20150206_142440Zilele astea fac cam 2 luni de când am renunțat la bătrânul Polo în favoarea Fordului Focus. Și mă tot gândeam să fac o trecere în revistă a chestiilor bune/rele.

Pentru că paza bună trece primejdia rea Fordul a fost băgat în program de prelungire de garanție încă un an, cu revizia facută full acum o lună. Revizie care-a costat, cu tot cu plata garanției (100€), vreo 3800 lei. Suma cuprinde schimbul de ulei și de filtre (aer, ulei, combustibil, habitaclu), plăcuțe și discuri de frână pe față, ulei și filtru pe cutia de viteze automată și manopera. A usturat un pic dar uitându-mă pe lista defalcată de prețuri n-a fost atât de rău. Cutia de viteze a fost principala vinovată pentru suma aia și apoi discurile și plăcuțele. O revizie uzuală (ulei, filtre) mă ducea pe undeva pe la 7-800 lei. Garanția acoperă teoretic toate daunele la motor, cutie de viteze, caseta de direcție, etc.

Am condus mașina aproximativ 2500km de când o am și sunt destul de mulțumit. Cutia automată este o plăcere la condusul prin oraș și deja mă tem c-o să-mi moară niște neuroni din moment ce am o mână și-un picior pe care nu le mai folosesc. Pe de altă parte la drum lung adhd-ul mă cam chinuie pentru că mă plictisesc teribil dacă pun pilotul automat și n-am nevoie nici să calc pe accelerație. În prima călătorie m-am jucat cu toate butoanele din bord și trepidam de plictiseală. Ulterior parcă m-am mai calmat. Bine că n-am collision avoidance că mă apucam să citesc ziare sau să mă joc pe mobil (pentru cititorii cu IQ-ul format doar din 2 cifre, este doar o glumă, chill).

Poziția de condus a necesitat o ajustare mai îndelungată pentru mine. Față de Polo, aici stau puțin mai sus deși am o vizibilitate mai redusă a botului mașinii. Asta e din cauza capotei mai înclinate a Fordului comparativ cu cea de la VW. Însă per ansamblu poziția de condus este mult mai comodă. Scaunul cu suport lombar este excelent și simt că îmi susține mult mai bine spatele. La picioare, stâlpul din dreapta de la Ford se continuă cu suportul de frână de mână și cutia de viteze mult mai sus decât la Polo. Din cauza asta, atunci când sprijineam gamba piciorului de stâlpul de la Polo, muchia îmi provoca niște crampe la drumurile mai lungi. Nu mai este cazul aici.

Vizibiltatea la volan este excelentă deși mă speriasem de faptul că, mașina fiind mai lungă, voi avea probleme cu vizibilitatea în unghiul mort. Din contră, aici văd mult mai bine, oglinda laterală fiind suficient de mare încât să poată prinde tot. Pasagerii din spate au și ei suficient de mult loc și de data asta au loc relativ ok și în spatele meu, ceea ce la Polo era o problemă :).

Prima problemă întâmpinată însă la Ford a fost legată de prinderea unui suport de telefon de parbriz/bord. Parbrizul este mult prea departe pentru a ajunge lejer cu mâna la un telefon prins de el în mers iar bordul are niște muchii înclinate și o textură rugoasă care face dificilă prinderea unui suport de telefon. Ar mai fi fost fantele de aerisire însă și acestea sunt înclinate și paletele sunt late și nu permit o fixare stabilă a unui suport de ele.  După cum vă povesteam, fix când aveam eu dilema asta am prins la Răzvan un test al unui suport excelent cu ventuză siliconată. Prins de bordul rugos, chiar pe o parte ușor înclinată, stă de mai bine de-o lună fără probleme. Însă din păcate este prins pe partea stângă a volanului iar locul în care este situată priza de brichetă face imposibilă tragerea unui cablu fără să mă deranjeze. Acum stau cu un cablu mai lung pe care-l “agăț” nițel de un odorizant prins de una din fantele de aerisire ca să nu mă trezesc cu el peste volan. Însă planific mai prin aprilie-mai o “lucrare” în care voi trage prin habitaclu 3 cabluri de alimentare pentru telefon, cameră auto și pasagerul din dreapta (telefon), toate 3 alimentate direct de la panoul de siguranțe.

Una din chestiile enervante este bipăitoarea de centură. Nu, nu săriți, port ÎNTOTDEAUNA centura atunci când conduc prin oraș sau în afara lui însă în momentele în care am ceva de cărat rapid prin campusul politehnicii n-o mai pun. Și bipăie non-stop și ultra-enervant încât deja mă gândesc serios să-mi iau niște prelungitoare din alea de centură ca să-mi rezolv problema definitiv fără să o mânăresc din software (știu că-i posibil și asta).

O altă chestie enervantă este sistemul audio de pe Ford. Polo a avut de la început un radio-casetofon Kenwood cu boxe și tweetere Bose. Ulterior am schimbat eu radio-casetofonul cu un radio-CD cu usb și suport MP3 tot Kenwood. În Polo se auzea foarte bine muzica deși nu aveam decât 2 boxe și tweeterele în stâlpii din față. În plus, Kenwood-ul, deși avea o limitare enervantă la numărul de melodii dintr-un folder, avea un sistem de shuffle complet aleator care-mi cânta într-o ordine oarecare TOATE melodiile dintr-un folder de pe stick-ul USB.  Pe Ford boxele sunt mai slabe. Nu cu mult dar sunetului îi lipsește profunzimea și claritatea iar basul sună ușor înfundat. Este excelent locul slotului de USB din sistemul audio (în torpedou, unde pot să pun lejer direct un SSD pe USB cu toată muzica), dar funcția de shuffle, deși știe să facă shuffle pe toate folderele și nu pare să aibă limitare la numărul de melodii per folder ca Kenwood-ul, nu este foarte strălucită. Îmi repetă destul de des aceleași piese, în aceeași ordine, de parcă ar genera o listă shuffle o singură dată pe care-o reia la un moment dat. Da, știu, e un moft, însă pus la un loc cu calitatea sunetului mă face să duc lipsa sistemului audio de pe Polo. Mai că m-aș risca să-mi schimb boxele dac-aș ști sigur că ar îmbunătăți calitatea (suspectez în primul rând tweeterele).

Bun, cam asta ar fi o trecere în revistă a Fordului. Urmează o trecere la cauciucurile de vară în curând și aici deja sunt încântat că ma costă cam cu 100 de lei mai puțin per anvelopă decât cele de la Polo care aveau o dimensiune mai ciudată și mai rar întâlnită (185/55/R14).