Workin'

Iar am avut vreo 3 zile cretine din toate punctele de vedere. Mai întâi anunțat că am termen 48 de ore să creez ~80 de conturi de mail noi de forma prenume.nume și să redirectez conturile vechi spre astea noi. Conturile vechi erau făcute în stil haotic așa că orice tentativă de-a scriptui jucăria (și de-a face eventual debugging după) mi-ar fi luat mai mult timp decât munca brută. Cam pe la sfârșitul termenului am trimis frumos mail-uri fiecăruia cu conturile noi și parolele din dotare.

Evident răzmeriță și măcel, “kill the admin” și alte treburi asemănătoare. Colac peste pupăză, a doua zi dimineață se bagă alt isteț care are cont de root pe mașină să facă upgrade la pachetele instalate. Inutil de spus c-a reușit să f.tă fix webmail-ul pe care cu atâta căldură îl recomandasem cu-o seară înainte. Și l-a cam f.t.t big time, a suprascris fișierele de configurare și un mic și destul de important script expect care se ocupa cu schimbarea parolelor din interfața webmail (horde/imp/sork/ingo/turba).

E aceeași persoană care mai acum un an făcea fix aceeași treabă (upgrade la pachete) el fiind prin Finlanda (la o distanță apreciabilă de mașina respectivă) și reușea să f.tă serverul de mail și ssh-ul (parcă). Și-a mai și făcut-o (atunci) pe la 12 noaptea (ora României) după care m-a luat candid pe YM cu “hmmm, cred c-am stricat ceva, te poti uita tu”. “Stricat” însemna că nici nu mai reușea să se conecteze pe mașină.

Evident, acum, ca și atunci, am stat să fac troubleshooting și să rezolv problema. Atunci a fost nițel mai simplu pentru că nu era vorba decât de un apt-get upgrade stricat pe undeva pe parcurs (cam în timp ce instala și ssh-ul) și ceva probleme legate de dependințe.

Acum aproape am refăcut toată instalarea horde (dar cu grijă ca să nu stric ceea ce exista deja în db). Și asta tocmai în ziua în care-mi propusesem să am câteva ore departe de ecranul LCD al laptopului.

Cre’ că a 3-a oară cineva o să rămână fără chei prin contul de root de pe mașina aia…

9 Comments Workin'

 1. Meekuu

  Cand ai banda roedu la dispoziție și mașină ca lumea parca-i păcat să pui google apps. Plus ca vrei sa mai controlezi alias-uri și diverse alte treburi pe domeniul ala.

  OpenVZ e o idee excelentă și chiar mă batea gândul de ceva vreme să virtualizez mașina respectivă.

  Reply
 2. Apophys

  Mai demult povesteai cum te-ai ocupat de partea tehnica la ACM si de alte chestii legate de retelistica din A&C.
  Ai idee de ce marea majoritatea a hotspot-urilor wireless abia se tarasc si dau IP doar din an in pasti?
  Vezi ssid EC004 pentru ‘detalii’ :)

  Reply
 3. Cosu

  OpenVZ e mana cereasca. Partea de snapshoting e putin dubioasa si nu sunt foarte mare fan. Daca vrei snapshots baga mare cu XEN+LVM. E mult mai ok snapshotingul acolo. Ca usabilitate OpenVZ still kicks ass.

  Reply
 4. enzo

  ii bun.
  finlandezii au acelasi ceas ca si noi.
  de obicei au personal tehnic foarte bun, am fost si am vazut, dar… desigur, se mai strecoara si cate un “neatent” din asta.
  eh… shit happens.

  Reply
 5. E-nigma

  @andrei: e un exercitiu din ala de tip “completati punctele”. rezultatul e parola de la server ;) can you guess it?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *