Big, dumb brother

Deja e de admirat prostia de care dau dovadă cam toate agențiile de știri, ziarele și posturile TV. Zic treaba asta legat de celebra “Lege 298/2008 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii”

Mai peste tot vezi cam același titlu : “Toate convorbirile telefonice si SMS-urile vor fi inregistrate de mâine….”

De ce zic că-s tâmpiți ? Păi pentru că legea nu zice nimic de înregistrarea convorbirilor. Este ambiguă dar zice clar doar de păstrarea datelor referitoare la convorbiri nu și conținutul convorbirilor.

Furnizorii de retele publice de comunicatii si furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului au obligatia de a asigura, pe cheltuiala proprie, crearea si administrarea unei baze de date in format electronic, in vederea retinerii urmatoarelor categorii de date, in masura in care sunt generate sau prelucrate de acestia:
a) date necesare pentru urmarirea si identificarea sursei unei comunicari;
b) date necesare pentru identificarea destinatiei unei comunicari;
c) date necesare pentru a determina data, ora si durata comunicarii;
d) date necesare pentru identificarea tipului de comunicare;
e) date necesare pentru identificarea echipamentului de comunicatie al utilizatorului sau a dispozitivelor ce servesc utilizatorului drept echipament;

Lucrurile devin interesante atunci când e vorba de comunicarea prin internet. Sunt extrem de curios cum monitorizează ei convorbirile și mail-urile schimbate prin alte surse decât cele puse la dispoziție de providerii de internet.  Nu de alta dar deja am început să folosesc smtp-ssl în ceea ce privește mail-urile trimise folosind un client local. Dac-aș fi cu adevărat paranoic sau aș avea cine știe ce planuri malefice aș putea folosi un tunel vpn sau mi-aș putea cripta cât mai securizat convorbirile. Sunt extrem de curios care-au fost idioții care-au gândit legea aia cap-coadă.

Da’ ce să-i faci, românu’ vrea și el să se gudure pe lângă licuriciu mare și pregătesc și ei un soi de “patriot act” mai mic și mai tembel…

7 Comments Big, dumb brother

 1. inbalarii

  Mi se pare o lege super utilă. Io dacă aș fi terorist, așa aș planifica un atentat, aș da un sms la colegu’ din Hamas să-i zic “măi frade, deci mâine la nouă în față la guvernul de la români, măi”. Și ca să fiu sigur, îi trimit și hartă pă mail. Și fără PGP, să nu se chinuiască ăla cu enigmail, merge și plain text, n’așa? Și nici n’aș folosi tor, doamne ferește, sau vreun VPN gen relakks.

  Vai de steaua noastră…

  Reply
 2. enzo

  din mica mea experienta pot sa va zic despre cei care se ocupa cu asa ceva ca in general sunt stupizi la patrat, cel putin! Genul de oameni care nu deosebesc un modem de placa de retea, genul de oameni care au telefoane de sute de euro dar in afara de vorbit la el – apasat maxim 3 butoane… pauza. Pentru ei mailul sau alta forma de comunicare electronica e ceva mega-complicat, trebuie sa ai cel putin o facultate in domeniu – stim noi expertii de carton.

  exceptiile… mdeah – prostii aia .

  Episod recent : avem ceva virusi pe computere… pai aveti ITst nu ?
  dupa 2 zile : baaa hai la noi sa imi recuperezi datele, pola ala de aitist o sters tot! biiiip biiiip biiiip biiiip . Ajung acolo – plin de virusi – a formatat tot, a reinstalat cu cablu de retea conectat!
  Giiiiizzaaaaaasss!!!! si asta ia in jur de 50 mil salariu!

  Reply
 3. A.Faith

  azi toți colegii vorbeau de chestia asta la școală și erau atât de îngrijorați și vai doamne, ce apocalipsă vine!

  când am deschis discuția cu privire la asta în ziua în care a fost promulgată legea, am fost nebun, că nu vorbeam despre alegeri și alte măgării făcute în campanie.

  Reply
 4. Radu

  Să vedeți ce șmecherie va fi dacă îi vor obliga nesimțiții ăștia pe operatorii de date (net, telefonie, etc) să aplice niște standarde implementate de o anume firmă acreditată să implementeze treaba… :D
  La asta pun pariu că nu s-a gândit nimeni… Toți sar disperați că s-ar putea să afle un pulică de pr0n-ul descărcat… Lamers!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *