Facultate pe bani

O stire sumbra tulbura linistea liceenilor. Se pare ca o sa dispara locurile de la buget din facultati. Cu alte cuvinte facultatea o sa coste. O sa existe doar cateva locuri gratuite pe care o sa intre tinerii dotati. “Dotati cu ce ?” as intreba eu usor ironic.

De ce pute atat de tare ideea asta ? Sau de ce CRED eu ca pute atat de tare ? Ar fi o idee excelenta daca invatamantul nostru primar si gimnazial ar fi in alta stare. Atunci probabil ca ar fi un pas oarecum normal. Asa insa, mi se pare o prostie sa incepi reforma in invatamant cu sfarsitul.

Un tanar care termina la ora actuala liceul nici nu prea are habar de directia pe care vrea s-o urmeze. Daca n-ar exista parintii care ii spun ca-i bine sa se duca sa faca o facultate, nici n-ar mai face pasul asta. Deja vede in jurul lui cum exista o gramada de exemple de oameni care se descurca si castiga bani fara facultate. Si el, satul pana in gat de modul in care a invatat in liceu, o sa prefere sa castige niste bani (indiferent de mijloace) decat sa mai invete 4-5 ani. Chiar si parintii au lasat-o mai moale cu zicala “ai carte ai parte”. Nu mai e de actualitate. Sunt frustrati ca de abia au ce sa puna pe masa in timp ce altii invart banii cu lopata. Cam asa sta treaba acum…

Cum ar fi normal ? Pai reforma ar trebui sa inceapa din gradinite, scoli primare si treptat-treptat sa ajunga pana in licee si de-abia ca ultim pas sa ajunga in facultati. Liceul ar trebui sa fie locul unde tinerii sa-si descopere vocatia. Sa fie incurajati in ceea ce le place sa faca in asa fel incat, la terminarea liceului, admiterea la o facultate de profil sa li se para un pas normal. Sa-si doreasca sa invete mai mult despre domeniul ales.

In statele civilizate exista teste de aptitudini pentru elevi. Sunt urmariti si testati in ceea ce priveste aplecarea lor spre anumite stiinte. La noi sunt indopati in mod egal cu matematici, fizici s.a.m.d. La noi exista doar doua mari directii de urmat in timpul liceului. Real si Uman. That’s it… In rest, diferentele sunt minore. Poate ca pe aici pe undeva ar trebui facut primul pas. Altfel riscam sa ajungem in cativa ani o natiune completa de imbecili. Nu ca acum am fi departe….

2 Comments Facultate pe bani

 1. zoso

  nu.
  educatia se plateste.
  statul e obligat sa iti ofere o minima educatie. asta si face. 12 clase. mai departe, daca vrei sa studiezi mai mult, va trebui sa platesti. de ce platesti? pentru ca vrei sa castigi mai multi bani.

  Reply
 2. Meekuu

  Sunt de acord sa se plateasca facultatea.
  Dar doar dupa ce, atunci cand termini liceul, STII sa faci ceva, ai o idee clara a ceea ce vrei sa faci mai departe. Liceul nu iti scoate in evidenta anumitele aptitudini ci, din contra, te scoate exact la fel cu toti ceilalti colegi de clasa. Rar dai peste un profesor de liceu care sa-ti incurajeze o pasiune si care sa te ajute in domeniul respectiv.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *