…capitala țării ești.

Ä‚sta-i un răspuns la un soi de tag lansat de Paul prin blogosferă prin postul său care vizează imobiliarele.

Cred că problema s-a tot discutat și s-a întors cam pe toate părțile pe internetul românesc. De la opiniile celor care cred că Bucureștiul a fost invadat de țăranii care n-aveau ce face acasă până la cei care înjură administrația locală pentru lipsa de reacție. Oricine ar fi vinovat, rezultatul final îl avem zi de zi în fața ochilor. Efectele migrației în masă a populației din provincie sunt din ce în ce mai neplăcute. De la aglomerație până la creșterile nesimțite de prețuri pe piața imobiliară.

Am tot încercat și eu să gândesc problema cât mai “out of the box”. Eu unul n-am migrat în București ci m-am născut aici. Dintre părinții mei doar mama e venită dintr-un oraș de provincie (Galați). Așa că pot doar să ghicesc motivele pentru care cineva vine să locuiască în București. Nu c-ar fi foarte greu de ghicit.

Cel mai evident motiv este că banul se învârte în București. Cele mai puțin evidente motive sunt legate de modul în care se dezvoltă orașele de provincie. Sau mai bine zis de modul în care nu se dezvoltă.  Un adevăr dureros este faptul că, locurile sălbatice atât de apreciate de turiștii străini sunt așa nu din cauză că oamenii de acolo au grijă de natură ci din cauză că, din punct de vedere al dezvoltării, zonele respective sunt cu câteva zeci de ani (chiar sute) în urmă. O să dau ca exemplu locul în care îmi petrec de câțiva ani concediul vara. Orașul (da, este oraș) Rășinari aflat la câțiva km de Sibiu. În România anului 2008 în această localitate nu există apă curentă. Sunt captate niște pârâuri dar metoda nu face față. Prin țevile de apă de abia dacă curge un firicel. Când plouă câteva zile apa are o frumoasă culoare maro.

Un alt motiv (chiar extrem de important) este legat de învățământul superior. Bucureștiul este practic cel mai mare centru universitar din zona de sud-est a României. Și dacă ar fi fost vorba numai de universitățile de stat ar mai fi fost cum ar mai fi fost. Dar aici există și o grămadă de universități particulare. Problemele legate de sistemul de învățământ superior sunt mult prea ample pentru a fi discutate în acest post. O să mă rezum doar la a spune că-i țara plină de oameni cu studii superioare dar care nu-s în stare să facă nimic.

Hai să rezumăm ce-avem până acum. Orașe de provincie fără o viziune de viitor, o ofertă imbatabilă în învățământul superior a capitalei și faptul că aici se învârt banii.  Și-atunci ne mai mirăm că se îngrămădește lumea în București ? Ok, eu aș pleca de aici în aproape orice oraș din provincie dacă aș ști că există aceleași posibilități de-a câștiga o pâine și acolo. Și dacă eu, născut aici, aș pleca în condițiile de mai sus atunci cei care sunt veniți din provincie doar pentru studii ar avea motive mai multe să se întoarcă. Populația din mediul rural migrează în număr din ce în ce mai mare spre orașe. Chiar și spre orașele din alte țări. România devine încet, încet o țară care se dezvoltă doar pe alocuri (găsiți voi o comparație plastică). Și asta are efecte nasoale asupra tuturor. Evident, politicienii noștri s-au prins că omul sărac sare mai frumos în sus când i se aruncă un os. Populația din mediul rural este o masă de manevră extrem de docilă, un soi de modelino cu care poți să faci cam ce dorești.

Ok, astea ar fi motivele pentru care Bucureștiul este suprapopulat. Și apropos de modul în care se circulă pe bulevardele din București, zilele trecute am avut o revelație. Înțeleg de ce e orașul aglomerat dimineața și dupa-amiaza. Dar de ce e aglomerat și în mijlocul zilei (pe la 13-14). Ar putea fi birocrația un răspuns la întrebarea asta ? Câți dintre cei care stau la cozile de la semafoare se îndreaptă spre cozile de la ghișee ? Ce naiba, în anul 2008 nu se pot rezolva problemele altfel decât prin cozi la capătul cărora dai de figuri acre de funcționari publici ?

Cât despre soluții SF am mai propus eu odată să muncească lumea de acasă. Evident doar cei a căror prezență fizică nu este neapărat necesară și poate fi suplinită printr-o legătură la internet cu restul firmei. Există VPN, există Internet dar încă nu există mentalitate pentru așa ceva.