Pentru cei care n-au întâlnit până acum termenul de “best practices” o să încerc să-l explic cât mai succint.

“Best practices” se referă la metoda/procesul optim/optimă de a ajunge la un rezultat dorit.  Înseamnă că există un set de proceduri testate o anumită perioadă de timp, care proceduri s-au dovedit a avea rezultatul dorit cu cele mai puține complicații.

Acum puteți extrapola și voi cam ceea ce trebuie să însemne “best practices” atunci când vine vorba de un ISP. Și pentru că am tot bătut apa în piuă (și se pare că nu tocmai degeaba) despre RDS și Romtelecom, acum o să trecem la un alt “provider”. De ce pun ghilimelele ? Păi pentru că, personal, nu am considerat niciodată C-Zone fiind un provider de internet. Din punctul de vedere al metodelor folosite (vezi mai sus), C-Zone seamănă mai mult cu o rețea de cartier care a avut un succes neașteptat de mare. Motivele pentru care au avut succes sunt fix și motivele care până la urmă o să-i îngroape (mai devreme sau mai târziu). Nu poți oferă bandă mai ieftină decât un provider mare decât dacă nu investești în infrastructură. Acum nu că RDS ar fi investit bani grămadă în infrastructură. Dar a investit ceva.

Deși cred că am mai spus asta pe aici, motivul pentru care nu suport să am internet de la rețelele de cartier ține în primul rând de securitatea sistemelor mele. O gașcă de puști care scanează în veselie porturi în LAN e ultimul lucru pe care mi-l doresc. Un alt motiv ținea de metodele de conectare la internet. Celebrul program instalat pe PC pe care trebuie să-l folosești pentru conectare este un alt motiv pentru care m-am ferit de provideri neserioși. Al treilea (și ultimul din motivele importante) este politica anumitor provideri de-a seta TTL-ul la 1 atunci când îți trimit pachetele la tine.  Ceea ce înseamnă că providerul îți interzice să folosești banda (pe care-o plătești) așa cum vrei tu. Din moment ce ei oricum limitează banda respectivă (indiferent că-i limitată fizic de mediul de transmisie sau cu ajutorul unor traffic shaper-e) nu ar trebui să aibă nici un motiv să-ți interzică să folosești 2 sisteme la tine în casă. Poate ai un laptop și dorești să-l folosești în paralel cu sistemul desktop. Este dreptul tău s-o faci. Singurul motiv pentru care ar impune o astfel de limitare este lăcomia. Banii pe care-i câștigă obligându-i pe clienții aflați într-o asemenea situație să mai facă un abonament. Evident că problema asta poate fi ocolită în mai multe feluri. Dar nu despre asta vreau să discut aici.

C-Zone este unul din providerii în grădina cărora întâlnim toate cele trei situații descrise mai sus. De câțiva ani lumea a început să se mai lumineze și să înceapă să mai dea un search pe google poate poate găsesc soluții la problemele ridicate de un provider de genul ăsta. Și cunosc persoane care și-au instalat un router linux cu care routează traficul în rețeaua C-Zone și modifică TTL-ul pentru a putea ieși pe Internet. Dar nici despre ei nu am de gând să povestesc. O să sar în schimb direct în ograda C-Zone. Mai precis pe forumul lor unde un client a încercat să atragă atenția celorlalți că programul folosit de C-Zone “cotrobăie” nițel prin calculatorul clienților pentru a verifica anumite informații. Mai precis verifică dacă modifică ceva TTL-ul și dacă este ip_forward activat. Deja pute a scandal pentru că treaba cu băgatul nasului în informațiile aflate pe hdd-ul propriu mi se pare măgărie. Din păcate trăim într-un loc unde nu avem vreo șansă ca providerul cu asemenea îndeletniciri să pățească ceva. De altfel e și greu de explicat cuiva de ce nu-i normală metoda aplicată de C-Zone.

Oricum, trepădușul casei încearcă să o scalde și pe forum în ceea ce privește acuzația clientului. Tot thread-ul (cât o mai fi el disponibil) se găsește AICI.  Am pus link-ul direct la pagina 3 dar e plin de motive pentru care un utilizator cât de cât avizat să NU folosească C-Zone.  De mare angajament este post-ul unui client (îndoctrinat) C-Zone :

“deci cu programul asta czone protejaza furtul de internet , daca nu ar fi acest program , toti copiii ar da un scan de ipuri si ar copia ip si mac si ar avea netul tau :lol: asa fiecare cu usernameul si parola lui”

No (more) comments !