Parli italiano

Din ciclul necazurilor care se țin lanț vreau să vi-l povestesc și pe ăsta, cel mai recent ca să zicem așa (o să vedeți de ce este cel mai recent deși nu pare).

Anul trecut ne-am petrecut concediul undeva pe lângă Napoli în sudul Italiei. N-a fost chiar cel mai plăcut concediu (cam multă mizerie, am sfârșit prin a da vreo 100€ pe niște cartele de net pentru că fie erau incompetenți angajații de la Tre fie ne-au păcălit, mă rog din astea) dar a avut în mod clar și momente extrem de mișto (cum ar fi trezitul zilnic cu marea în fața ochilor).
Bun, pentru a face deplăsările mai ușoare am închiriat o mașină de la Budget, companie care ține de Avis. Mai precis un Peugeot 308 (bine, eu închiriasem un Fiat 500L dar mi l-au dat pe ăsta). Îmi făcusem lecțiile din România și aflasem de ZTE. Adică de zonele cu trafic limitat din orașele italiene în care dacă intri cu mașina fără permis de zonă te paște amenda. Problema era că zonele astea sunt marcate relativ prost și gps-ul (waze/google maps) nu știe de ele. Așa că într-una din deplăsările noastre prin Napoli am avut impresia că am intrat pentru scurt timp într-o astfel de zonă.
Prin urmare câteva luni distanță mai târziu când am primit notificare de la Budget că există două încălcări de trafic făcute cu mașina respectivă nu m-am agitat foarte tare. Procedura (pe care am agreat-o la închiriere) spunea că ei mă taxează pe mine cu ~45€ pentru efortul de a procesa datele mele mai departe către poliție. Așaar m-au taxat iar de vreo 90€, am încercat să dau de ei dar fără să mă lămurească așa că am decis să aștept amenzile efective care vin separat.

Și undeva acum două săptămâni a sosit și prima amendă de la poliție. Mai precis de la poliția din Ravenna (unde noi n-am pus piciorul nici o secundă). Hârtie pe care, pe lângă contul de bancă unde trebuie să trimit 200€ conține și un link cu un cod în care pot vizualiza poza făcută de poliție în momentul abaterii. Știți care este faza amuzantă (pentru alții probabil) ? În poză apare un Renault Clio cu un număr IDENTIC cu cel al mașinii pe care-am avut-o eu închiriată. Rețineți vă rog că eu am avut un Peugeot 308.

Și aici devin lucrurile interesante. Poliția din Ravenna nu răspunde la mail de 2 săptămâni și ceva de când am încercat să-i contactez și să le trimit scanurile după actele de la închiriere care dovedesc că eu am avut o altă mașină. Budget/Avis se spală pe mâini și mă pasează la poliția din Ravenna.

Așa că în momentul ăsta sunt în căutare de soluții, atât pentru a scăpa e amendă cât și pentru a primi înapoi taxele de procesare a datelor încasate direct de Avis. Momentan am trimis și un mail către ambasada Italiei în România prin care îi întreb cum aș putea rezolva situația. Mâine mă duc la o firmă de traduceri ca să încerce un traducător de italiană să discute telefonic cu poliția din Ravenna. Și aș mai avea ca variantă și contactarea “European Car Rental Conciliation Service”, un soi de “protecția consumatorului” la nivel european pentru închirierile auto din ce-am înțeles. Și poate și un avocat deși s-ar putea să nu mai renteze financia vorbind și să fie mai ieftin să plătesc amenda.
Dar în caz că vreunul dintre voi a pățit ceva similar și a rezolvat problema, poate îmi dă și o altă soluție.

 

6 Comments Parli italiano

 1. ecstrim

  Salut,

  Amenzile nu vin mereu de la politia din zona unde a fost comisa contraventia.
  Ca sa scapi de amenda, in mod normal, trebuie sa te adresezi judecatorului “de pace”, parca era o taxa de platit de circa 35 de euro.

  Locuiesc pe langa Roma, dar pot incerca sa te ajut gratuit.
  Trimite-mi scrisoarea primita de la politie pe mail (blureaza si tu datele personale).

  Mihai

  Reply
  1. Radu

   Mă îndoiesc c-ar fi venit amendă din Ravenna pentru contravenție in Napoli că nu-s “decât” vreo 500km între ele. Și în plus chiar e alta mașina :).

   Mulțumesc pentru ofertă, stai întâi să văd ce rezolv cu căile pe care merg acum și apoi dacă nu, o să apelez la tine.

  2. ecstrim

   Astia au centrele de prelucrarea datelor, asa ca nu m-ar mira ca scrisoarea sa vina de la Ravenna. In text trebuie sa fie specificat ce si cum, de aia ziceam sa imi trimiti un scan.
   Eu am primit o amenda tot pentru ZTL in orasul vecin, iar scrisoarea a venit de la un centru de procesare de la cateva sute de km departare.

   Cat despre numerele duplicate, ai fi uimit de cat de des se intampla aici si nu ma refer la situatiile ilicite.

   My offer still stands

  3. Gabriel

   Băi, da` care e faza cu refolosirea nr de înmatriculare? E ca la IPv4, scarce resource?

  4. ecstrim

   Eroare cica. Nu imi mai aduc aminte, e vorba de 2 cazuri petrecute in ultimii 15 ani.
   In rest se cloneaza la greu, parca prin 2002 au gasit la Napoli un atelier specializat…

 2. jules

  Auch!
  Sa-ti explic ca cumnatul meu a inchiriat un bmw seria 7 (era ceva promotie gen 300 euro pe vreo 10 zile) si la sosire ii dau un merces c200 ceva decapotabil and shit? In conditiile in care omul are nevasta, doi copii si bagaje cat lumea. Nici macar o masina din aceeasi clasa cu seria 7 nu aveau aia. A fost fun.
  Pentru tine, data viitoare foloseste trenul/autobuzul. E mai simplu. :) Avis.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *