Innovation Labs 2015

În 2013 Innovation Labs a avut prima ediție. Și pentru că aveam experiența a 7 ediții de ACM la întins cabluri și pregătit rețeaua, m-am ocupat de treaba asta și pentru Innovation Labs. Un proiect foarte mișto de altfel care-și propune să ajute tinerii cu idei să crească un business. Toți avem idei bune dar de la idee și până la punerea idei în practică și monetizarea ei e o cale lungă. Iar Innovation Labs cam asta-și propune, să le fie călăuză tinerilor cu idei bune și să-i ajute să-și dezvolte ideea și s-o transforme într-o afacere.

Evenimentul începe în fiecare an cu înscrierea proiectelor, apoi prezentarea ideilor într-un pitch rapid și selecția unui număr de echipe care vor avea la dispoziție 24h să dezvolte un prototip pe care să-l aducă în fața unui juriu care va decide cine intră mai departe în programul de pre-accelerare de 3 luni. În mai vor avea ocazia să-și aducă proiectul în fața antreprenorilor și investitorilor. Cam astea ar fi pe scurt etapele.

Deși în timpul evenimentului atenția îmi este solicitată în altă parte (infrastructura și funcționalitatea ei), am încercat totuși să urmăresc ideile expuse (sau cel puțin cele mai interesante idei expuse). Organizatorii au destul de muncă pentru un astfel de eveniment și de la an la an apar noi provocări.

În primul an provocarea majoră pentru echipa de organizare a fost găzduirea evenimentului sub cupola rectoratului UPB, cupolă care era în renovare la momentul respectiv și în spațiul de concurs era un frig fantastic având în vedere că de abia începea primăvara. Prin urmare am rezolvat problema cu niște arzătoare pe gaz.  Pe lângă micul inconvenient legat de căldură, Politehnica oferă și alte capcane. Cum ar fi stabilitatea ieșită din comun a rețelei de alimentare cu energie electrică. Ori asta îmi dădea ceva emoții la momentul respectiv având în vedere că Innovation Labs este un eveniment care durează 24+ ore, nu 5-6 ore ca ACM-ul. Dar am scos-o la capăt și lucrurile au mers bine.

Anul trecut, la a doua ediție, Innovation Labs a fost organizat în sediul noii biblioteci a UPB. Un spațiu ceva mai prietenos pentru evenimentul în sine dar mai complicat de cablat și de pregătit. Iarăși, ne-am descurcat excelent și evenimentul a decurs fără probleme majore. O altă provocare pentru echipa de organizare a fost și ediția găzduită la Cluj o săptămână mai târziu.

Anul acesta vine cu o nouă provocare. În primă fază vom avea un webinar simultan București-Cluj miercuri (vom folosi Webex și 2 Cisco SX-10 pentru treaba asta). Apoi sâmbătă va urma Hackathon-ul în ambele locuri simultan. Nu avem nevoie de rețea comună așa că nu există nimic complicat legat de infrastructură însă ne vom împărți resursele umane între cele două localități și asta va însemna un volum mai mare de muncă într-un timp mai redus. În plus, având în vedere că anul trecut am experimentat ceva probleme cu legătura la internet, anul acesta voi folosi și o legătură de backup pe 4G.

Și având în vedere că nu au trecut decât 3 zile de când am asistat la arderea unor corpuri de neon în Facultate din cauza alimentării cu energie electrică, o să fie un eveniment la care voi avea un morcov în plus cu tot cu iepure și vânător. Da, vom avea un generator pregătit afară, vom avea backup pentru conexiunea la internet însă trebuie să pregătim și o procedura rapidă de “reparare” a eventualelor probleme.

Prin urmare eu deja am avut un final de săptămână plin (în Facultate am organizat vineri o seară de board-games și karaoke, pe lângă planurile pentru Innovation Labs) și va urma o săptămână de alergătură și muncă. Voi încerca să vă țin la curent cu propunerile de idei și cu veștile legate de Innovation Labs având în vedere că voi fi fără drept de apel direct în mijlocul evenimentelor. Dacă totul merge bine, duminica viitoare voi respira relaxat și probabil mă voi îmbăta nițel. Dacă nu, o să-mi asum șuturile în cur și-o să învăț din asta ceva. A win-win situation.

3 Comments Innovation Labs 2015

  1. rpetre

    Aparent o sa fiu si eu pe-acolo sambata (am primit sarcina de la partid). Daca o sa ai nevoie de o mana in plus la ceva, da un semn. Sa speram ca va fi totusi fara incidente :)

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *