Am avut un weekend absolut cretin. Am stat sâmbătă noapte să termin de configurat un server de mail remote. Problemele n-au aparut la mail ci pe la instalarea unei interfețe gen Webmin. M-a mâncat undeva să folosesc IAR Suse și am plătit pentru asta băgând cornu’n pernă pe la 4 dimineața. Duminică am finisat configurarea cu crearea conturilor de mail și anunțarea noului ns la RNC (care s-au mișcat neașteptat de rapid).

Eh, dar toate astea au început foarte frumos vineri dupa-amiază, când eram on-site pentru instalarea minimală. Serverul, un HP Proliant ML350, a fost comandat de către client fără HDD-uri. Are controller S-ATA iar clientul avea 2 hdd-uri de 320 GB dintr-un server mai vechi. Problema a apărut atunci când m-am trezit fără nici o șină pentru montarea hdd-urilor în server. Nu erau decât cartușele pentru astuparea găurilor. Și îi dau dreptate clientului când zicea că, dacă ăia care i-au vândut serverul erau oameni deștepți îi spuneau și lui c-o să aibă nevoie de șine la montare. El n-avea de unde să știe treaba asta dar cei de la firma de unde au luat jucăria ar fi trebuit s-o știe.

Cum nu prea era indicat să băgam hdd-urile fără șine (s-ar fi ținut doar în mufa S-ATA) am încercat să găsim o soluție. Mai întai o soluție cât de cât profesională.
1. Dat telefoane pe la distribuitori HP și întrebat dacă nu cumva au șine. Problema mare era că făceam asta vineri dupa-amiază pe la ora 18.
2. Cumpărat un hdd IDE, montat pe server, instalat pe el și când veneau șinele făceam doar un dd pe S-ATA.
Am aplicat soluția a doua, am cumpărat un hdd IDE și am trecut la instalare. După instalare, surpriză, nu reușeam să-l fac să booteze de pe IDE.
Și pentru că era appx. ora 8 seara am cedat și am aplicat ceea ce-mi sugera unul din cei de acolo. Să montez un hdd S-ATA într-un cartuș tăiat și luat la pilă ca să se potrivească. Credeți-mă pe cuvânt, oricât de incredibilă poate părea soluția și oricât de ciudată, atunci când deja ai pierdut 4-5 ore degeaba și știi că serverul trebuie să fie instalat în seara respectivă, nu prea mai ai ce să faci și accepți.
Așadar, am montat ambele hdd-uri S-ATA conform “schemei” pomenite mai sus. Am nimerit cu greu găurile (fără aluzii aici) și a și funcționat. Mai jos, o poză cu “sistemul de prindere” sau “cum să economisești 40$ cu un bomfaier și niște scotch” :
kit hdd