No WWW

Dacă sunteți nițel antrenați în ale internetului știți ce semnifică “www” în fața numelui unui site. Dacă nu, vă spun eu acum. Este practic o convenție care a ajuns să intre atât de bine în obiceiurile internauților încât nu mai reușim să scăpăm de ea. “www” vine de la “world wide web” și indică faptul că la acea adresă se află un set de (hai să le zicem) documente legate între ele și accesibile utilizatorilor printr-o metodă point & click. Adică un site care folosește protocolul http *hypertext transfer protocol”.

Și convenția asta a rămas împământenită în utilizarea de zi cu zi deși este absolut inutilă. Practic “www” nu este decât un subdomeniu al domeniului părinte. