M-a amuzat provocarea lui Cabral și-o să răspund (fără să doresc premiul, mă mulțumesc c-o bere).

Primul pas în alegerea unui laptop este situarea pe o plajă de prețuri. Există modele de la 1600 RON până peste 10000 RON. Dacă prețul nu este problema atunci plecăm de la mediul în care vom folosi acel laptop. Ce dorim de la el ?

Putem pune criteriile în 2 categorii. Prima categorie ar fi cea a specificațiilor hardware și cea de-a doua a criteriilor mai subiective cum ar fi design, sistem de operare, culoare, etc.

Începem cu specificațiile hardware.

1. Ecran

Ecranul are 2 parametri importanți. Dimensiunea și rezoluția. Există concepția eronată cum că, pe un ecran mare, se văd mai multe chestii decât pe unul mic. Nimic mai fals. Un ecran mic cu rezoluție mai bună va afișa mai mulți pixeli decât un ecran mare cu rezoluție proastă. Exemplu : un ecran de 15,4 inch cu rezoluție de 1280×800 pixeli va afișa, logic, 1280×800 pixeli. Un ecran de 14,1 inch cu rezoluțe de 1440×900 va afișa mai multă informație pe o diagonală mai mică. O diagonală mai mică => o dimensiune mai mică a întregului laptop => un laptop mai ușor.

Există mai multe standarde pentru display și voi face o scurtă trecere în revistă a celor mai importante. Pe restul le găsiți AICI.

1. XGA – Rezoluția standard de 1024×768, format 4:3
2. WXGA – Rezoluția standard de 1280×800, format 16:9
3. SXGA – Rezoluția standard de 1280×1024, format 5:4
4. WXGA+ = WSXGA – Rezoluția standard 1440×900, format 16:10
5. WSXGA+ – Rezoluția standard 1680×1050, format 16:10
6. UXGA – Rezoluția standard 1600×1200, format 4:3
7. WUXGA – Rezoluția standard 1920×1200, format 16:10

Pe la noi nu prea se găsesc modele cu rezoluții prea înalte datorită prețului crescut. Panoul LCD reprezintă încă o bună parte din prețul final al unui laptop.

2. Procesor

În funcție de activitățile de zi cu zi de pe laptop vă puteți hotărî asupra unui procesor. Există atât modele care folosesc procesoare fabricate de AMD (Turion, Sempron) cât și modele care folosesc procesoare Intel. În cazul procesoarelor pentru notebook Intel nu prea are rival. Procesoarele disponibile variază de la Dual Core până la Core 2 Duo și în curând Quad Core.

Dacă lucrați des cu aplicații care necesită putere de procesare mare alegeți un procesor Core 2 Duo. În caz contrar vă puteți mulțumi și cu un Dual Core. Fiecare familie are diverse modele la care diferă memoria cache și frecvența. Cum un laptop ar trebui să însemne în primul rând mobilitate și nu putere de calcul, consider procesorul un criteriu secundar.

Atenție totuși, un procesor mai puternic va consuma mai repede bateria.

3. Memoria RAM

În ceea ce privește memoria RAM lucrurile stau destul de ok. RAM-ul este una din cele mai ieftine componente și este de obicei instalat suficient. Trebuie avut în vedere totuși dimensiunea maximă acceptată a memoriei. O limită de 2gb în condițiile în care aplicațiile se dezvoltă rapid și mănâncă tot mai multă memorie, reprezintă un handicap. În funcție de sistemul de operare pe care veți lucra este importantă și capacitatea memoriei RAM. Un sistem cu Windows Vista va avea nevoie de mai multă memorie RAM decât un sistem cu Windows XP.

4. Placa Video

Aici am o preferință personală. nVidia. Din mai multe motive. Folosesc și Linux iar driverele pentru ATI/Intel sunt aproape inexistente în Linux. Driverele ATI nu le suport nici în Windows (de obicei am preferat să instalez Omega Drivers).

O placă video Intel nu înseamnă că nu aveți capabilități 3D. Înseamnă doar că nu veți putea juca ultimile titluri în materie de jocuri pe notebook. Sunt plăci grafice mai slabe dar destul de puternice pentru a face față cu succes cererilor medii în materie de grafică. Iar, atenție mare, o placă grafică puternică înseamnă o reducere a autonomiei atunci când folosiți bateria.

Dacă nu folosiți laptopul pentru ultimile titluri în materie de jocuri și preferați o autonomie mai mare a bateriei atunci veți fi mai mult decât mulțumiți de o placa grafică Intel.

5. Unitatea de stocare

Au apărut (deși nu știu dacă și la noi) modele de laptop-uri care folosesc SSD (Solid State Drive) în loc de vechiul HDD mecanic. HDD-ul era ultima componentă mecanică din calculator. Și de asemenea și una foarte sensibilă.

Problema mare este faptul că notebook-urile cu SSD costă mai mult și încă sunt rare. HDD-ul (încă) este numărul 1. În ceea ce privește dimensiunile, cam tot ce-i peste 80gb este arhisuficient în cazul unui laptop. Viteza de rotație contează. Întâi pentru că de ea depinde în mod direct viteza sistemului și în al doilea rând pentru că o viteză de rotație mai mare înseamnă un consum mai mare al bateriei. Sunt modele cu hdd-uri de 7200rpm care oferă un plus de performanță în dauna autonomiei. De asemenea un hdd de 7200rpm degajă mai multă căldură decât unul de 5400rpm. Pentru a avea totuși o performanță satisfăcătoare este de preferat să ai mai multă memorie RAM decât un hdd cu viteză mai mare. Nimeni nu-și dorește “bijuteriile” fierte atunci când ține notebook-ul în brațe.

6. Unitatea optică

Au cam dispărut de pe piață modelele cu unități optice de tip Combo (CD-RW, DVD). Modelele de dimensiuni foarte reduse nu au unitate optică și se recomandă utilizarea unei unități optice externe (USB). De asemenea există modele cu unități optice slim (de tipul slot). Singurul dezavantaj al unei unități de tip Slot este că nu poate lucra cu discuri mici. În rest e mai utilă decât o unitate normală datorită faptului că nu-i expui lentila atunci când folosești unitatea.

7. Pointing devices

Există 3 tipuri de pointing devices pentru unitățile portabile. Cel mai uzual este trackpad-ul. Suprafața de appx. 5x5cm cu 2/3 butoane așezate sub ea. Pentru a mișca cursorul este suficient să miști degetul pe suprafața respectivă. O apăsare mai fermă poate (în funcție de setări) fi interpretată ca “click”.

Un alt pointing device este și Pointing Stick-ul. Apărut inițial pe modelele fabricate de IBM a ajuns să fie implementat și pe alte modele. Există fani ai acestui tip de pointing device care-l denumesc cu drag “clit” (nu comentez). Ambele device-uri prezentate mai sus necesită o perioadă de acomodare.

Alt pointing device (dispărut în ultima vreme) este celebra bilă de mouse montată invers. Din cauză că afecta dimensiunile laptopului s-a renunțat la acest tip de pointing device.

Cum oferta de mouși pentru notebook-uri este extrem de bogată, pointing device-ul nu reprezintă un criteriu atât de important.

8. Bateria

Din punctul meu de vedere este al doilea criteriu ca importanță după panoul LCD în ceea ce privește decizia de a achiziționa un anumit model de laptop. Conferințele în care te plictisești peste limitele suportabilului și în care nu ai cum să te mai dai pe wireless din cauză că ți-a murit bateria sunt un adevărat chin. O durată minimă de funcționare pe baterie este de 3h. O durată suficientă de funcționare este pe undeva pe la 4:30h. O baterie mai puternică va cântări în schimb ceva mai mult. De aceea e de preferat un laptop de dimensiuni mai reduse dar cu o baterie mai puternică. Bine, mai există oricând posibilitatea achiziționării unei baterii în plus. Dar tot va fi necesar un shutdown pentru a face schimbul.

9. Rețea

Cam toate notebook-urile vin cu cel puțin 2 device-uri de conectare în rețea. Vechea placă de rețea cu mufă RJ-45 și placa de rețea wireless. În ceea ce privește rețeaua pe fir, au apărut destule modele care au o placă de rețea gigabit. Nu vă bucurați prea tare, un hdd de laptop de 5400 rpm nu prea va atinge cei 125MB/sec teoretici ai rețelei gigabit. Personal eu aș folosi o placă de rețea gigabit pe laptop doar pentru a testa conectivitatea gigabit într-o rețea. Un cablu UTP ca să permită traficul 1gbps va trebui să aibă toate cele 4 perechi de fire în stare perfectă de la un capăt la celălalt. Datele sunt transportate pe toate cele 4 perechi, nu numai pe 2 perechi cum este la rețeaua de 100mbps. Chestii de rețelist…

În cazul rețelei wireless lucrurile sunt la fel de complicate. În ultima vreme a apărut așa-zisul draft N (google search for this one). Rețelele wireless sunt (majoritatea) de tip 802.11a/b/g. Placa wireless de pe laptop “știe” aceste standarde. Problema mare apare la interconectarea diverselor implementări ale draft N. Totuși, orice placă de rețea wireless ar trebui să aibă un mod în care poate fi setată să “știe” doar de standardele 802.11a/b/g fără draft N. Și acolo ar trebui să funcționeze bine.

Pe lângă conectivitatea wireless și ethernet mai poate exista și Bluetooth. Cu multitudinea de modele de telefon care au integrat Bluetooth este de indicat să ai și un laptop care cunoaște acest standard.

Mai pot fi integrate și IR (infrared), modem (da, dial-up) și modul GSM. Primele 2 sunt destul de depășite.

10. Sunet

Am lăsat la urmă placa de sunet pentru că mi se pare complet irelevantă în cazul unui laptop. Există pe toate modelele, poți să montezi niște căști cu microfon și să folosești laptopul în conferințe pe Skype sau să asculți muzică la o calitate suficient de bună. Plăcile de sunet de pe notebook-uri nu vor fi la fel de importante ca cele de pe desktop.

11. Altele

  • Card Reader pentru a scoate pozele de pe aparatul foto fără să mai conectezi nimic altceva pe USB
  • Web Cam ca să-ți flexezi mușchiul în pijama când te dai pe YM
  • Intrare de tip Serial ca să nu mai am nevoie de adaptor USB-Serial să mă conectez pe routerele Cisco
  • Fingerprint Reader ca să poți să te lauzi că poți să te loghezi pe laptop cu degetul de la picior.

Și oricare alt gadget care poate fi incorporat într-un laptop.

Trecem la criteriile subiective.

1. Dimensiuni & design

Și aici nu mă refer la lungime/lățime pentru ca aceste 2 variabile sunt date de dimensiunea panoului LCD ci la cea de-a 3-a. Grosimea. Și grosimea contează. Un laptop prea gros indică în primul rând faptul că are un procesor care se cam încălzește. Sau a avut parte de un designer tâmpit. Cum deja există un trend în a forța laptopurile să intre într-un plic nu o să fii la modă dacă o să apari cu un laptop mai gros decât chifla de la McDonalds.

În ceea ce privește designul, eu am o ușoară aversiune față de modelul Inspiron de la Dell și față de modelele Acer curbate în partea din față. Prefer liniile drepte sau aproape drepte. Ca design îmi plac HP-urile și IBM-urile din seria T42/T43. Din punct de vedere al liniilor îmi place extrem de mult cel pe care-l folosesc în prezent (Fujitsu-Siemens Amilo L 1300). Este destul de subțire (3cm cu capacul închis), linii drepte fără elemente ieșite în exterior și ușor curbat în partea de dedesubt.
Modelele Inspiron, în afara faptului că sunt un pic cam groase, au acea parte teșită în față care le face un pic cam urâte după gusturile mele.

Tot la design intră și găselnița celor de la Toshiba de a muta tastatura cu appx. 2cm în partea dreaptă pentru a face loc unor butoane inventate de ei. Inutil de povestit cât am înjurat o astfel de tastatură atunci când am fost nevoit să lucrez pe un laptop Toshiba.

Culoarea nu este un criteriu atât de important. Mai degrabă sunt importante 2 aspecte în ceea ce privește culoarea. Primul ține de culoarea plasticului de pe marginea unde sprijini încheieturile mâinilor. Dacă este un plastic argintiu (cum e cazul la mine) după o perioadă mai lungă se va șterge și va căpăta un aspect urât. Și cu plasticul negru se întâmplă cam același lucru dar parcă nu arată atât de rău. Al doilea aspect ține de “potrivirea” cu stăpânul. Nimeni n-ar vrea să-i fie pusă la îndoială orientarea sexuală atunci când apare în colectivitate cu un laptop mic roz/roșu.

2. Sistem de operare

Aici iar am o preferință personală. Fără Windows Vista. În afară de faptul că prețul licenței se reflectă în prețul laptopului o să ai și ocazia să înjuri de nenumărate ori faptul că nu-ți poți instala un Windows XP decent din cauză că producătorul NU oferă suport pentru alt sistem de operare. Așadar, dacă ai de gând să instalezi alt sistem de operare în afara celui suportat de producător asigură-te că vei găsi drivere pe site-ul producătorului.

La modelele cu hdd-uri S-ATA o să mai aveți surpriza că nu puteți instala un Windows XP din cauză că nu puteți adăuga driver-ul de S-ATA fără o unitate floppy. Și atunci veți pune frumușel mâna pe nLite și veți pregăti un cd special pentru laptopul dvs.

Modelele care vin cu un sistem de operare Open Source sunt în general modele ieftine. Din păcate modelele care vin cu Windows XP sunt din ce în ce mai rare (mai ales pe la noi).

Producătorii mai au obiceiul de a pre-instala o grămadă de software adițional pe laptop. În mare parte este complet inutil și de multe ori este vorba de trial-uri ale unor alte programe. Partea proastă este că majoritatea modelelor cu un sistem de operare preinstalat au creată o partiție de recovery care vă reface sistemul la starea inițială din momentul achiziționării. Am auzit câteva povești de la noi cu garanții refuzate din cauză că utilizatorul a șters acea partițe de recovery. Sper să fie doar povești.

3. Preț

Scriam la începutul postului că prețul poate varia de la 1600 RON până peste 10000 RON.  Trebuie avut în vedere faptul că modelele din jurul prețului de 1600-2000 RON sunt cam cele mai slabe modele. Dacă dorești un laptop ia în calcul și faptul că acele modele sunt deja oarecum depășite tehnologic. Investind puțin mai mult poți achiziționa un model mai avantajos din punct de vedere tehnologic. Fie că banii în plus înseamnă un procesor mai puternic, memorie mai multă, baterie mai bună sau panou LCD mai bun. Diferența de cost nu se justifică atunci când se bazează doar pe sistemul de operare (nu mă refer la faptul că oricine poate pirata un Windows ci la faptul că poți achiziționa o licență Windows pe care s-o folosești pe ce calculator vrei tu).
În cazul celor mai scumpe modele  prețul iar nu se justifică. Fie că-i vorba de  modele  “de colecție” sau că-i vorba de  ultimul răcnet în materie, viteza cu care avansează tehnologia le va scădea prețul destul de rapid.

Cam astea au fost criteriile pe care le poate lua cineva în calcul atunci când dorește achiziționarea unui laptop. O să fac și niște recomandări personale. Considerăm utilizatorii ca făcând parte din una din următoarele 3 categorii :

  1. Utilizatori de tip office. Aici lucrurile stau destul de simplu. Lucrul cu programe de tip Word și Excel ar recomanda un panou cu rezoluție mai mare dar fără ca panoul să fie cu o diagonală foarte mică. Procesorul nu este atât de important dar este importantă memoria RAM. Placa video nu contează foarte mult în acest caz.
  2. Utilizatorii de tip gamer. Aici toate lucrurile sunt duse la extrem. Panou cu rezoluție mare dar și de dimensiune suficientă, procesor puternic, memorie RAM cât mai multă și o placă video pe măsură.
  3. Utilizator de tip business. Omul care se plimbă pe la conferințe și care pune accentul pe mobilitate și apoi pe orice altceva. Bateria va fi criteriul primordial și apoi dimensiunile laptopului.

Cum în fiecare dintre noi există  câte ceva din toate cele 3  tipologiile de mai sus trebuie doar să ne gândim la ponderea pe care o are fiecare.  În final o să facem ca-n bancul cu concursul pentru secretare unde e aleasă aia cu sânii cei mai mari. O să alegem modelul care ne va face să lăsăm cele mai multe bale atunci când îl vedem expus.

Succes la cumpărături.