This is the new shit. Internet of Things. Știți voi, de la becu’ pe care-l aprindeți remote la budă înainte de-a vă duce să vă cufuriți și iarba pe care vreți s-o udați la timp până la patul pe care-l zgâlțâiți de la distanță cu aplicație de Android. Nu mă înțelegeți greșit. Sunt maxim de leneș și îmi place să mă și joc cu chestii de genul ăstora. Numa’ că, știind niște treburi, sunt și nițel mai precaut. Și mă gândesc că o expansiune a dispozitivelor de genul ăsta o să fie mană cerească atât pentru NSA cât și pentru orice hackeraș voyeour. Pe lângă faptul c-o să fie bucuria giganților care de care mai dornic să-și prindă clienții într-un ecosistem propriu (unul din motivele pentru care scuip și mârâi când văd/aud de Apple).

Ei, în contextul ăsta am citit pe “El Reg” un articolaș azi-dimineață cât stăteam pe budă (meh, mi-am aprins becul singur deocamdată). Articolaș care spune că fiecare jucărie din “IoT” are cam 25 de vulnerabilități în medie. Și chestii nasoluțe, nu copilării. Mai un heartbleed uitat pe acolo, mai o interfață de web vulnerabilă la XSS sau chiar și parole puse de formă.

Și tot în contextul ăsta țineam zilele trecute o prezentare pe la una din clasele de CCNA legată de IPv6. Și prin prezentare se vorbea de faptul că din cauza IoT vom avea nevoie de IPv6. Azi dimineață, aducându-mi aminte de slide-ul respectiv m-a bușit râsul. Păi fix asta aș vrea, să-mi scot jucăriile vulnerabile cu IP-uri publice pe internet. Și sper că realizați cam cât de rapid vor fi reparate vulnerabilitățile respective. Atât de repede încât la fiecare din ele reparată vor mai răsări pe interneți încă coișpe “Things” vulnerabile. Totodată realizați și cam care este nivelul celor care vor începe să adopte în masă jucării de genul ăsta. Până la un moment doar geekșii se jucau cu treburi de gen. Mai un Raspberry Pi, mai o altă treabă, măcar ăștia știau cam ce fac. Pe măsură ce piața va exploda de treburi de gen, nivelul tehnic al “adoptatorilor” se va prăbuși drastic.

Și atunci merită să stai cu popcornul în brațe să vezi ce se va întâmpla.