Mică problemă de gândire logică

Spock_2267Cât am fost copil am fost pasionat de problemele logice și partea de matematică distractivă. Și țin minte și acum celebra problemă a lui Lewis Carroll cu cei 3 “mincinoși”.  Suna ceva de genul ăsta ” A spune că B minte, B spune că C minte iar C spune că și A și B mint. Cine minte și cine spune adevărul ?”

Mă uit nițel în jurul meu în vremurile noastre și realizez cu tristețe că undeva pe la 60-70% din cetățenii cu drept de vot din România nu prea au și nici nu cred să fi avut vreodată tangențe cu gândirea logică…  Pentru ei, cine urlă mai tare și mai mult clar spune adevărul.

6 Comments Mică problemă de gândire logică

 1. nexus

  La noi rezolvarea e simpla: toti spun despre toti ca mint (ma rog, unii spun ca “minte”) si, culmea ironiei, toti au dreptate. :)) Iar cei care nu mint, par sa stea degeaba – si tocmai de-asta nu simt nevoia sa minta.

  Reply
 2. neagrigore

  Adevărul este ceea ce cred ei că e corect. Un profesor îmi spunea că principala problemă a celor mici este că nu mai vor să afle nimic, sunt convinşi că le ştiu pe toate (ştiinţe sociale, nu profil real). Cred că s-au molipsit de la cei mari.

  Reply
  1. Meekuu

   Nu-i nici un paradox. Dacă presupui că A spune adevărul, atunci înseamnă că B minte când spune că C minte. De unde rezultă că C spune adevărul. Dar C spune că A și B mint. Deci nu e posibil. Dacă presupui că C spune adevărul, atunci A chiar minte, de unde rezultă că B spune adevărul (că C minte). Iar nu e posibil.
   Singura posibilă este că B spune adevărul și A și C mint.

 3. dabija

  Daca e campanie electorala A imparte galeti,B organizeaza spectacole si C da mici gratis.Acuma dreptatea difera in functie de cat de mult mi-au placut micii sau daca m-am distrat la spectacol. A sigur minte.Am luat galeata desi nu-mi trebuia.Dar trebuia sa o iau ca era gratis.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *