Am trecut și de hopul ăsta (primul tur al prezidențialelor). Eu unul am fost mai rezervat în a face pronosticuri sau în a da sfaturi vis-a-vis de vreun candidat, mai mult am ascultat ce spun alții. Dar cum după război mulți viteji se-arată, o să comentez un pic de ce-am ajuns în situația asta.

Mai întâi trebuie să înțelegem că fiecare tabără care a contat în campania asta, s-a bazat pe anumite atu-uri.

 • Tabăra Iohannis-PNL s-a bazat pe faptul că au un prezidențiabil deja în funcție, cu notorietate, care deși n-a făcut prea multe lucruri bune, nici lucruri rele n-a făcut. În mare a privit cu atenție și îngrijorare ca tot românul, doar c-a reacționat mai greu.
 • Tabăra VD-PSD s-a bazat pe faptul că e PSD, au o armată bine pusă la punct în teritoriu și ar putea să propună pentru funcția asta pe oricine, tot ar fi adunat un număr similar de voturi. Poate nu realizați, dar în mediul rural oamenii ăia habar n-au pe cine pun ștampila, majoritatea sunt dresați de ani buni să pună pe 3 trandafiri. PSD n-a stat degeaba pe la putere 30 de ani prin țara asta, controlează extrem de bine mediul respectiv. La orașe s-au bazat pe pensionari și pe lehamitea celor tineri de-a ieși la vot.
 • Tabăra USR/PLUS-Barna s-a bazat pe faptul că au un candidat curat din afara sistemului.

Și uite cum putem remarca prima greșeală majoră a taberei USR/PLUS. Toate lucrurile rele care au putut fi spuse despre ceilalți doi contra-candidați au fost deja spuse în spațiu public și s-au rodat suficient de mult. Iohannis-6 case, Iohannis-traficant de copii, sunt deja fumate de 4 ani. De Dăncilă s-a făcut mișto cât cuprinde de când a ocupat scaunul de prim-ministru. Dar de Barna nu se știa mare lucru iar anchetele Rise, deși sunt niște fumigene, și-au atins bine scopul. Lui Barna i-a lipsit un atu esențial pentru a trece în turul doi, atu pe care de exemplu Băsescu l-a avut pe vremea când a avut de înfruntat un scandal mai mare decât o anchetă fără prea multe dovezi. Lui Barna i-a lipsit carisma. Da, nici Iohannis și nici Dăncilă n-au carismă, dar după cum am menționat mai sus, nici n-au avut nevoie, atu-urile lor au fost altele.

Eu unul, deși speram la un tur doi fără PSD, eram conștient că e aproape imposibil încă dinainte de ancheta Rise. După, a fost chiar evident că nu se va întâmpla, oricât de mult s-au îmbătat cu apă rece cei din bula mea.

Ok, suntem acum în punctul ăsta, în care avem de ales între un ficus și o tută, ce facem mai departe ? Dacă m-ai fi întrebat săptămâna trecută, ți-aș fi răspuns clar că eu unul voi vota Iohannis în turul doi. Acum însă am început să mă gândesc totuși ce-ar fi dacă ar ieși Dăncilă președinte. De dragul dezbaterii o să prezint niște argumente (pe care le putem ulterior discuta în comentarii).

Mai întâi hai să batem în cuie niște puncte de plecare :

 • Rolul președintelui în România este limitat. Întâlniri cu șefi de stat p’afară, dat bine în poze și cam atât. Da, în anumite cazuri poate face șicane unui partid care se află la guvernare (poate să întârzie numirile unor miniștri, poate refuza O DATĂ propunerea de prim-ministru) dar cam atât.
 • Miza cu adevărat importantă în viitorul apropiat este ca PSD-ul să nu mai obțină un scor bun la parlamentare/locale.

Și apoi hai să vedem argumentele pro și contra Dăncilă ca președinte.

Am avea ca argumente contra așa :

 • Este o incultă care ar fi fost mai bună ca vânzătoare la aprozar decât ca orice altceva. – Așa și ? Există și alte țări cu președinți idioți și cât timp nu au prea multă putere nu se întâmplă mare lucru.
 • Nu are prestanță și o să ne facă de rușine. – Nici aici nu suntem unici în plus o să aibă niște consilieri pe lângă ea care o să-i șoptească la ureche “inspiră/expiră” când va fi cazul.

Și cam atât. Oricât m-aș chinui eu, nu mai gasesc altele. Da, o să ne fie rușine, dar până la urmă este imaginea poporului. Ăștia suntem în mare, așa defilăm.

Argumentele pro ar fi însă următoarele :

 • Cu VD în fruntea țării PSD nu se mai poate da fată mare la următoarele alegeri. Deși rolul președintelui este restrâns, poporul încă are impresia că președintele deține o putere miraculoasă de-a rezolva toate treburile țării. Și asta o să-i tocească în continuare până la alegeri.
 • PNL va încasa o lecție dură despre cât de greșit este să fii arogant. Pentru că Iohannis acum este fix în postura în care s-au aflat pe rând Adrian Năstase, Mircea Geoană și Ponta în trecut, personaje care porneau clar ca favorite în alegeri și pe care aroganța i-a tras în jos. Iar PNL merită o palmă după ceafă de genul ăsta.
 • USR/PLUS vor ieși cei mai câștigați, au timp să se pregătească (poate de data asta și cu niște soluții concrete) și să impună pretenții într-un parlament anul viitor. Ulterior VD ca președinte într-un parlament mult mai curățat de PSD nu va mai conta aproape de loc.
 • L.E. (că uitasem de ăsta) Majoritatea votanților lui Iohannis nu l-au votat pe el din convingere ci a fost iarăși mai mult un vot contra PSD în lipsă de altceva mai bun ( nu s-au identificat cu nici un alt candidat, nici măcar cu Cumpănașu). În schimb cei care au votat Dăncilă sunt votanți dedicați PSD-ului iar uneori chiar este bine să le dai oamenilor EXACT ceea ce au vrut pentru că altfel nu se vor învăța minte.

Avem ceva de dezbătut sau nu ?