Postul ăsta este programat să apară la 3 zile după data la care a fost scris (5 septembrie). Când îl citiți voi eu mă voi relaxa în concediu, cel mai probabil în fața unei beri belgiene.
Nu-s ecologist. Ba chiar mi se rupe-n paișpe de planeta asta. Fac 2-3 dușuri pe zi și mă bălăcesc în metri cubi de apă, țin luminile aprinse în toată casa, televizor, calculator. Ard gazul, consum benzină, consum oxigen și produc dioxid de carbon (+ metan și altele în anumite situații).
În zona cu Roșia Montană am fost de 2 ori până acum. Munții Apuseni au niște peisaje sălbatice extraordinare. Și zona respectivă are farmecul ei cu munții ăia vechi și găuriți de zeci de peșteri. Aici m-au pierdut prima oară blogării ăia care produc materiale pro-rmgc (plătite sau nu). Pentru că au afirmat că zona care urmează a fi exploatată nu e decât un mare peisaj pustiu unde nu crește nimic. Zona care urmează a fi exploatată acoperă undeva pe la 13 km² . Și într-adevăr, cuprinde și exploatările existente dar presupune și distrugerea unei întregi zone verzi. Dar până la urmă știți ceva ? Mi se rupe și de asta. După cum spuneam, deja am vizitat zona chiar de 2 ori. Mai am o grămadă de alte locuri de vizitat de pe planeta asta în care încă n-am ajuns. Și cum nici copii nu am și nici n-am de gând să-i fac, nu pot nici să spun că “aș vrea să vadă și copiii mei cât de frumos e pe acolo”. Poa’ să ia muntele ăla și să-l întoarcă pe dos din partea mea dacă asta vor. Dacă ăia din zonă nu dau doi bani pe faptul că fut o zonă întreagă de ce să-mi pese mie, un om care trăiește la peste 400km distanță și care ajunge cel mult ocazional în zonă.
Însă am o reală problemă cu statul român în toată treaba asta. Și ăsta e motivul pentru care aș ieși în stradă și-aș da cu PET-uri de asfalt în cor cu “drogații” ăia simpatici de la Universitate. Pentru că asta a fost o afacere împuțită de la bun început. A fost futută o zonă cu un scop bine determinat, au fost sărăciți oamenii din zonă, au fost blocate orice alte potențiale surse de venit, au fost lăsate drumurile în paragină (mai acum 2 ani, la nici 20 de km, în același județ, se asfalta în draci un alt drum pe la Cheile Odâncușei) pentru ca în final să nu rămână decât o singură soluție. Treaba asta dovedește premeditare și rea-voință. Și dacă nu era suficient, mai pute și povestea cu procentele din redevențe. Încă nu știm sigur dacă statul primește redevență și pe celelalte metale din exploatare însă și redevența pe au/ag este o bătaie de joc. E fascinant cum poate cineva să argumenteze că-i de fapt corect ca din ceea ce are statul român ca resurse, să primească doar 6%. Mi-a plăcut comparația de aici pe tema asta. Și că tot suntem aici, chiar aș fi extrem de curios să aflu exact condițiile de exploatare. Alea care-s secrete și pe care RMGC-ul le ține bine ascunse iar atunci când sunt primesc întrebări despre subiect o cotesc abil în alte direcții.
Și tot legat de statul român, nu am încredere nici cât negru sub unghie că va veghea și va forța respectarea standardelor de mediu. De fapt pot să pun pariu că-i deja pregătit terenul pentru o țeapă d’aia frumoasă în care, după 15-16 ani de exploatare RMGC-ul dispare frumușel și lasă în grija statului un ditai iazul de decantare gata să producă dezastre ecologice (dacă nu le produce până atunci). Și din suma aia infimă pe care-o primește statul român și-o cheltuie pe asistați sociali care aduc voturi, vor încerca să jongleze cu problema. De fapt statul român a fost reprezentat de-o serie de politicieni care au avut rotițele bine unse de RMGC. Întâi la nivel local iar ulterior până la cei aflați în diverse poziții cheie prin ministere. Un specimen cu totul aparte e Ponta. Deja personajul e luat la mișto de ambele tabere pentru coloana vertebrală pe care-o are.
Mai am o problemă si cu oamenii proști. Ăia care plâng pe la televizor că vor să muncească ca să aibe ce să dea de mâncare copiiilor dar nu înțeleg că un astfel de proiect o să producă bani doar un timp determinat. După care rămân în zonă cu ditai rahatul aburind și tot fără loc de muncă. Plus riscurile la care-și supun copiii în preajma unei astfel de exploatări. Iar, majoritatea nu par să înțeleagă faptul că asta fiind o exploatare care folosește metode mai moderne, numărul de forță de muncă necalificată va fi extrem de mic. Alea 2500 (dacă vor fi atâtea) locuri de muncă îi cuprinde și pe inginerii/chimiștii/specialiștii aduși din alte părți. Sunt deja articole care amintesc de “boala olandeză” și de faptul că exploatarea resurselor nu aduce un beneficiu pe termen lung. Problema locurilor de muncă și a bunăstării locuitorilor din zonă nu va fi rezolvată de RMGC.
Iar în cele din urmă am o problemă cu mass-media. Și aici intră inclusiv blogurile. Mai ales blogurile. Pentru că am pierdut speranța de-a vedea un trust media obiectiv. Și era de așteptat ca într-o perioadă de criză să accepte promovarea oricărui rahat pentru o sumă de bani. Dar nu mă așteptam ca blogurile de frunte să cânte toate pe-o singură voce. Până și argumentele sunt identice. În rest, până acum câteva zile (începerea protestelor) existau prea puține surse de informații obiective. Televiziunile și site-urile de știri au prezentat inclusiv protestele denaturat. Blogării mari fie s-au întrecut în miștouri la adresa ălora care protestau fie au scris niște tâmpenii argumentate cu orice parte a anatomiei mai puțin cu aia pe care-ar trebui s-o folosească în astfel de momente (mdah, la piticu mă refer aici). Deh, uneori prostia în grad suficient de avansat nu poate fi deosebită de rea-voință. Iar treaba asta a fost o dezamăgire pentru mine. Avantajul blogărilor era că aveau opinii diferite despre anumite subiecte. Eventual legat de-o știre fierbinte cum e asta, aduceau fiecare argumente diferite, problema văzută din diverse unghiuri. Atunci când toți folosesc fix aceeași argumentație în articole în care pretind că expun părerea proprie, neinfluențată financiar, își cam pierd din credibilitate. Probabil oferta a fost una de nerefuzat.