Se pare că în ultima vreme am tot avut talentul și timpul liber necesar pentru a mă lua la harță cu diverși furnizori de servicii de pe la noi. Am început cu Orange, am făcut o scurtă escală pe la Romtelecom și am încheiat (îi iau în grupuri de câte 3) cu RDS.

Ce mi s-a părut fascinant în toată experiența asta a fost faptul că, într-un final, atât la Orange cât și la Romtelecom am găsit o cale de rezolvare a nemulțumirilor mele. Nemulțumiri care nu erau absurde și nici nejustificate.

La RDS în schimb cred că poți să vii cu bomba înfășurată în jurul burții și ăia de-acolo te tratează cu același sictir. Am povestit cum am reușit într-un final să-mi pun Digi TV după câteva luni bune de alergat după un decodor. Ba chiar m-am oferit să-mi cumpăr propriul decodor și ei să-mi dea doar smart-card-ul. Neah, a trebuit să fac un abonament nou (și atunci brusc s-au găsit decodoare și l-au montat într-o saptămână). După care am stat iar la cozile de la ei ca să reziliez abonamentul vechi. Stând la cozi am observat câteva treburi interesante. Cum ar fi că celor de la RDS le place să aibă casieria/punctul de lucru aglomerat și se organizează excelent. Un consultant face doar contracte noi iar celalalt operează modificări sau reziliază contracte cu cei care sunt deja clienți. Vă las pe voi să ghiciți care dintre cei 2 avea mai mult de lucru și de ce. Amuzant mai este și faptul că nu poți sta mai mult de 10 minute într-un punct de lucru RDS și să nu auzi un client nemulțumit care e sătul de ei și face scandal.

Vorbind cu reprezentantul RDS începi să ai brusc senzația că îl/o cunoști de undeva. Parcă ai mai avut de-a face cu persoana respectivă undeva. Poate la taxe și impozite, într-o primărie sau o instituție publică, în mod sigur ai mai trăit undeva senzația asta că ți se face un favor pe banii tăi.

Vroiam să spun în final că RDS-ului îi lipsește un departament bun de relații cu clienții. Dar nu-i adevărat. RDS-ul oferă servicii pe placul românilor, mergând pe  principiul “ieftin, mult și prost”.  Și ăia puțini dispuși să plătească nițel mai mult pentru servicii mai bune sunt ignorați. Și cum rar găsești o alternativă la furnizorii de servicii de la noi, ajungi să rabzi și să spumegi din când în când degeaba sperând că se va schimba ceva. Cultura consumatorului este practic inexistentă la noi și nici nu dăm semne că ne-am deștepta. Din contră, încep să se prostească și ăia din țări mai civilizate.

P.S. Fix cam când scriam articolul ăsta am primit un mail de la o cititoare care mi-a trimis 2 filmulețe postate pe youtube de către un alt client RDS mulțumit. Ca mulți din cei care trec pragul punctelor lor de lucru.