Bucureșteni în Timișoara – Mic ghid de supraviețuire

Toată lumea știe că bănățenii (timișorenii în special) sunt o specie aparte. Sunt o rasă aleasă și mai toți cei pur-sânge au 3 coaie. Dintre care unu’ pus în frunte să se vadă, de unde si expresia bine-cunoscută “Banatu-i fruncea”. Timișorenii adoptați sunt acceptați atâta timp cât urmează regulile sociale nescrise pentru că, este iarăși un fapt cunoscut, semnul din frunte va crește singur după ~5 ani de stat în mijlocul celorlalți.

În plus majoritatea bănățenilor au ceva cu locuitorii celorlalte provincii istorice, mai ales cu cei de prin București. Bucureștenii poartă numele de “mitici” și sunt de vină pentru toate relele ca ca Băsescu în timpul guvernării Ponta. În ciuda faptului că atât Bucureștiul cât și Timișoara, fiind centre universitare și având și câte-un aeroport mai răsărit, sunt pline de băieți și fete plecați de acasă pentru a învăța ceva carte și rămași acolo pentru că se simt mai aproape de Spania, Italia, Germania și alte țări latine unde o vor duce bine.

Cum nu pot afirma că am o experiență atât de vastă încât să acopăr toate dedesubturile posibile ale unei întâlniri dintre un bucureștean și un timișorean (altfel nu era “mic ghid” era “ghid” sau chiar puteam scrie o întreagă carte), mă voi rezuma la un singur truc cu eficiență maximă.

Pentru a fi tratat ca un aproximativ-egal de către un timișorean este critic în primul rând să nu fii văzut atunci când cobori din mașina cu număr de București. Altfel totul este pierdut. Dacă ai trecut cu succes de pasul ăsta atunci Timișoara ți-e deschisă.

Tot ceea ce trebuie să faci este să inițiezi și să închei ORICE conversație cu “Ciao !”.

Atât de simplu…

7 Comments Bucureșteni în Timișoara – Mic ghid de supraviețuire

 1. sabotor

  Te-as contrazice putin. In general aia cu 3 perechi de coaie sunt de cel mult o generatie in Timisoara. Aia se simt importanti si peste altii din alte zone. Dintre cunoscutii mei, cel mai virulent impotriva “veniturilor” era unu’ ajuns in Timisoara cand avea vo’ 2 ani, venit de undeva de prin Oltenia. Dar el era mandru ca-i banatean cu frunte lata si nu-i suporta pe olteni.

  Reply
 2. SG

  chestia asta ceausista cu numerele de inmatriculare a masinilor reprezentind judetele patriei a facut mult rau si inca face. Cum se da jos un individ dintr-o masina cu numar VS, gata eticheta: Moldovean. Cazut tau: Mitic etc. Stiu ca si in Germania e la fel dar oamenii aia nu au prejudecatile noastre. In UK e si mai frumos . Habar nu ai de unde e respectivul, dar imediat vezi ca are masina fabricata anul asta doar citindu-i numarul de inmatriculare ;)

  Reply
 3. Victor

  @SG: da, pai in Germania vezi anul dupa numar, ca sunt obligati sa mearga cu masinile acoperite cu prelate, nu poti sa iti dai seama de anul fabricatiei dupa .. MASINA.

  Reply
 4. janel

  @Victor: așa e, ăia mai habotnici dau cu bandă adezivă neagră prin părțile esențiale. Știu asta pentru că am auzit de la cineva care a văzut pe interwebs.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *