Una din funcționalitățile excelente pe care le avea gmail era și posibilitatea de-a redirecta o adresă de mail în gmail folosind un simplu alias și de a trimite ulterior mail-uri ca provenind de la acea adresă folosind serverul smtp gmail. Mai simplu spus, sistemul de “Send mail as”.

Observați vă rog ca vorbesc la trecut. Asta pentru că la ora actuală Google nu mai oferă această posibilitate. Se poate adăuga în continuare un mail exterior dar pentru a trimite mail-uri aveți neaparată nevoie de un smtp pentru acel domeniu. Cu alte cuvinte aveți nevoie chiar de un cont de mail pe acel domeniu. Chestie care face acest feature cam inutil. “Frumusețea” lui consta tocmai în faptul că putea fi folosit doar cu alias-uri de pe domenii. Motivul, sau mai degrabă explicația lor, este legată de SPF, DKIM și DMARC.  Pe scurt, sunt sisteme prin care se poate verifica dacă un mail a provenit de la un server care este autorizat să trimită mail-uri pentru acel domeniu.

Problema este că impunerea unor astfel de sisteme în serviciul de mail duce la probleme destul de nasoale de funcționalitate. Eu de exemplu, ca administrator de server de mail, nu le pot activa pe toate trei fără să resping mail-uri absolut legitime pentru utilizatorii mei din interior. Vorbesc aici de liste de mail, redirectări externe și multe altele. Mail-ul a ajuns o componentă esențială a comunicării în zilele noastre și eu unul nu-mi pot permite să perturb această componentă. Mă bazez în continuare pe RBL și eventual pe graylisting.

Dar un serviciu gratuit cum este gmail își permite. Și o face fără prea mare tam-tam. Pentru mine e cam al doilea semnal în același an că n-ar trebui să mai îmi țin toate ouăle în coșul Google ci ar trebui să le mai mut și prin alte părți. Nu de alta da’ NU aș da parola unui smtp extern celor de la Google. Dacă pentru ei este mai sigur să-și astupe sistemul cu SPF/DKIM/DMARC, pentru mine este infinit mai sigur să nu-mi dau parola de mail/smtp către ei.