Opoziție

Ne e din ce în ce mai clar în ultima vreme că deși PSD-ul a ajuns să fie vizibil un partid plin de șmenari și incompetenți, alternativele nu sunt luate în calcul deoarece nu reușesc să fie coerente în ceea ce fac. Și asta, în ciuda a ceea ce tot aberează cei din USR pe Facebook, a fost cu atât mai vizibil în ziua ultimei moțiuni de cenzură a PNL, zi în care opoziția din parlament a fost sublimă dar a lipsit cu desăvârșire fiind ocupată să li se fâlfâie de pe balcoanele parlamentului, să împartă floricele sau să facă selfie-uri ca pițipoancele ieșite la plimbare.

Teoretic în opoziție avem vreo 2 formațiuni noi, cu oameni proaspeți, neimplicați în mizeriile politice de până acum (mă refer la USR și Ro+) și o curvă ceva mai bătrână, PNL.

USR parcă ține să confirme clasica “s-a născut talent dar a murit speranță” și orbecăie de ceva vreme prin politica mioritică nereușind să fie luați în serios. Și până acum mă jur ca am tot încercat să le găsesc circumstanțe atenuante și să zic că uite, sunt singurii pe care-i avem și măcar încearcă să facă ceva. Numai că au avut timp cel puțin din 2016 până acum să se maturizeze și să depășească stilul de politică de social-media. Separat au oameni inteligenți care comunică unele chesituni de bun-simț pe diverse canale de social-media, mai ales căla un moment dat publicul le-a reproșat că nu prea știu să comunice. Așa că acum par să nu mai facă decât asta. Regizează mici show-uri pe care le comunică pe facebook sau prin alte părți. Din păcate pentru ei și pentru noi, politica nu se rezumă la intenții bune și imagine publică ci presupune și discuții, dezbateri, negocieri politice. Iar aici situația e cu două tăișuri. Nucleul dur de fani USR sunt fani USR tocmai pentru că ăștia nu sunt dispuși să facă negocieri politice. Pe de altă parte fără negocieri și fără compromisuri USR nu va depăși prea curând nivelul la care sunt în momentul de față și va trece multă apă pe Dâmbovița până când vor deveni un partid matur singuri. Iar timp nu prea mai avem.

RO+ e un USR care pare și mai timid deși are mai mulți oameni care au reușit să demonstreze ceva într-un guvern, față de cei 1-2 care s-au înscris în USR în 2016. Numai că oamenii ăștia s-au lăsat cam mult rugați să intre în politică și când în final au făcut-o deja lumea a cam uitat de ei pentru că opinia publică are memoria scurtă. Ar vrea și nu prea să negocieze o formulă cu USR. Nu prea știu exact nici unii nici ceilalți și la momentul actual RO+ se rezumă la a aduna membri și la a posta pe Facebook.

PNL acum se dă drept fata mare având impresia că bucata aia de electorat pe care s-au bazat întotdeauna a uitat faptul că au stat în toate pozițiile cu PSD (există și poze) până mai acum ceva vreme și acum stau în opoziție. Da, opinia publică uită repede faptele bune dar aici nu cred că va fi cazul atât de repede. În plus au reușit să fie penibili la alegerile din 2016, defilând cu un moșuleț senil, o tută cu figuri și Șică Orban (voită “șișofonia”). La moțiune același Șică Orban se și visa prim-ministru deși este FIX genul de personaj din cauza căruia mai bine de 60% din cetățenii cu drept de vot au rămas acasă. Nu și-au turnat nici un moment cenușă-n cap în public pentru USL ba chiar au faultat USR și la ultimile alegeri locale și la parlamentare. Au prin toată țara membri de partid care învârt bani cu PSD-ul în continuare și în mare sunt un soi de PSD mai mic da’ la fel de plin de oportuniști și incompetenți.

Singura ieșire din situația actuală este fix ceea ce se discuta încă de pe vremea când era Basexu președinte (și Băsescu se și visa un soi de maestru de ceremonii al unificării), și anume unificarea dreptei. Problema este că în contextul ăsta este un pic imposibil. PNL trebuie mai întâi să-și asume greșelile trecutului și apoi să treacă printr-o cură de dezintoxicare ca să poată avea dreptul moral să coordoneze o unificare. USR și RO+ nu au maturitatea necesară să o facă și preferă încă să se joace cu puța-n praf și să facă selfie-uri în parlament.
De fapt și de drept ar fi suficient un singur om politic care să fie capabil să impună respect în partidele de dreapta (dacă marinarul a reușit să se faulteze singur și nu mai poate juca rolul ăsta).  Ca să reușească lucrul ăsta ar trebui să aibă experiență politică (adică să fi câștigat niște alegeri direct ca primar sau uninominal) și să nu vrea neaparat să fie în prim plan în primă fază ci doar să fie un bun coordonator. Un prim pas necesar ar fi ceea ce cere publicul de ceva vreme, un guvern din umbră cu oameni capabili dintr-o potențială coaliție a partidelor de dreapta și începerea de negocieri cu oamenii de bună credință din celelalte partide prezente în parlament. Însa mă tem că eu unul nu cunosc un astfel de om deocamdată nici în PNL, nici în USR sau RO+. Și fără niște pași în direcția asta la următoarele alegeri electoratul dezamăgit va rămâne tot acasă iar PSD-ul va fi din nou majoritar. Poate nu singuri, dar în mod sigur se vor găsi partide de aceeași factură (ALDE, Pro România, UDMR) cu care să guverneze la fel de dezastruos pentru țară cum au făcut-o și până acum.

1 Comments Opoziție

 1. DanielV

  De acord cu tine cu exceptia partii despre unirea dreptei. In Romania nu exista dreapta sau stanga ci PSD si partide care nu sunt PSD.
  PSD a luat mai multe masuri de dreapta in ultimii 4-5 ani decat PNL din 90 incoace si a capturat destui votanti de dreapta din micile orase.
  In plus sa ne gandim ca PNL de acum contine si structurile PDL deci nu unirea a cam fost facuta cu rezultatele pe care le-am vazut in 2016.
  Cred ca nu unirea dreptei e solutia ci o competitie reala intre partide pt alegatorii captivi si cei indecisi (a se citi cei care nu merg la vot).

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *