Circ ieftin

Nu cred că am cititori care să nu fie familiarizați cu scandalul referitor la raportul scos de comisia prezidențială. Eu nu știam de el, am aflat de abia ieri (nu, nu mai citesc ziarele iar televizorul îl folosesc pentru filme). L-am descărcat (tot pdf-ul), l-am citit în grabă și mi se pare un raport muncit și destul de la obiect și apolitic.

Presa de la noi a avut însă o altă părere vis-a-vis de subiect. De ce ? Păi nu știm. Probabil pentru că adoră să facă circ și să prezinte informații trunchiate sau deformate, să facă aluzii și miștouri, să tâmpească și să dezinformeze și mai mult o populație care este deja tâmpă și prost informată. Am mai spus-o și altă dată și-o repet și acum. Politicienii noștri adoră masa de tâmpiți fără creier care-i ajută să revină la putere din 4 în 4 ani. Că votează, că nu votează, rezultatul este același. O să aibă destule voturi încât să ajungă în poziția din care își permit să ne trateze ca pe tâmpiți. De altfel asta este și imaginea votantului român. Un gigel prost informat care pune ștampila pe “ălalalt” din dorința de-a schimba ceva. Așa-s majoritatea. Mai există însă și cei care citesc presa din România și care au impresia că-s informați și au cântărit toate opțiunile cu atenție. Nimic mai fals.  Informația se servește cum îi cade mai bine ăluia care dă banii.

Din tot raportul ăla de 300 de pagini mass-media de la noi a extras doar două subiecte care în raport ocupă sub jumătate de pagină dar care au făcut să curgă multă cerneală prin ziarele din România. Legalizarea prostituției și dezincriminarea consumului de droguri. Subiecte numai bune de bătut apa în piuă și de manevrat idioții moraliști de pe tot cuprinsul țării. Nici nu mai comentez titlul Antenei 3 cu “Raport pentru EBA: Comisia prezidențială susține dezincriminarea consumului de droguri și sexul comercial”. Ideea e similară. Și pe lângă mass-media au apărut și toți moraliștii de prin partidele noastre care de care mai colorate să “dezbată” subiectul. Fiecare mâncând căcat cu lingura.

Legalizarea prostituției în România nu e un subiect nou. A mai fost dezbătut și în trecut. Evident, biserica ortodoxă se oripilează și sare de cur în sus când aude de asta uitând vremurile când Crucea de Piatră era un loc vizitat. Nu contează că fenomenul există oricum și nu poate fi stopat. Nu contează că e mai ușor să controlezi și să aduci bani la buget decât să accepți tacit o industrie subterană. De când cu criza au apărut curvele pe la toate colțurile de stradă. Vin noaptea acasă târziu și le văd cam prin tot Bucureștiul. Poliția trece pe lângă ele fără să le deranjeze. Colac peste pupăză au înflorit și saloanele de masaj erotic (unde mai mult ca sigur ai și un final fericit inclus în preț). Și-atunci de ce să nu se facă totul legal. Ar strica bordelurile organizate unde curvele-s duse la doctor la intervale regulate și unde poți să controlezi mai bine fenomenul ? Nu-s singurul care sunt de acord cu treaba asta odată ce cântărești avantajele și dezavantajele situației. Avem o țară plină de curve. De ce să nu profităm de avantajul ăsta ?

Subiectul drogurilor este mai sensibil și totodată și cel pe care insistă mai mult mâncătorii de rahat din presă. În primul rând este o diferență enormă între “dezincriminarea” și “legalizarea” drogurilor. O diferență care din păcate face multe victime și din cauza asta ăia care folosesc chestia asta ca pe un argument împotriva fufei lui Băsescu ar trebui bătuți bine. Dezincriminarea consumului de droguri reprezintă diferența dintre dependentul de droguri care poate să recunoască deschis că are o problemă și cel care nu o va face de teamă să nu pățească ceva. Nu are nici în clin nici în mânecă cu legalizarea drogurilor. Traficul rămâne la fel de ilegal ca și până acum. Însă consumatorii vor putea fi tratați ca niște victime nu ca niște criminali. Și asta contează. În plus, dezincriminarea consumului de droguri este o realitate în majoritatea statelor europene. Noi suntem însă încă la coada vacii. De unde facem pe lupii moraliști.

Evident, ca și în cazul prostituției, ziarele și știrile sunt pline de articole din care reiese că România o să ajungă o țară plină de curve și drogați și că este pus în pericol cetățeanul de rând din cauza asta. Right, Gigi n-o să-și mai poată bate nevasta când vine beat acasă din cauză c-a trecut pe iarbă și-a făcut și-un drum pe la curve.

