parcarea lor, au pază, se pot ocupa de treburi de genul ăsta. Intru în magazin și mă duc la relații cu publicul. Încerc să-i explic unei doamne de acolo ce s-a întâmplat, mă trimite la agentul de pază de lângă intrare, ăla care sigilează în pungi chestiile cumpărate din afară. Ăla se face că mă ascultă și mă trimite din nou la doamnele de la ghișeu (aflate chiar lângă el). Îi explic frumos că alea m-au trimis la el la care una din tipe face “păi domnu’ dacă ați lovit mașina, duceți-vă la secția 13 poliție să dați declarație”. Moment în care-mi sare țandăra și-i repet încă o dată că NU eu am lovit-o, că am fost martor când altcineva a lovit-o și a fugit. Răspunsul a fost iarăși halucinant, “ah, păi duceți-vă tot la secția de poliție să dați declarație, nouă nu ne merg stațiile și nu avem cum să-i anunțăm pe cei de la pază”.

Facerea de bine, futere de mamă. Așa că le-am lăsat biletul cu numerele mașinilor implicate și m-am tirat la cumpărături. Dacă ai o mașină cu numere de bulgaria care-a fost lovită în partea dreapta față în parcare la Auchan, caută-mă că-ți vin martor la poliție. Dacă ești posesoarea Fordului Focus cu numărul B-101-MGB, ești o muistă proastă și nesimțită care-ar trebui să conducă vacile la păscut nu mașinile în București.