Din ciclul necazurilor care se țin lanț vreau să vi-l povestesc și pe ăsta, cel mai recent ca să zicem așa (o să vedeți de ce este cel mai recent deși nu pare).

Anul trecut ne-am petrecut concediul undeva pe lângă Napoli în sudul Italiei. N-a fost chiar cel mai plăcut concediu (cam multă mizerie, am sfârșit prin a da vreo 100€ pe niște cartele de net pentru că fie erau incompetenți angajații de la Tre fie ne-au păcălit, mă rog din astea) dar a avut în mod clar și momente extrem de mișto (cum ar fi trezitul zilnic cu marea în fața ochilor).
Bun, pentru a face deplăsările mai ușoare am închiriat o mașină de la Budget, companie care ține de Avis. Mai precis un Peugeot 308 (bine, eu închiriasem un Fiat 500L dar mi l-au dat pe ăsta). Îmi făcusem lecțiile din România și aflasem de ZTE. Adică de zonele cu trafic limitat din orașele italiene în care dacă intri cu mașina fără permis de zonă te paște amenda. Problema era că zonele astea sunt marcate relativ prost și gps-ul (waze/google maps) nu știe de ele. Așa că într-una din deplăsările noastre prin Napoli am avut impresia că am intrat pentru scurt timp într-o astfel de zonă.
Prin urmare câteva luni distanță mai târziu când am primit notificare de la Budget că există două încălcări de trafic făcute cu mașina respectivă nu m-am agitat foarte tare. Procedura (pe care am agreat-o la închiriere) spunea că ei mă taxează pe mine cu ~45€ pentru efortul de a procesa datele mele mai departe către poliție. Așaar m-au taxat iar de vreo 90€, am încercat să dau de ei dar fără să mă lămurească așa că am decis să aștept amenzile efective care vin separat.

Și undeva acum două săptămâni a sosit și prima amendă de la poliție. Mai precis de la poliția din Ravenna (unde noi n-am pus piciorul nici o secundă). Hârtie pe care, pe lângă contul de bancă unde trebuie să trimit 200€ conține și un link cu un cod în care pot vizualiza poza făcută de poliție în momentul abaterii. Știți care este faza amuzantă (pentru alții probabil) ? În poză apare un Renault Clio cu un număr IDENTIC cu cel al mașinii pe care-am avut-o eu închiriată. Rețineți vă rog că eu am avut un Peugeot 308.

Și aici devin lucrurile interesante. Poliția din Ravenna nu răspunde la mail de 2 săptămâni și ceva de când am încercat să-i contactez și să le trimit scanurile după actele de la închiriere care dovedesc că eu am avut o altă mașină. Budget/Avis se spală pe mâini și mă pasează la poliția din Ravenna.

Așa că în momentul ăsta sunt în căutare de soluții, atât pentru a scăpa e amendă cât și pentru a primi înapoi taxele de procesare a datelor încasate direct de Avis. Momentan am trimis și un mail către ambasada Italiei în România prin care îi întreb cum aș putea rezolva situația. Mâine mă duc la o firmă de traduceri ca să încerce un traducător de italiană să discute telefonic cu poliția din Ravenna. Și aș mai avea ca variantă și contactarea “European Car Rental Conciliation Service”, un soi de “protecția consumatorului” la nivel european pentru închirierile auto din ce-am înțeles. Și poate și un avocat deși s-ar putea să nu mai renteze financia vorbind și să fie mai ieftin să plătesc amenda.
Dar în caz că vreunul dintre voi a pățit ceva similar și a rezolvat problema, poate îmi dă și o altă soluție.