Am primit în sfarșit contul de MSDN AA îndelung așteptat. De-acum am XP-ul cu licență și acasă nu numai pe laptop. Bineînțeles că o să-mi pun în cap o hoardă de linux-freaks pe care-i și văd cum sar la gâtul meu să mă întrebe ce sysadminu’ lu’ pește sunt eu dacă folosesc Linux pe workstation-urile mele. Eu nu văd legătura. Sincer. Faptul că folosesc și recomand linux pe servere nu înseamnă că trebuie să-l folosesc și pe laptop. Am tot auzit în ultima vreme tot felul de voci care laudă în mod excesiv Linux-ul. Cum că e un sistem de operare super-tare, user-friendly, sigur, stabil și nu în ultimul rând gratis. Cu ultima parte sunt complet de acord. E gratis. Pe restul le disec pe rând:
- User-friendly: Desi e din ce în ce mai eye-candy și instalarile sunt din ce în ce mai banale, în unele cazuri fiind chiar mai ușor de instalat decât Windoze (vezi cazul Ubuntu), Linuxul este înca departe de a fi user-friendly. Problemele pe care le poți avea cu diverse drivere încapațânate pe diverse distribuții sunt destul de nasoale. Chiar pentru un utilizator mediu, rezolvarea lor necesită destul timp.
- Sigur: Într-adevăr, virușii existenți pe linux pot fi numarați pe degetele de la o mână. Problemele apar la diversele vulnerabilități ale pachetelor instalate. Și aici, trebuie să ai oarece experiență ori pentru a opri serviciile inutile ori pentru a repara cumva punctele slabe. Soluțiile firewall pe linux sunt extrem de configurabile dar conțin și multe informații derutante pentru un novice sau pentru o persoană neinteresată de aspectele respective.
- Stabil: Extrem de stabil. Exista mașini cu uptime imens pe Linux. Dar asta este valabil în momentul în care serviciile care rulează pe mașină sunt puține și atunci când mașina nu este folosită ca workstation. Nu de puține ori mi s-a întamplat să-mi crash-uiască diverse aplicații in interfața grafică. Exact ca pe Windows.
În ansamblu, Linux este un sistem de operare la fel de bun (sau la fel de prost ) ca și Windows-ul. Avantajul major este faptul că este gratuit. Ar mai fi faptul că este într-adevăr un sistem sigur, stabil și ușor de folosit atunci când te pricepi să-l folosești și nu te deranjează faptul că este posibil să ai ceva batai de cap până să-l faci sa meargă cum vrei tu. Pentru un pasionat, lipsa batailor de cap strică tot farmecul. De aia o sa vedeți nemulțumiți de faptul că o distribuție precum Ubuntu se poate instala extrem de ușor și o să-i auziți cum mârâie că “gentoo ftw !”. De altfel, ăsta-i și păcatul cel mai mare al Open-Source, faptul că nu au o direcție clară. Sunt exact ca-n fabula cu racul, broasca și știuca.
Pentru ceilalți, rămâne, încă, Windows-ul. Prefer să fiu ignorant și leneș decât să mă chinui inutil doar pentru că lumea se așteaptă să mă vadă folosind Linux all the way. Și prefer să dau un singur click ca să joc un meci de Starcraft or smthg, nu să fac debuging jumătate de ora la wine, timp în care ceilalți se joacă.
Cu primul si al treilea punct sunt foarte de acord. Cu ce de-al doilea, mie nu mi-a dar probleme.
Uite, esti si tu unul care crede ce cred si eu: niciun Windows nu este mai bun decat un Linux. Depinde doar ce vrei sa faci pe el. Si, in plus, daca ai licenta pt win, e si pacat sa renunti la el. Asta cu Open-Sourceul e o chestie misto gandita prin faptul ca ofera acces gratis la informatie. Pt asta merita apreciati, si nu ar mai trebui sa criticam prea tare ceva ce ni se da free.
Morala: Sistemul de operare dat free nu se cauta la erori( prea mult). :-D
Nu e neaparat vorba de erori cat de interoperabilitate intre diversele aplicatii. Asa se intampla cand sunt multi dezvoltatori si exista sute de distributii ale aceluiasi sistem de operare. Si toata lumea se asteapta sa functioneze bine lucrurile.
Luam ca exemplu MacOS si Apple. Sistem de operare omogen, destinat unei arhitecturi cat de cat standard. Se misca mai bine decat orice alt OS.
Folosesc Windoze de 10 ani, Linux de 3 si MacOS de 6 luni… Am licenta MSDN full (tot pe filiera academica). Fiecare sistem are atuuri si probleme. Un XP SP2 securizat k lumea (antivir, firewall, servicii, updates, etc) rezista de un an cu un uptime de 95% in Internet si e webserver (Apache+IIS), mailserver, DB server (MySQL, Oracle, SQL Server) si nu numai.. e calul meu de bataie de zi cu zi. N-am instalat balarii pe el dar il folosesc curent. La fel Linuxul (Debian rulzz), mici pb cu crapat X.Org (nu si sistemul), dar isi face treaba. Mac-ul, stabil (cam lent cu doar 512 rami) si eye-candy dar ce nu e facut pt el.. nu merge decat emulat. Pt un n00b as alege clar MacOS dpdv al usurintei in utilizare (it just works), stabilitatii si securitatii. Pt utilizarea zilnica, si Win si Lin isi fac treaba OK, dar cand ai in wireless sau mai stiu eu ce dracie care n-are dirivere.. sau joc, cum ai zis tu.. e mai nasol. Nu mai vb ca sunt tool-uri (a se citi Core Impact) care ruleaza exclusiv pe Win.