Uber-Taxi

Vali și Cetin au scris săptămâna trecută 2 articole anti-Uber pornind probabil de la faptul că șeful ANAF, tăticul lu’ tanti care-i șefa operațiunilor Uber pe România, a fost nițel pus pe liber și e cu morcovul pe care scrie DNA adânc băgat prin părțile moi.

Pe undeva au dreptate când spun că ceea ce face Uber nu e tocmai 100% acoperit legal. Însă zona e cam gri aici și lumea se ceartă pe tema asta cam de când a apărut Uber pe meleagurile noastre. Subsemnatul e de părere că fiecare dintre noi este responsabil de deciziile pe care le luăm și că dacă eu vreau să merg cu mașina cu Vali pe serpentine știind că există riscul să mor de inimă, sunt liber s-o fac. La fel sunt liber sa mă pot urca și într-un Uber asumându-mi riscul de-a nu fi despăgubit în caz de accident și e alegerea mea să dau banii lu’ Uber în loc să-i dau unui șofer de la Pelicanu’.

Problema cea mai interesantă cu Uber în România este că motivul principal pentru care au prins aici nu este acela că oferă servicii mai ieftine (așa cum o fac cam în TOATE celelalte țări în care activează). Ci pentru că, pentru prima oară, bucureștenii aveau ocazia să meargă cu un serviciu civilizat, nu cu jafurile conduse de creaturile necioplite cu licență de taxi.

Ironic este că Uber ar muri de la sine dacă taximetria din București s-ar ridica nițel din mocirlă. Pentru că la ora actuală Uber este mai scump decât un taxi pe km, singurul avantaj pe care-l mai bifează fiind o călătorie în condiții mai civilizate, unde ești întrebat dacă preferi AC pornit sau nu, dacă-ți place muzica, etc. Pentru că sistemul este bazat pe notarea în funcție de comportament, stil de condus, etc. și șoferii sub o anumită notă nu mai primesc curse. Asta pe lângă niște minime standarde legate de mașina în care urci pasagerii.

Dacă sistemul ăsta ar fi replicat și la firmele de taximetrie atunci toată lumea ar avea de câștigat. Însă nu prea e posibil atâta timp cât un șofer poate activa pe coișpe aplicații plus dispecerat. Am văzut mașini cu antene diferite pentru dispecerate diferite. Cu alte cuvinte, degeaba îi dai tu o notă proastă pe Startaxi dacă el primește comenzi prin alta aplicație unde nu există sistem de notare. Mașinile care circulă ca taximetre în București sunt și ele praf și pulbere. Am mers cu câteva căruțe de ziceai că au roțile în același timp și pătrate și descentrate. Pe de altă parte astea sunt doar cerințe de bun-simț, nu sunt și obligați cumva legal să aibă sistem de notare și atâta timp cât au ITP valabil pe căruțele alea, sunt bune de cărat bucureșteni.

Însă ce e complet ilegal, este să circuli fără autorizație valabilă (data de expirare este pe ecusonul pus pe portiere). S-a întâmplat mai anul trecut cu Speed Taxi când mergeau cu autorizațiile expirate la începutul lui 2015 dar “zgâriau” ecusonul să nu se vadă bine luna. Și se întâmplă și cu alții. Se plimbă lejer cu pasageri prin București și pe ăștia CHIAR nu-i deranjează nimeni deși asta este complet ilegal.

Mi-am amintit de faza cu autorizațiile valabile de la Speed ieri când m-am intersectat în trafic cu un șofer de la Cobălcescu care avea în geam autorizația expirată în 2015. Și pasager în mașină, bineînțeles.

Dacă am începe să facem curat plecând măcar de la verificarea la sânge a autorizațiilor în domeniul ăsta, apoi a firmelor de taximetrie care activează prin București, poate am avea și noi un sistem de taximetrie civilizat și fără să dăm vina pe Uber. Până una alta, concurența (așa, ușor neloială cum este) este un șut în cur binevenit care măcar ne face să discutăm public despre problemele astea. Și un șut în cur înseamnă aproape întotdeauna un pas înainte.