fabulaO știre tristă pentru fanii open-source a făcut zilele astea ocolul internețului. Da, mă refer la știrea legată de municipalitatea din Munchen care, după 10 ani de utilizat Linux, a decis să renunțe și să revină sub umbrela corporatistă.

Comentariile legate de știrea asta sunt împărțite. Pe de-o parte sunt cei care consideră că ăsta este rezultatul unui lobby agresiv făcut de Microsoft și că de fapt nu era nimic în neregulă cu Linux, pe de altă parte sunt cei capabili să vadă situația nițel mai obiectiv, fără implicare emoțională prea puternică.

Dacă-i cazul să mai explic cam cu ce mă ocup eu de obicei, cu mare plăcere. Am vreo 10-12 ani de când mă joc la nivel de servere cu Linuxul și vreo 8-9 de când predau cursuri (printre care și Linux-related). Și cu toate astea, spre amuzamentul cursanților mei, pe notebook-ul personal utilizez Windows. Am mai dat motive pe aici pe blog. Pur și simplu nu am alternative pentru toate aplicațiile pe care le utilizez pe Windows. Ăsta ar fi răspunsul rapid și simplu. Ăla mai complicat are mai multe aspecte. Și cam toate țin de modul haotic în care se dezvoltă lumea open-source.  De cele mai multe ori nu se clădește pe ceva existent ci pur și simplu se modifică radical ceva. Vezi Gnome-Shell/Unity, grub2 și multe, multe altele. E o lume total imprevizibilă, fragmentată și fără nici o coerență. Sunt exact ca-n fabula cu racul, broasca și știuca. Fiecare trage în direcția lui iar utilizatorii, și-așa puțini, sunt prinși la mijloc. Da, e mișto și cool ca student să susții Linux, să te gândești ce idee faină este un sistem de operare complet deschis. Câțiva ani mai târziu, când vezi că nu se schimbă nimic în bine, începi să-ți schimbi ușor punctul de vedere și să te gândești că un pic de coerență și un sistem un pic mai controlat nu ar fi o idee atât de rea.

Vreți și exemple ? Păi saltul cel mai mare la uzabilitate și popularitate în lumea Linux a fost făcut în perioada în care Ubuntu a început să fie o distribuție care funcționa fără prea multe chinuri pentru utilizatorul de rând. Și Shuttleworth a controlat și controlează în continuare modul în care se dezvoltă Ubuntu, chiar și atunci când ideile sunt proaste. Al doilea exemplu e Android. Este până la urmă distribuția Linux cea mai populară la ora actuală, fără discuție. Și totul datorită celor de la Google.

Îmi este suficient de clar că fără o entitate care să creeze o distribuție coerentă, Linuxul nu va avea șanse prea mari să capteze un procent prea mare de utilizatori.

Mă “certam” cu Alex mai devreme și-i dădeam ca exemplu (folosind datele de la w3schools.com ) faptul că în perioada în care Linux s-a învârtit pe la 3-4-5% utilizare, Vista a crescut de la 0 la 18% și-a scăzut la loc la 1%. Nu-i atât relevant cât amuzant.

Revenind la știrea cu Munchen-ul, eu unul cred ca adevărul e undeva pe la mijloc. Adică utilizatorii ăia numai mulțumiți nu erau iar Microsoft o fi prins o oportunitate. Altfel, la ora asta, tot orașul ăla ar fi folosit vesel-nevoie mare Linux la greu și i-ar fi durut în bască. Eventual exemplul pozitiv ar mai fi tras juma’ de Germanie după ei. Dar n-a fost cazul. Și eu unul îi înțeleg. Ba chiar, cum am mai zis pe aici, sunt chiar ușor îngrijorat având în vedere că Microsoft reușește să fută Windows-ul din ce în ce mai rău. Dar când alternativa dă de-atâția ani cu mucii în fasole, nu pot spune că viitorul e unul optimist.

Gata. Flame-war on. (Apropos, nu este ironic faptul că, pe lângă flame-war-ul clasic pe care-l poți stârni între utilizatorii Linux/Windows/MacOS poți lejer stârni și un flame-war doar între utilizatorii Linux spunând cuvinte cheie precum “Fedora suge” ?).