Deja e de admirat prostia de care dau dovadă cam toate agențiile de știri, ziarele și posturile TV. Zic treaba asta legat de celebra “Lege 298/2008 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii”

Mai peste tot vezi cam același titlu : “Toate convorbirile telefonice si SMS-urile vor fi inregistrate de mâine….”

De ce zic că-s tâmpiți ? Păi pentru că legea nu zice nimic de înregistrarea convorbirilor. Este ambiguă dar zice clar doar de păstrarea datelor referitoare la convorbiri nu și conținutul convorbirilor.

Furnizorii de retele publice de comunicatii si furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului au obligatia de a asigura, pe cheltuiala proprie, crearea si administrarea unei baze de date in format electronic, in vederea retinerii urmatoarelor categorii de date, in masura in care sunt generate sau prelucrate de acestia:
a) date necesare pentru urmarirea si identificarea sursei unei comunicari;
b) date necesare pentru identificarea destinatiei unei comunicari;
c) date necesare pentru a determina data, ora si durata comunicarii;
d) date necesare pentru identificarea tipului de comunicare;
e) date necesare pentru identificarea echipamentului de comunicatie al utilizatorului sau a dispozitivelor ce servesc utilizatorului drept echipament;

Lucrurile devin interesante atunci când e vorba de comunicarea prin internet. Sunt extrem de curios cum monitorizează ei convorbirile și mail-urile schimbate prin alte surse decât cele puse la dispoziție de providerii de internet.  Nu de alta dar deja am început să folosesc smtp-ssl în ceea ce privește mail-urile trimise folosind un client local. Dac-aș fi cu adevărat paranoic sau aș avea cine știe ce planuri malefice aș putea folosi un tunel vpn sau mi-aș putea cripta cât mai securizat convorbirile. Sunt extrem de curios care-au fost idioții care-au gândit legea aia cap-coadă.

Da’ ce să-i faci, românu’ vrea și el să se gudure pe lângă licuriciu mare și pregătesc și ei un soi de “patriot act” mai mic și mai tembel…