Cam odată la 3 ani îmi schimb notebook-ul. Adică în momentul în care iese din garanție pentru că am hotărât în urmă cu vreo 7 ani că n-o să-mi mai cumpăr decât notebook-uri cu 3 ani garanție. De actualul m-am tot plâns pe aici. E un HP Elitebook 8460p luat în urmă cu 3 ani și ceva în momentul în care mi s-a stricat placa video de pe credinciosul meu T61 (la doar câteva săptămâni după ce-a ieșit din garanție).

E “îmbunătățit” cu 16gb ram, ssd (+ hdd-ul de 500gb în locul unității optice). Dar tot îl înjur că face fițe când mi-e lumea mai dragă. Și asta în principal din cauza faptului că HP are niște drivere de căcat.  În secundar din cauză că, pentru un notebook care-a costat o căciulă de bani, are câteva chestii legate de modul de construcție de zici c-ai cumpărat ultimul jeg. De exemplu le-a fost lene ăstora de la HP să pună o tastatură iluminată. Au folosit vechiul sistem cu ledul montat pe partea superioară a capacului. Dar la modelele anterioare de Elitebook ăsta era fix și se activa/dezactiva din butoanele de pe tastatură (Fn+ceva).  Pe modelul ăsta un chinez mai ingenios a gândit un soi de buton cu arc pe care apeși, sare ledul în exterior și se aprinde. Ei, beleaua e că au făcut contactul ăla cu curul și ledul se mai aprinde și singur prin carcasă (e o plăcere să-ți sugă bateria atunci când ai nevoie de ea). Și în plus, fiind un căcat mecanic fragil, mă aștept din moment în moment să-mi sară peste ochi butonul ăla cu tot cu arc. Pe locul doi e încărcătorul (ăla universal ce-i drept ) de la HP, un jeg urât și care se strică mai des decât îmi schimb eu o pereche de pantofi.

Și mai sunt zeci de astfel de probleme minore care transformă un laptop care-ar putea fi bun într-unul mediocru spre prost.

Ei, acum prospectez piața pentru un notebook nou. Tind clar spre ThinkPad-uri deși am început iar să înjur când văd că modelele care se mapează pe cerințele mele au prețuri de la 5500 de lei în sus. Pe o piață descendentă mi se pare cam măgăresc prețul respectiv pentru un notebook fără dotări extraordinare. Vorbim de un notebook de 14 inch, cu ecran minim HD+, placa video dedicată și procesor minim i5. Deja la ecranele FHD vorbim de prețuri de peste 6500 lei. Ușor exagerat aș zice.  Problema este că nu prea găsesc alternative la ceea ce caut eu.  Și anume,

1. Ecran 14 inch fără touch
2. Placă video dedicată
3. 2 sloturi de memorie
4. Fingerprint reader
5. Garanție 3 ani
6. (opțional) tastatură iluminată

Ah, și să nu uit. În mod clar să nu fie HP. Dacă aveți idei, vă ascult.