EIGRP max hop count

EIGRP as in (Enhanced Interior Gateway Routing Protocol) este unul dintre protocoalele de routare proprietare Cisco. Nu intru in amanunte despre EIGRP dar tre sa povestesc ceva vis-a-vis de treaba el.

Treaba a pornit de la un mail trimis pe forum de catre un coleg, instructor si el in academie, care intreba (la fel de mirat ca si mine acum ) care este max hop count pentru EIGRP. De atunci am intrat pe zeci de site-uri si am citit o gramada de documente si forumuri. Ce-am gasit, vedeti mai jos.

“hop count” semnifica numarul de routere pe care le parcurge un pachet de la sursa pana la destinatie. “max hop count” semnifica numarul maxim de routere pe care le poate parcurge pachetul. Daca depaseste acest numar maxim, pachetul va fi aruncat.

Well… toate bune si frumoase. Protocolul de routare RIP are ca valoare maxima a hop count-ului 15. Dar RIP este un protocol de routare cam depasit. IGRP, fratele mai mic al EIGRP are valoarea maxima a hop count-ului 255. EIGRP, in majoritatea documentelor Cisco, are valoarea maxima a hop-count-ului 224 (in unele am vazut si 220). Si in mod normal i-as crede pe cuvant. Dar nu atunci cand eu pot sa setez pe router Cisco un hop count maxim de 255 pentru EIGRP.

  Routing Protocol is “eigrp 101”
Outgoing update filter list for all interfaces is
Incoming update filter list for all interfaces is
Default networks flagged in outgoing updates
Default networks accepted from incoming updates
EIGRP metric weight K1=1, K2=0, K3=1, K4=0, K5=0
EIGRP maximum hopcount 255  
EIGRP maximum metric variance 1 

Si totusi, inclusiv in curriculum valoarea este 224. Pe multe site-uri legate de examenele CCNA, CCNP, etc. tot de 224 se vorbeste.  WTF ?? :P

1 Comments EIGRP max hop count

  1. mars

    224 e valoarea default. Faptul ca tu o poti modifica nu are nici o importanta. Chiar si asa 224 ca hop count e al naibii de mare, daca tinem cont de recomandarea IETF(parca) ca nr maxim dintre oricare 2 statii in internet sa nu fie mai mare de 30 de hop-uri.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *