Are Vali un articol în care-a postat o reclamă la internet din Australia. Și mi-am adus aminte de faptul că aproape de fiecare dată când țin câte-o clasă de CCNA ajung să discut despre subiectul ăsta, al calității internetului la noi în țară.

Australia are câteva particularități care o fac mai specială. Este un continent situat la distanță destul de mare de “zone civilizate”, are o densitate mică de populație datorită suprafeței mari în mare parte nepopulată și nu este nici un mediu prea prietenos în care să stai să întinzi fibre. Dar zonele metropolitane sunt bine dezvoltate și se poate crea o infrastructură metropolitană cu prețuri mult mai mici. Însă lipsește ceva esențial, o concurență sălbatică așa cum am avut noi la finalul anilor ’90 și începutul deceniului următor.

Eu unul sunt convins că suntem în situația asta astăzi datorită mediului sălbatic în care s-au dezvoltat rețelele de cartier la noi în țară. Chiar pe vremea când aveam doar internet prin dial-up, existau rețele de cartier fie fără legătură la internet fie scoase chiar printr-un dial-up. Pe o rețea de cartier se jucau jocuri, se discuta, se mai schimbau diverse fișiere. Cu alte cuvinte ceea ce facem și acum dar la nivel local.  Am fost într-o astfel de rețea, am avut pe rând, dial-up, cable-modem (256kbps down/56kbps up), fibră. Să ne amintim cum, în perioada aceea, rețelele de cartier împânzeau orașele țării. O bună parte din infrastructura formată atunci (aia făcută mai decent) a fost preluată de firmulițe din ce în ce mai mari. RDS-ul cred că a cumpărăt mii de rețele de cartier, cu tot cu infrastructură. Încă-mi aduc aminte disperarea celor din C-Zone din perioada în care au fost cumpărați la pachet de către RDS.

Chiar dacă la început legătura la internet nu era strălucită și împărțeau 20-30 de oameni o bandă de toată jena, pe scheletul ăsta s-a format ceea ce avem acum în România. Pe rețele de cartier și-au făcut mâna o grămadă de profesioniști actuali, aici au învățat Linux, networking, ce-i aia HTB/CBQ și altele. Ăsta a fost și este motivul pentru care ISP-urile actuale din țară își pot permite să ofere internet de calitate la prețuri mici. Este până la urmă teoria evoluției aplicată în domeniul ăsta. Fără constrângeri sau limitări de dezvoltare am avut o supă primordială din care au evoluat cei mai adaptați.

Mai că m-aș întinde cu discuția și spre modul în care funcționează patentele la ora actuală și aș comenta că sistemul este la ora actuală o frână în calea dezvoltării tehnologice. Dar mă abțin, acolo discuția este mult mai vastă.