threesome“Saying Java is good because it works on all operating systems is like saying anal sex is good because it works on all genders.”

Am prins azi o știre pe Slashdot despre anunțul făcut de Satya Nadella referitor la “unificarea” versiunilor de Windows pentru diferitele tipuri de device-uri. Un nucleu unificat nu ar fi o idee rea, deși e greu și uneori complet neproductiv să-l faci să funcționeze și pe arhitecturi mobile și pe x86. Dar Microsoft vrea mai mult. Vrea o platformă pe care să poată rula aceleași aplicații. Ori aici aș putea foarte bine să parafrazez citatul de mai sus și să înlocuiesc “Java” cu “Windows” și “operating systems” cu “platforms”.

Cred că mi-am răcit gura până acum de nenumărate ori argumentând de ce mi se pare o idee cretină să folosești aceeași interfață/aplicație pe mobil și pe desktop. Cel mai puternic argument este cel legat de metodele de input/control pe care le ai la îndemână. Pe o platformă mobilă nu ai decât gesturile făcute cu degetul pe un ecran. Nu cred că are impresia cineva că touchscreen-ul oferă un control mai bun decât mouse-ul și tastatura. Dacă există o astfel de persoană o s-o pun să joace orice RPG pe un touchscreen și pe un PC să vadă diferențele sau să facă orice treabă “work-related” (tabel Excel, document Word, lucru cu fișiere, cu mail-uri, console cli, etc… ).

Și-atunci de unde obsesia asta pentru unificarea platformelor ? Până și cei de la Apple au interfețe separate și aplicații separate pentru platformele mobile. Chiar dacă au un nucleu comun între IOS și OSX. Până acum asta a fost o mutare care i-a costat destul de mult pe cei de la Microsoft. Windows 8 a avut niște vânzări catastrofale și, cel puțin din punctul meu de vedere, a contribuit și la scăderea vânzărilor pe segmentul notebook-urilor. Iar în momentul în care au băgat interfața respectivă și pe Windows Server cred că s-a auzit la nivel mondial un “muie” în toate limbile vorbite de administratorii de pretutindeni.

Îmi exprim îngrijorarea în primul rând ca utilizator Windows. Deși lucrez cu sistemele Linux de mai bine de 10 ani, pe workstation folosesc Windows pentru că este momentan singurul sistem de operare suficient de stabil și suficient de customizabil încât să-mi pot face treaba eficient. Distribuțiile Linux se învârt în cerc de câțiva ani buni, kernelul Linux suge o baterie de laptop în timp record iar OSX-ul nu-i tocmai preferatul meu din cauza modului în care ești obligat să faci anumite treburi și “trebuie să uiți tot ce-ai învățat”.

Sunt cu atât mai îngrijorat pe măsură ce văd că utilizatorii noi se adaptează la Windows 8. Sunt utilizator de Windows 8.1 de aproximativ 10 luni și cu excepția faptului ca pare ceva mai rapid decât Windows 7 (e relativ având în vedere că vorbim de-o configurație cu i5, 16GB RAM și SSD ), nu îi văd nici o parte pozitivă. O grămadă din uneltele altădată accesibile la 1-2 click-uri distanță sunt mutate acum în spatele a 2-3 ecrane de interfață “Metro”.  Cel mai rapid exemplu care-mi vine în minte este cel legat de modificarea unei rețele din Privat în Public sau invers (pentru file/printer-sharing). În Windows 7 aveai posibilitatea să faci treaba asta cu un simplu click din interfața de la “Network and Sharing Center”, în Windows 8 a trebuit să caut pe Google să găsesc metoda prin care se face treaba asta. Și sistemul e cam ăsta : mouse-ul în dreapta ca să apară bara aia “Metro” -> Settings -> Change PC Settings (jos) -> Network -> click pe rețea și de acolo schimbat din Public în Privat sau invers.  Este doar unul din exemplele în care o setare simplă a fost scoasă complet dintr-un loc în care avea sens să fie și pusă într-un cotlon ascuns.

Aș fi nedrept să nu recunosc că modificările făcute până acum în update-urile pentru 8.1 nu au mai “îndulcit” un pic experiența. Însă per ansamblu au făcut o struțo-cămilă stricând majoritatea lucrurilor bune din Windows 7. Și după cum spuneam mai sus, utilizatorii sunt ușor, ușor “imbecilizați” de ceea ce utilizează. Ironic ar fi să se întâmple cum s-a întâmplat cu utilizatorii de iPhone care, la primele versiuni de IOS nu aveau copy-paste. Și în momentul în care au căpătat funcția respectivă au văzut-o ca pe-o inovație. Boșorogii care puseseră mâna pe un Palm-OS sau un Windows Mobile știau mai bine.

Mă tem însă că eu nu am răbdarea necesară să aștept “inovarea” Windows-ului. Dacă vor continua în direcția asta și următoarea versiune va fi tot o struțo-cămilă handicapată la nivelul de utilizare al tabletelor și telefoanelor mobile o să-mi calc pe inimă și-o să migrez spre un Linux cel mai probabil. Dacă și ăștia continuă în aceeași direcție o să ajung să mă tâmpesc la bătrânețe și-o să mă dau pe MacOS.