Adevărații bizoni de București

În urmă cu vreo 8 ani, pe vremea când dețineam Polo-ul, am parcat într-o seară pe undeva pe lângă Sala Palatului, în spatele blocului cu coloane de pe Câmpineanu. Și când zic “am parcat” mă refer la faptul că am pus mașina pe un loc de parcare nemarcat dar probabi utilizat de cineva care stătea în blocurile din jur. Însă încă de pe atunci am încercat să fiu civilizat și să am tot timpul în bord lipit numărul de telefon. În cazul în care chiar deranjam pe cineva să pot să vin rapid și să mut mașina. Ei, în seara respectivă, fără să fiu sunat de NIMENI, când am ajuns la mașină am avut ocazia sa-mi găsesc atât numerele de înmatriculare cât și farurile vopsite cu spray alb cu vopsea acrilică. Farurile s-au mătuit după ce-am curățat vopseaua, numerele de înmatriculare le-am reparat cu vopsea neagră peste dar și-au pierdut stratul reflectorizant. Noroc că nu am avut discuții cu poliția niciodată din cauza asta. Toate astea făcute de un dobitoc pentru că l-a deranjat mașina mea parcată pe un loc de parcare amenajat. Nu lăsată pe trotuar, nu blocam pe nimeni, nu era lăsată strâmb. Dar îi luasem locul pe care l-a fătat mă-sa și în loc să sune la numărul afișat și-a făcut singur dreptate.

Într-un oraș în care locurile de parcare sunt puține mai ales în zonele ultra-aglomerate și în care ești îndrumat de țigani să parchezi pe unde apuci, găsesc obiceiul ăsta, al numărului afișat în geam, unul de un minim bun-simț. Pe lângă numărul din geam eu unul încerc întotdeauna să las mașina astfel încât să nu blochez pe altcineva deja parcat sau să nu blochez vreo bandă de pe drum. Parchez în parcări de reședință (chiar și cu locuri plătite) pentru că mi se pare mai civilizat așa decât să lași mașina în drum.

Am ținut să subliniez treburile de mai sus pentru că astăzi, în timeline-ul de pe Facebook, mi-a poposit postarea din screenshot-ul de mai jos. Acum nici nu știu cine-i adevăratul bizon. Ăla care a parcat mașina, ăla care-a zgâriat-o, sau ăia care-au postat-o pe facebook instigând în continuare la astfel de manifestări. Hai să încercăm să empatizăm cu fiecare din ei.

2015-11-18_23-43-54

De multe ori când parchezi mașina în perioadele aglomerate în spații amenajate sau nu, ești obligat să o “așezi” în funcție de mașinile deja parcate. Este suficient un alt mistreț care s-o pună nițel mai în dungă ca 4-5 mașini mai departe un nou venit să fie nevoit să o așeze ca în poza de mai sus. Și dacă ăla nou-venit rămâne la un moment-dat singur în parcare începe să pară el brusc mistreț. Deși omul nu a avut nici cea mai vagă intenție de a fi. Am în telefon câteva zeci de poze făcute prin parcările de supermarket-uri (în Brașov, Galați, București, Timișoara și alte orașe, deci nu numai în București), în care rânduri întregi de mașini sunt decalate peste liniile de demarcare. Din varii motive. Spații prea înguste, unii mistreți care-au parcat strâmb, etc… Ideea este că la un moment dat nu mai știi pe cine să dai vina. “Mistrețul zero” este posibil să fi plecat demult din zona dar răul să fie deja facut.  Prin urmare, înainte de-a înjura pe unul parcat așa, încercați să-i acordați circumstanțe atenuante.  Evident, dacă vorbim de unul care-a lăsat-o pe banda 1-a cu avariile pentru că a oprit la coafor fără coloană oficială, atunci cam merită toate muile. Dar parcă tot nu-i ok să acționezi ca în vestul sălbatic și să-i dai cu cheia pe mașină.

Ajungem astfel la ăla care-a zgâriat-o. Știu cum e sa ajungi seara la 9-10 acasă și să-ți găsești locul de parcare (apropos, plătit la primărie) ocupat. Și mai ales de către unul fară număr în geam. E al naibii de frustrant, claxonezi nițel, înjuri, îi ridici ștergătoarele dar cam aici. Nu aprob zgâriatul mașinii dar înțeleg frustrarea celui care ajunge în punctul în care simte nevoia să se răzbune cumva. Zgâriatul mașinii deja intră în altă categorie, cea a distrugerii de bunuri. Și se poate lăsa cu vizite pe la poliție și nu numai.

Și în sfârșit încheiem cu mistreții care au postat pozele pe Facebook. Aici mi se pare că ipocrizia este prea mare ca să reușesc să empatizez cu ei. Luptătorii ăștia ai dreptății care sunt gata să comită acte de vandalism sunt fantastici. Bine, noroc că sunt așa doar pe interneți. Că în trafic dacă dau de un ceafă lată ușor închis la culoare care parchează fix pe bombeurile lor sunt cuminți ca Mircea Badea în fața motocicliștilor.

Hai că tot au fost câteva zeci de mii de români în stradă care vor o altfel de Românie. Ăștia oare vor să trăiască în genul ăla de țară în care-ți faci dreptatea singur sau în genul ăla de țară în care îți poți rezolva problemele legal. Dacă îți blochează un idiot mașina ai la dispoziție câteva pârghii, dintre care prima este poliția. Ce-i drept, într-o vreme mai veneau și ridicările de mașini dar de când nu mai sunt legale, rezolvi parțial cu o amendă măcar.  Nici amenda nu-ți rezolvă în final problema (pentru că mașina lui tot acolo rămâne) dar nici zgâriatul ei în mod sigur. Diferența dintre cele două este că amenda este legală, distrugerea de bunuri NU.

21 Comments Adevărații bizoni de București

  1. LP

    @”Dacă îți blochează un idiot mașina ai la dispoziție câteva pârghii, dintre care prima este poliția”

    Distractiv este cand ai masina parcata paralel cu bordura si un bizon isi parcheaza masina la un centrimetru de bara ta din fata si nu mai poti sa iesi. Politia (serviciul circulatie Bucuresti) spune ca in acest caz nu are nici o parghie legala sa ii faca ceva, mai mult iti spune ca daca se deplaseaza pana la locul faptei iti da amenda pentru reclamatie nejustificata. True story!

    Reply
  2. Iulian

    Aici mai putem sa-i luam in calcul si pe cei ce am impresia ca daca au casa la strada si trotoarul e a lor si nu ai voie sa parchezi in fata casei lor (atentie, in fata casei, nu in fata portii unde unii pretind ca au garaj)

    Am vazut ca e tot mai la moda sa blochezi locul de parcare cu diverse doar pentru ca ai si tu casa in zona.

    Reply
  3. Mihai

    Nici eu nu sunt de acord cu zgariat, rupt oglinzi etc., dar “mici” razbunari pentru bizoni imi par ok: iarna trecuta i-am blocat pe unii care au considerat ca e ok sa ocupe singurul loc deszapezit; ghinion, au dat la zapada o ora sa iasa de acolo.

    Reply
  4. un muc

    @Iulian
    Si unde ai vrea sa imi las masina daca nu in fata casei mele? Sint de acord sa iti lasi masina cat timp locurile din fata casei sunt libere (hai sa zicem in intervalul 8-18 in timpul saptamanii) dar cand ajung acasa vreau sa imi las masina in fata casei nu in alta parte.
    Si da, in principiu trotuarul este si al meu. Ca eu primesc amenda daca nu dau zapada de pe trotuarul din fata casei.

    Reply
    1. uzunu

      Oriunde in jur. In Viena primesti un card valabil doar in cartierul tau si poti ocupa orice loc de parcare, nelimitat, doar acolo. Nu primesti un loc al tau de parcare. Si multi ajung sa isi puna masinile la 2-3 strazi distanta si nu se cramponeaza nimeni din cauza asta.

      O sa zici ca, daca nu iti pui masina la scara, o sa ti-o sparga si o sa-ti fure din ea. De cate ori ai auzit sa se intample asta in Bucuresti? Mie mi s-a intamplat o data, dar eram in centrul Bucurestiului, nu intre blocuri, acasa. De cate ori ti-ai auzit alarma in mijlocul noptii, la 3 dimineata, si ai coborat repede la masina sa vezi ce se intampla? Pariez ca niciodata. Pentru ca, daca te-ai fi uitat pe geam si ai fi strigat dupa ala, deja ar fi fost departe pana coborai tu tzshpe etaje.

  5. un muc

    Nici eu nu sunt de acord cu mizeriile astea dar in momentul in care iti gasesti locul de parcare (platit, cu autorizatie) ocupat si suni la politia locala iar aia doar vin si doar ii lipesc pe geam un avertisment cum ca data viitoare s-ar putea sa primeasca amenda, iti cam vine sa ii redecorezi portierele. Toate reactiile astea violente sunt cauzate de pasivitatea autoritatilor care nu se baga pentru ca cine stie ce “jmecher” conduce masina respectiva.

    Reply
  6. so

    @”Dacă îți blochează un idiot mașina ai la dispoziție câteva pârghii, dintre care prima este poliția.” Aș fi de acord cu tine dacă poliția (locală, că ăia vin; din Brașov, că de aici scriu) și-ar face treaba. 1. Poliția ajunge în 2 ore (că sunt puține echipaje și multe de rezolvat, cică), timp în care nesimțitul poate să dispară liniștit. și 2. poliția evită la maxim aplicarea de amenzi și preferă să lase avertismente în parbriz – iar astea sunt degeaba. Soluția lor pentru mine (într-o vineri seara): “parchează pe locul unui vecin și lasă-ți un număr de telefon în parbriz; iar dacă ăsta nu pleacă, mai caută-ne luni”. Dacă mașina de pe locul tău și-a luat amendă/avertisment și a plecat, nu-ți muta propria mașină imediat după. Pe mine m-au căutat la parcare 4 cefe late și bronzate după ce Haudiul lor A8 cu numere roșii a primit un bilețel în parbriz; noroc că era târziu și mi-a fost lene să mai cobor (nu știu ce discuții filosofice aveam dacă mă găseau pe locul de parcare, dar știu sigur cât de utilă ar fi fost poliția). Nici eu nu scriu cu cheia pe mașini (deși îmi vine de multe ori), dar mai avem mult să ne civilizăm și niciunul din noi nu o va face de bună voie ci doar de frica amenzilor/pedepselor.

    Reply
    1. Radu

      There you go. “De frica amenzilor/pedepselor”. Nu să-ți faci singur dreptate. Ok, momentan poliția nu face mare lucru ? Hai să-i futem la icre să facă. Problema mare e că dacă ei nu pot face mare lucru în privința ăluia care parchează, ai să fii uimit câte poate face în privința ta dacă te apuci să-i redecorezi mașina ăluia.

    2. so

      Sincer, dacă i-aș decora mașina unui brazilian solid, polițistul ar fi ultima mea grijă. Problema la noi este că și polițistului îi e frică de el, indiferent că e cel blocat sau cel care blochează. Ca să fiu corect, am întâlnit și situația în care polițiștii chiar au făcut ceva: mi-am găsit locul ocupat, am blocat mașina (cu telefon în geam), iar când ăia se chinuiau să iasă peste borduri în loc să mă sune, m-am dus să îi deblochez; proștii (o familie, nu gorile), în loc să își ceară scuze, m-au înjurat și m-au amenințat în timp ce eu îi filmam; am depus plăngere scrisă, polițiștii i-au căutat acasă și apoi m-au întrebat dacă să continue sau nu; m-am oprit acolo (am considerat că o vizită de la autorități îi liniștește pe viitor). Dacă sunau ei, probabil că îmi luam amendă pentru blocare.

    1. so

      Îi suni pe polițiști de fiecare dată când ai locul blocat și le ceri să vină. Dacă se plictisesc de tine și încep să te ignore, le faci plângere scrisă. Trebuie să pierzi ceva vreme, să fii insistent ca o hienă și mai ales să nu te înmoi la discursuri clasice de genul “Hai dom’le că e și el om; să-l iertăm de data asta; uite îi dau un avertisment și poate nu mai face”. Pe tine – om normal și civilizat – nu te va ierta pentru că de cefe late îi e frică, dar în același timp trebuie să își facă și norma.

  7. Cristian

    @mucu’
    Deci daca dai zapada de pe trotuar automat il detii ca proprietate personala?! Dar tu cum iti permiti mucule sa parchezi in fata blocului la mine??? Desi locul este nemarcat si poate parca oricine, EU am dat iarna trecuta zapada de pe el.

    Reply
  8. un muc

    @Cristian
    Incearca sa citesti tot si sa si intelegi ce am scris mai sus. Nu am zis ca il detin in proprietate personala. Partea cu parcatul nu stiu de unde ai scos-o ca nu stiu unde locuiesti. Daca am parcat vreodata pe locul tau si nu am lasat numar de telefon, sa ma ierti. Incearca sa faci diferenta intre locuinta colectiva si locuinta individuala.

    Reply
    1. Cristian

      Eu am citit dar tot nu imi dau seama de ce crezi ca neaparat ai dreptul sa parchezi in fata casei tale si altii nu. Toti platim impozite, toti suntem egali. Proprietatea ta se termina cand ai inchis usa. La fel e si la bloc, la fel e si la casa.

    2. un muc

      @Cristian
      “Eu am citit dar tot nu imi dau seama de ce crezi ca neaparat ai dreptul sa parchezi in fata casei tale si altii nu”
      OK, am stabilit ca nu ai citit. Cred este destul de clar: “Sint de acord sa iti lasi masina cat timp locurile din fata casei sunt libere (hai sa zicem in intervalul 8-18 in timpul saptamanii) dar cand ajung acasa vreau sa imi las masina in fata casei nu in alta parte”
      Partea cu “de ce crezi ca ai dreptul sa parchezi in fata casei tale” este savuroasa. Ma gandesc ca faptul ca locuiesc acolo imi da dreptul sa si parchez in fata ei. Practic tu te agati de faptul ca legea este stupida; trebuie sa am grija de spatiul din fata casei, sa-l curat de zapada dar cand vine vorba sa parchez in fata casei, “domne, toti sintem egali”. Tipic romanesc.

    3. Cristian

      Tipic romanesc dar se pare ca si in Austria (unde curge mai multa apa calda ca la noi) se face la fel, zicea cineva mai sus. Sa stii ca toata lumea trebuie sa se ingrijeasca de spatiul din fata locuintei/magazinului/blocului. Asta nu inseamna ca au exclusivitate pe el, chiar si numai in intervalul 18-08.

    4. un muc

      @Cristian
      Sau putem sa ne folosim bunul-simt si logica si sa ne dam seama ca e ceva normal sa vrei sa iti lasi masina in faza casei (casa nu bloc). Iar daca tot suntem egali atunci la iarna te astept sa dai zapada si din fata casei mele. Tuica fiarta o aduc eu.

  9. colin

    acum o luna mi-am gasit masina lovita in parcare(farurile rupte, bara rupta, capota zgariata), parcasem frumos, ca toti ceilalti, puteai trece cu un tanc si o masina pe langa noi. sa fi aterizat vreun avion albastru acolo?
    la politie mi-au zis sa ma duc sa-l caut pe ala/aia ca ei n-au ce investiga, habar n-am de ce m-am mai dus pe la ei.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *