Una din funcționalitățile excelente pe care le avea gmail era și posibilitatea de-a redirecta o adresă de mail în gmail folosind un simplu alias și de a trimite ulterior mail-uri ca provenind de la acea adresă folosind serverul smtp gmail. Mai simplu spus, sistemul de “Send mail as”.
Observați vă rog ca vorbesc la trecut. Asta pentru că la ora actuală Google nu mai oferă această posibilitate. Se poate adăuga în continuare un mail exterior dar pentru a trimite mail-uri aveți neaparată nevoie de un smtp pentru acel domeniu. Cu alte cuvinte aveți nevoie chiar de un cont de mail pe acel domeniu. Chestie care face acest feature cam inutil. “Frumusețea” lui consta tocmai în faptul că putea fi folosit doar cu alias-uri de pe domenii. Motivul, sau mai degrabă explicația lor, este legată de SPF, DKIM și DMARC. Pe scurt, sunt sisteme prin care se poate verifica dacă un mail a provenit de la un server care este autorizat să trimită mail-uri pentru acel domeniu.
Problema este că impunerea unor astfel de sisteme în serviciul de mail duce la probleme destul de nasoale de funcționalitate. Eu de exemplu, ca administrator de server de mail, nu le pot activa pe toate trei fără să resping mail-uri absolut legitime pentru utilizatorii mei din interior. Vorbesc aici de liste de mail, redirectări externe și multe altele. Mail-ul a ajuns o componentă esențială a comunicării în zilele noastre și eu unul nu-mi pot permite să perturb această componentă. Mă bazez în continuare pe RBL și eventual pe graylisting.
Dar un serviciu gratuit cum este gmail își permite. Și o face fără prea mare tam-tam. Pentru mine e cam al doilea semnal în același an că n-ar trebui să mai îmi țin toate ouăle în coșul Google ci ar trebui să le mai mut și prin alte părți. Nu de alta da’ NU aș da parola unui smtp extern celor de la Google. Dacă pentru ei este mai sigur să-și astupe sistemul cu SPF/DKIM/DMARC, pentru mine este infinit mai sigur să nu-mi dau parola de mail/smtp către ei.
Eu tocmai am trimis un mail si m-a lasat sa aleg la From adresa non-gmail. Ce-i drept, pe yahoo a ajuns in spam. :)
Ah, da, am uitat să specific, alias-urile vechi merg. Noi nu poți să faci.
eh, punem pariu ca sunt enorm de multi aia care si-ar da nu numai parola, da’ absolut orice detaliu despre ei?
Alternative la Gmail?
Outlook.com pentru mine este ok ca si alternativa.. il folosesc de multa vreme .. am adresa pe hotmail.com de vreo 6-8 ani.. e tare tor ecosistemul.. onedrive, one note, outlook.com.. si inca ceva poti face aliasuri ( eu am vreo 3-4 ) interfata curata si suporta two factor auth..
@Kulscy
iti dai seama ca totusi, nu-i un motiv sa renunti la Gmail pentru ca au scos functia de care vorbeste Meeku. Mai ales cand, din cate stiu eu, nu exista vreun alt serviciu de mail care sa aiba functia in cauza.
Cred că ești de acord cu mine că e și o minimă măsură anti-spam. Și cum spam-ul e mereu în floare,e cazul să se mai modifice lucruri.
Știu că și yahoo a implementat acum cîteva luni o politică dmarc și nu acceptă email trimite de pe alte servere, cu adresă from ce aparține de yahoo? Știi cîte scripturi și magazine online au încetat să meargă? Cu înjurături la hosting și fără erori generate de yahoo ca să te anunțe.
Si eu sunt din ce in ce mai nemultumit, au tot felul de functionalitati noi sau imbunatatiri care imi afecteaza rau de tot modul de folosire.
Intrebarea este cu ce schimbi… M-am jucat cu Outlook, Yahoo, chiar si AOL, sunt simple glume in comparatie cu Gmail. Si desktop app nu ma intereseaza.
Eu cel putin am trecut prin toate.. yahoo, gmail, microsoft.. am renuntat la yahoo din cauza spamului, a httpsuului si a twofactor auth .. am ramas doar cu gmail si outlook.com.. am facut aliasuri in outlook.com si mi-am setat two factor peste tot..
Ca si functionalitate mie mi se par similare ( gmail, outlook ) .. ca si viteza sunt la fel…
Just my 2 cents
eu tin smtp-ul tot la google, prin google apps si redirectare de MX prin amazon.
Pe apps încă merg alias-urile din ce-am înțeles. De fapt merg și cele făcute înainte. Dar nu poți să mai creezi alias-uri noi fără să specifici un smtp de pe acel domeniu care să-ți permită să trimiți prin el. Și cum fără autentificare, prin gmail, ar fi open-relay, tre’ să-i dai o parolă. Cum de obicei parola de pe smtp și cea de imap/pop3 sunt identice, dai acces direct mail-urilor tale băieților de la google. Nu că n-ar avea deja, da’ parcă preferam să nu poată să genereze ei mail-uri DIRECT de pe smtp-ul meu.