1 mai sărbătorit prin muncă

Am făcut ce-am făcut și-am rămas și anul ăsta în București de 1 mai. Deși a fost o ditai “mini-vacanța” de 4 zile, n-a fost zi în care să nu am ceva de lucru. Am avut de terminat migrarea unui server de mail (cu procmailrc-uri grămadă) și încă vreo 2 chestii.

Cu ocazia asta mi-am adus aminte că urăsc SuSe. 2 distribuții de linux îmi plac. Una excelează în a fi user-friendly și cealaltă excelează prin simplitate. Diametral opuse la prima vedere, ambele oferă câte ceva de apreciat.

Ubuntu este distribuția user-friendly. În mod clar, în ultimii ani s-a dovedit a fi extrem de ușor de instalat, și configurat de către aproape oricine. Internetul abundă în explicații, tutoriale și sfaturi în ceea ce privește Ubuntu. Înainte de a apărea Ubuntu, foloseam Debian (tăticul Ubuntu) din aceleași motive. Am migrat către Ubuntu deoarece politica Debian-ului de lansare a versiunilor noi lăsa de dorit. În momentul de față consider Ubuntu ca principala distributie de Linux care poate ajunge să concureze cu ușurința în utilizare a Windows-ului. “Poate ajunge” pentru că mai are câte ceva de îmbunătățit dar sunt pe drumul cel bun.

Slackware este cea de-a doua distribuție. Cea simplă. Am un router linux acasă care rulează versiunea 9.1 a Slackware-ului. Până acum vreo 2 luni încă rula kernel-ul 2.4. N-a mai avut un monitor înfipt de cel puțin 1 an. Mă conectez pe el doar când am nevoie să-l pun să descarce diverse chestii de pe un server FTP și-l las peste noapte. În rest își vede de treabă. Consider că-i simplu de folosit pentru că, odată ce știi cum să configurezi un server nu trebuie să te plimbi în 10.000 de locuri ca să urmezi căile întortocheate ale creatorilor distribuției cu pricina. Vrei ca un script să pornească la startup ? Simplu, îl faci executabil și-l bagi în rc.d. KISS.

De ce nu-mi place SuSe ? Pentru că are pretenții de distribuție ușor de folosit dar, dacă te bagi cu ceva peste yast atunci ai cam pus-o. Poate fi ok ca desktop dar mai bun e un Ubuntu. Poate fi ok ca server, dar aș prefera și Slackware și Ubuntu în locul lui. Are repository mic (deși vine pe 5 CD-uri). Debian/Ubuntu are cel mai mare repository. Se poate instala de pe 1 (UN) cd.  Dar poate ca-s doar subiectiv.

Oricum, am plecat de la momentul în care eu m-am plâns că am lucrat/lucrez zilele astea. Nu-mi plângeți de milă. Lucrez acasă, c-o bere lângă mine, stând în chiloți. E vacanță, ce pm.

1 Comments 1 mai sărbătorit prin muncă

  1. Tb

    Nu uita de arch linux , care vine cu un repository imens, are BSD init, e stabil (mai ales pt o distro ce nu a atins 1.0) și respectă dictonul KISS.

    Dar, pt laptop în acest moment – ubuntu rulz.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *