futureAm postul ăsta “pe țeavă” de vreo săptămână (de când am auzit știrea cu Alicia Keys pusă director de creație de cei de la RIM). Însă nu aveam (și nici nu am încă) un titlu potrivit. Un titlu care să cuprindă dimensiunea imbecilității în care s-au afundat 2 companii care acum ~10 ani erau singure pe o piață cu un potențial imens și care acum se zbat ca peștele pe uscat și promit un viitor strălucit. Și mă refer aici la Microsoft și RIM (sunt însă extrem de curios ce-a reușit să facă RIM cu QNX în BlackBerry OS 10).

Să spunem că ne aflăm în anul 2003, ești un om de afaceri care câștigă suficient și te-ar interesa un smartphone. Pe care să poți citi mail-ul personal și să poți păstra legătura cu partenerii. Ce opțiuni ai avea. Păi fie Windows Mobile, cu avantajul de-a se integra relativ ok cu serverul de mail Exchange, fie BlackBerry. Bine, ar mai exista și Symbian dar nu vrei să fii pe picior de egalitate cu ceilalți muritori de rând.  Și cam atât.

Cu alte cuvinte la momentul respectiv atât Microsoft cât și RIM se aflau pe o poziție puternică. Erau în vârful piramidei. Dacă cineva mi-ar fi spus în 2004 că în 2014 RIM ajunge să angajeze o guristă pe post de director de creație iar Microsoft își împinge creațiile în toate show-urile de televiziune și sunt atât de disperați să atragă atenția încât ți-ar face și-o muie numai să le promiți că-n timpul ăsta butonezi un telefon de-al lor, îi spuneam că-i nebun.  Ah, nu aș fi avut nici o îndoială că piața respectivă va evolua, că vor apărea sisteme de operare mobile bazate pe linux (m-am uitat cu interes la Maemo și ulterior la MeeGo, MUIE ălora de la Microsoft că au omorât Nokia și R&D-ul lor ). Însă nu aș fi crezut în veci faptul că RIM și Microsoft se vor călca pe bătături pe undeva pe la coada clasamentului. Pentru că, sincer, asta nu este decât o dovadă a faptului că sunt lipsiți de viziune (și nu le lipsește prostia, aș putea adăuga).

Pe de altă parte acum cei de la Microsoft încearcă să fie atât de vizionari încât încep să ignore o piață care, în ciuda părerilor “specialiștilor”, nu va dispărea prea curând. Și mă refer aici la PC-uri. Da, bătrânele PC-uri în diversele lor forme (desktop-uri, notebook-uri, etc…). Posibil să se transforme, foarte posibil să involueze (eu unul încă țin minte vremurile când mă legam cu un dumb-terminal la un VAX/VMS) și să ajungem iar la dumb-terminals și sisteme de operare rulate în cloud. Dar sunt absolut convins că nu vor dispărea în următorii 10 ani. Pentru că este o platformă care oferă o flexibilitate maximă în utilizare. Poți să face absolut ce dorești cu un PC. Poți să lucrezi mult mai eficient decât ai putea-o face cu ORICE dispozitiv mobil, poți să te joci, poți să creezi, poți să-l folosești pentru programare, desen, muzică. Calculatorul personal, în ultima decadă, s-a insinuat în absolut toate domeniile tocmai datorită flexibilității în utilizare. Și nu în ultimul rând, nu ești constrâns la un singur sistem de operare. Poți instala orice dorești, când dorești. Și probabil ăsta-i unul din motivele pentru care este împins spre un deces prematur.

Apropos de modul de lucru pe un PC, țin minte c-am văzut la Vali o reclamă (postată de unul din comentatori) în care ne era prezentat viitorul în viziunea Microsoft. Și țin minte ușor amuzat că mă uitam cu interes și așteptam momentul în care unul din protagoniști va fi nevoit să introducă CEVA, orice, pe jucăriile SF pe care le folosea 90% din timp doar pentru a afișa date (deh, în viitor lumea nu prea mai muncește, doar accesează datele introduse de noi astăzi). Puteam să pun pariu că va folosi comenzi vocale. Și așa a fost. Speech to text. Oh da, am exclamat extaziat. EXACT asta o să-ți dorești atunci când lucrezi într-un cubicle, într-o hală cu alți 50 de gorobeți. Să urle toți în cor. Asta-ți dorești când vrei să-i trimiți iubitei un mesaj sexy da’ ești în stația de <insert transportu’ viitorului here>. Asta vrei, atunci când ești în mijlocul unei ședințe cu șefu’ și preferi să te uiți la poze pe 2119gag.com (chiar, mă și văd peste vreo 15 ani că rag în telefon “kindgirls dot com” când mă plictisesc la vreo conferință).

Observați că trec peste faptul că, în ziua de azi, speech to text nu e tocmai 100% utilizabil nici pentru vorbitorii nativi de limbă engleză (oricât de amuzant ar fi să te joci cu Siri). Presupun că vom ajunge la un moment dat să putem face treaba asta destul de eficient. Întrebarea este, chiar ne dorim să comunicăm verbal cu gadget-urile tehnologice ? Eu aș putea pune pariu de pe acum că nu prea.

Așteptăm un alt mijloc de comunicare. Unul mai direct și mai personal decât tastatura și mouse-ul nu unul care nu-ți oferă nici măcar bruma de intimitate pe care ți-o oferă o tastatură și un scris rapid.

Și astea-s tot aspecte care țin de lipsa de viziune. La prima vedere cineva ar putea spune că eu (și ăia puțini care au cam aceeași părere) sunt(em) lipsit(i) de viziune. Nu cred, eu cred că-s doar realist. Câți dintre voi credeți că ați putea să lucrați 100% din timp utilizând doar touchscreen-uri și comenzi vocale fiind la fel de eficienți cât sunteți astăzi cu un mouse și-o tastatură. Încercați sa tastați rapid un text folosind o tabletă. Încercați să scrieți un text utilizând Siri (sau orice altă variantă) și ignorați bariera tehnologică, concentrați-vă doar asupra uzabilității. Cum e să nu ai un feedback tactil, să nu simți tastele, să nu simți unde începe si unde se termină tastatura aia virtuală. Imaginează-ți cum este să vorbești de fiecare dată când vrei să introduci un text INDIFERENT unde te-ai afla.

Asta e viziunea asupra viitorului ?