Umblă zvonul prin târg cum că Cisco ar vrea să se descotorosească de Linksys. Ca “bătrân” IT-izd cu oareșice experiență am urmărit relația Cisco/Linksys încă de la începuturi. Am folosit produse Linksys înainte de-a fi preluați de Cisco și țin minte că erau niște echipamente bunicele pentru piața SOHO. Chiar și nițel după achiziție, când începusem să mormăi pe sub mustață și să înjur, ( s-au scumpit măgărește de mult iar singura modificare consta în logo-ul Cisco aplicat în interfața web) erau o alternativă bună pentru aceeași piață.
Ei, de câțiva ani în schimb lucrurile s-au schimbat. A apărut la Cisco seria SMB care-i compusă din echipamente Linksys (dar nu mai scrie nimeni Linksys pe ele). Și care sunt vândute la niște prețuri mari pentru ceea ce știu să facă. Și pe care le-am înjurat de nenumărate ori din cauza faptului că au o interfață de management cretină. Apoi au început să facă un marketing ultra-agresiv cu ele și au început să le împingă în față. Și uite-așa s-au ars o grămadă de manageri care s-au udat instant la vederea unui preț aparent bun pentru niște echipamente Cisco și care n-au avut habar că au dat banii pe niște rahaturi poleite (really, carcasele sunt argintii).
Cât despre echipamentele care încă se vând sub numele de Linksys, e amuzant să vezi cum WRT54GL e încă o vacă bună de muls fraierii și n-au fost în stare atâția ani să scoată un alt produs care să ajungă la popularitatea ăstuia.
Acu’ mă aștept ca ăia care vor cumpăra Linksys să redea gloria de odinioară și să le văd că măcar pe segmentul de home user încep să concureze cu jucăriile făcute de Asus în ultima vreme. Și m-aș amuza teribil să văd un producător de echipamente home-user (nu neaparat Linksys) care să folosească direct dd-wrt/openwrt sau ceva de genul ăsta pe post de firmware. Nu de alta da’ majoritatea făcute in-house cam sug.
Dupa ce am bulit vreo 4 wrt54gl, nu mai vreau sa aud de linksys. Btw, pretul pentru wrt54gl e de cascadorii rasului, eu inca ma intreb cine mai cumpara asa ceva?
Apatice, WRT54GL-ul ala este una dintre cele mai bune scule de wireless sub 100 EUR scoase in ultimii 10 ani. Daca ai nevoie de stabilitate si range in detrimentul vitezei (stiu, stiu, deja 450 mbps e de cacat, viitorul este dat de N900 si alte magarii de marketing), atunci WRT54GL este una dintre cele mai bune optiuni. Evident, cu un fw custom (dd-wrt ramane in continuare produsul de electie pentru Linksys), nu jegul stock. WDS, long range link, uptime, hands-off, etc – astea sunt “figuri” pe care nu o sa le faci niciodata cu incredere pe Dlink-urile, Belkinurile si Asusurile. Indiferent cate sute de N au aia in creier.
Am vazut si scule scoase de “Linksys by Cisco” de toata jena, insa folosesc in continuare pe putin 30 de echipamente Linksys, dintre care 40 % sunt din seria WRT54(x), iar peste 50% au mai bine de 3 ani. Toate merg impecabil, multe sunt puse in locatii remote la care nu am acces decat in mod extraordinar, si cu ceva efort (chiar un WRT54GL cu un dd-wrt vechi pe el, pus in podul neizolat al casei unui client de mai bine de 3 ani). Fie ploaie, fie vant, fie 40 grade, fie -25 afara, routerul ala a functionat / functioneaza impecabil. Reset de priza maxim o data pe luna, cand i se pare omului ca e ceva gatuit. Can live with that!
Mai multa bataie de cap mi-au dat versiunile noi, cel putin pana am reusit sa pup dd-wrt-urile / setarile corecte pentru fiecare unitate / situatie in parte (E1000, E2000, E4200).
Tot ce am acasa (server, NAS-uri, diverse multimedia, wireless) sunt tinute de vreo 2 ani de un WRT320N, cu un 90+mbps real down/up. Ma rog, mai am si un E1000 bagat in el pentru 2.4 si chestiile de monitorizare (100 mbps). La status la WRT320N scrie in acest moment asa:
Current Time Mon, 17 Dec 2012 22:47:51
Uptime 120 days, 7:52
(evident, puse pe UPS).
La birou folosesc un E4200 de cateva luni, pe motive de N300 si dualband, altfel aproape 2 ani am avut un WRT54GL batran – batran. Plus un switch gigabit de 8 porturi, tot de la ei, care merge in full load. De 2 ani.
Si ma mai intreaba lumea de ce ii indrum spre Linksys, cand DLink-urile sunt sensibil mai ieftine!
Da, nu zic, e stabil 54GL-ul da’ pana mea, limitat de hw la 50mbps din start, cu pppoe și wpa2 nu sari de 30mbps… Și eu încă îl am acasă dar stă doar pe post de AP chior. Dar acu’ serios, e 250 de lei la vânzare. Nu mai face atât… Și restul jucăriilor Linksys urăsc să le configurez pentru că vor reboot după fiecare căcat de setare.
Eu am acasa un DIR-300 cu DD-WRT de care nu m-am atins de 3 ani si am dat pe el 70 de lei. Exista viata si dupa Linksys.
Poate e doar la mine, insa toate DLink-urile pe care m-am jucat au dat chix la o utilizare / incarcare mai serioasa. E drept, cu firmware stock majoritatea (toate?!), insa in RDS PPPoE nici unul nu a tinut steagul sus.
GL-ul este stabil si are antene, nu cacaturi. WDS rulz pe ele, stai fara grija dupa ce le-ai setat. Sunt totusi aplicatii in care viteza de routare si / sau transfer este irelevanta. Si – pentru astfel de cazuri – isi merita banii. Pentru nevoile actuale de home use / entertainment nu mai fac fata, motiv pentru care si eu am renuntat la cel pe care il foloseam ca AP in G, si l-am inlocuit cu un E1000, in N. DD-wrt, single band, 150 mbps. Este visibil mult peste GL la viteza de transfer. Dar, repet, nevoile sunt altele.
La aceeasi bani exista mai nou solutii de la Mikrotik, insa sunt ceva mai pretentioase. E drept, pentru cineva care vrea sa foloseasca WRT54GL-ul pentru chestiile de care aminteam mai sus, nu ar trebui sa fie asta o problema.
eu am un Linksys WRT160NL cu ddwrt (upgrade de la WRT54).
incepator fiind in alde ddwrtului l-am stresat si nenorocit cu o gramada de kkturi, pe are le-a suportat cu un zambet pe buze probabil.
eu sunt foarte multumit de ambele. (si 54 inca sta pe pozitii la ai mei in casa)
WRT54GL este foarte depasit, insa parca mie greu sa ma despart de el, nu stiu de ce, poate din cauza ca de cand il am, de 3 ani, inca nu a dat nici macar 1 rateu. Vitezele sunt mici, mai ales dupa ce am obtinut cu o panarama de TP-Link ( http://www.itinfo.ro/tp-link-tl-wr720n-review-poze-reale/ ).
WRT54GL – legendarul, :P. Tot asa as putea zice despre diversele computere de colectie de prin casa ca sunt impresionant de fiabile (un banal PIII IBM – up din 2005 aproape non-stop, un router speed-touch de romtelecom, diverse switchuri, surse, recievere… etc, si “la piece du resistance” o sursa Enermax de 500, achizitionata in 2007, a dus si duce inca foarte bine… ). Am si un WRT54 – AP, merge perfect, dar pentru un pretentios este depasit rau.
Mikrotik este o varianta excelenta, am un 450G si sunt foarte multumit, pentru home use este overkill dar am cu ce ma lauda! :))
eu recomand cu caldura tplink wdr3600/4300
daca tot am ajuns si la recomandari, trebuie sa recunosc ca desi pina acum pentru mine asocierea Asus-networking era cam ca aia cu pestele-bicicleta, una din achizitiile recente m-a pus rau de tot pe ginduri (in sens extrem de pozitiv pentru Asus). ma refer aici la modelul RT-N66, icercati sa va jucati cu el daca aveti ocazia
Salut,
As vrea daca se poate si nu deranjez si ceva comentarii la obiect, in sensul ca personal am inteles ca “sug” si au interfata grafica de kkt…intrebarea este daca fac treaba sau nu… si daca nu, atunci daca poti argumenta. Ma i.tereseaza ceva de genul pentru acasa si de aceea intreb… in special ma interrseaza securitatea… de asemenea daca poti sugera ceva mai bun, asus?
Multumesc anticipat!
Marius
Ce securitate vrei la un echipament pentru acasă ? Toate-s la fel, au suport WPA2. Și nu-i numai vorba de interfața grafică de “kkt” ci e vorba de lipsa unor opțiuni pe care multe firmware-uri open (ddwrt/openwrt) le au de ceva vreme. Și aici mă refer la instalare de pachete adiționale, la modificări de putere pe antene, setarea unui captive portal sau altele.
Da, acum dacă aș cumpăra un router nou wireless cred c-aș merge pe Asus.
am luat io cap de afis pentru SOHO de la Mikrotik zilele trecute, deocamdata ma joc cu el (a crapat WRT320Nu’ cu 2 ore inainte de un zbor acu’ 10 zile – o placere!). Pana acum Mikrotiku’ se comporta excelent, cred ca maine il bag in productie (deocamdata merg pe un E1000 pe care il aveam pe post de switch pentru accesorii (5 porturi LAN – traiasca DD-WRT-ul pentru asta) la momentul de criza). Inca mai sap sa-mi aduc aminte toate port-forwardurile facute dupa ultimul back-up de NVRAM de pe WRT320N.