Am avut ocazia să văd și vechile aberații referitoare la drogurile ușoare care-s poarta de intrare în lumea drogurilor periculoase. Așa cum laptele de mamă este poarte de intrare în lumea vodcii și-a poșircii proaste. Poarta de intrare în lumea drogurilor periculoase este lipsa de informare. Este lipsa de educație și dezinteresul părinților. Dacă n-ar exista drogurile ușoare, puștimea teribilistă și complet idioată n-ar avea nici cea mai mică ezitare să încerce orice altceva. Sunt mii de consumatori ocazionali de droguri ușoare care nu au trecut la altceva și care sunt sănătoși și o duc foarte bine fără să simtă nevoia să-și injecteze ceva. O discuție obiectivă asupra subiectului ar include și rezultatele miilor de studii făcute și părerile argumentate pro și contra rezultate în urma studiilor. Nu are însă nici un farmec așa și e mai ușor de stârnit o reacție din partea publicului larg dacă prezinți situația cât mai “colorat”.

Presa din România a încetat de mult să mai educe publicul larg. Acum se ocupă cu chestii mult mai interesante și profitabile. Cum ar fi manipularea, spălarea creierului și impunerea unui stil de viață.

8 Comments Circ ieftin

 1. enzo

  Foarte bine spus.
  Emisiunile care merita urmarite la TV sunt :
  Teleenciclopedia – de departe primul loc in topul meu.
  Teatrul TV – difuzat seara tarziu tot de TVR – mai ales piesele filmate looooong time ago, arta la superlativ.

  Ocazional – mondenii si carcotasii.

  Ungaria are prostitutia legalizata si face bani seriosi din asta, la fel si in Germania din cate stiu.
  Nu prea cred ca e foarte corect sa amendezi/pedepsesti prostituatele, cei care sunt in spatele lor da, pentru ca aia fac bani de pe urma lor. Mi se pare corect sa pedepsesti clientii, la fel cum mi s-ar parea corect sa il amendezi pe cel care da bani cersetorilor pe strada.

  Reply
 2. theheartcollector

  “Avem o țară plină de curve. De ce să nu profităm de avantajul ăsta?” – Mă da’ misogin mai ești. :)) Fii și tu mai finuț; hai să le spunem dame de companie :D

  Reply
 3. enzo

  Damele de companie se presupune ca sunt niste femei frumoase, bine educate, cu maniere, culturalizate, care fac atmosfera placuta.
  E o diferenta intre astea si curvele de pe marginea drumului care zic eu reprezinta asa un 60-70% din ele.
  Nu toate sunt niste fiinte abuzate/rapite/sechestrate, cunosc destule cazuri in care au zis : decat sa ma duc sa lucrez la o fabrica de pantofi sau mai stiu eu ce mai bine stau pe spate – am avut colege la facultate care ziceau asta pe fata fara nici o jena.
  E mult de discutat despre subiectul asta…

  Reply
 4. Dani

  excelent post, ai foarte mare dreptate! fac parte din cei care stiu ce inseamna droguri usoare si as dori bordeluri organizate cu analize la luna etc. mai ales ca ar aduce o gramada de bani la buget. succes in continuare!

  Reply
 5. varicela

  mersi pentru parere, acum am inceput sa citesc raportul, despre care nu stiam pana acum. sunt abia pe la pagina 10, am gasit destule fraze terminate in aer, fara sa argumenteze ideile scrise acolo, care intre noi fie vorba, sunt foarte discutabile in sine (studiez politica de tranzitie a tarilor postcomuniste). de ce sistemul american e prost in sine? sau altul e mai bun in sine?
  problema cu constitutia nu este ca ar fi ea imperfecta in litera ei, ci ca nu e aplicata practic si consolidata (nu avem exercitiu democratic). eu cred ca si pornind de la actuala constitutie s-ar putea obtine rezultate bune, daca institutiile statului ar fi consolidate (partide credibile, separarea puterilor in stat, samd) (Ungaria de exemplu a pastrat constitutia din perioada comunista si cel putin la nivel institutional le merge mai bine decat noua).
  legalizarea drogurilor si prostitutia sunt intr-adevar praf in ochi, caci sunt doar teme minore abordate acolo, fata de temele-mamut legate de exemplu de puterea executiva a presedintelui si despre parlament… of…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *