Dacă sunteți nițel antrenați în ale internetului știți ce semnifică “www” în fața numelui unui site. Dacă nu, vă spun eu acum. Este practic o convenție care a ajuns să intre atât de bine în obiceiurile internauților încât nu mai reușim să scăpăm de ea. “www” vine de la “world wide web” și indică faptul că la acea adresă se află un set de (hai să le zicem) documente legate între ele și accesibile utilizatorilor printr-o metodă point & click. Adică un site care folosește protocolul http *hypertext transfer protocol”.

Și convenția asta a rămas împământenită în utilizarea de zi cu zi deși este absolut inutilă. Practic “www” nu este decât un subdomeniu al domeniului părinte. Cum este “big” în cazul de față. Eu unul consider că nu este obligatoriu existența unui “www” în fața domeniului. Da, ajută în mod clar atunci când targetul tău este format din secretare care au mâna formată și tastează orice în bara de sus cu “www” în față. O soluție elegantă este redirectarea (din .htaccess) a utilizatorilor care intră pe pagina cu “www” către domeniul părinte. Pentru că nu este niciodată o idee bună să ții 2 site-uri diferite pe domeniul părinte (să-i zicem “domeniu.ro” ) și pe cel cu www (www.domeniu.ro).

Cu alte cuvinte eu unul nu mă supăr atunci când intru pe un site pe care NU există subdomeniul www. Pentru că-s leneș prefer să tastez mai puțin în bara de sus și niciodată nu scriu “www”. Dar mă supăr atunci când văd că adminul a creat un subdomeniu “www” pe care-a pus site-ul dar a omis să facă redirect și pentru cei care vin direct pe domeniul părinte. Sau găsesc pe domeniul părinte ceva de genul “It works !” (pagina default de la apache-ul instalat pe Debian) sau pagina default de la Apache.

Idiots, nu durează nici 3 minute să faci așa ceva. Poți să setezi în vhost-uri “ServerAlias” dacă nu vrei s-o faci cu redirectare. Oricum, numai să existe.

Pe site-ul ăsta “big” este subdomeniu. Dar și “lazyadmin.ro” duce tot aici (la fel și thesysdamin.ro și www.thesysadmin.ro dar asta-i altă discuție). Se poate, e simplu. Și zău c-aș prefera să educ utilizatorii să scăpăm de hegemonia “www”-ului de pe site-urile din lumea largă deși cred că mai curând ar trebui învățați adminii să facă funcționale domeniile părinte. Un prim pas ar fi dispariția “www”-ului din materialele promoționale, din adresele site-urilor vizibile în bara de sus și de oriunde altundeva unde apar.

Că doar atunci când trimiteți mail nu trimiteți către [email protected] Nu ? Sper că nu….