Dacă se întreabă cineva care-a fost cauza downtime-ului prelungit vă zic imediat. În poli unde hostez eu mașina asta virtuală există prostul obicei să se fure. Mai acu’ vreo 4 ani au intrat niște băieți pe un geam de la parter în clădire, au deschis o ușa de la un laborator (laboratorul unde ținem clasele de Cisco), au cărat PC-urile jos la parter pe unde intraseră, le-au desfăcut, au luat din ele ce era de valoare (adică cpu, memorie, hdd că placa de baza era cam praf), au mai luat și câteva monitoare și au plecat. Au făcut chestia asta în interval de câteva ore bune fără să-i deranjeze nimeni cu nimic.

Mai acum 2 ani au intrat în subsol niște băieți cu coaie și au furat cablu de 10kVA aflat SUB TENSIUNE. Eu aveam clasă de Cisco chiar atunci și efectiv am rămas fără curent în mijlocul clasei undeva pe la ora 18 după-amiaza. Vara. A durat aproape 2 saptămâni până când au reparat și s-a lăsat și cu un referat depus pe undeva prin poli contra mea că am luat nițel de gât un electrician după o săptămână de stat cu serverele jos. Acu’ sunt o mică (la figurat doar) legendă locală pe tema asta.

Și tot așa. Mai nou există firmă de pază care plătește pagubele în cazul în care se fură ceva. Deci ceva s-a schimbat în bine. Da’ asta nu a stat în calea băieților veseli. Și de data asta au vandalizat aerele de condiționat în mijlocul verii. Mai precis au furat traseele frigorifice (țevi de cupru) de la 8 unități de aer condiționat plus o unitate întreagă exterioară. Cum alea mergeau și răceau fix niște camere din astea cu servere prin ele, s-a pierdut și agentul de răcire din instalație. Și uite-așa am pus-o iar de un downtime.

Și tot legat de treaba asta, azi m-am amuzat teribil. Discutând cu niște băieți veniți să instaleze niște ap-uri externe prin zona facultății venise vorba de furat jucăriile de pe stâlpi (era vorba inițial să-i montăm pe stâlpii de iluminat public). Și unul dintre ei a zis ceva de genul “sunt sub tensiune cablurile alea n-o sa aibă nimeni curajul să desfacă pe acolo și să le fure”. N-am putut să rezist să nu-i povestesc cum au furat cablul aflat sub tensiune de sub facultate. Reacția a fost priceless.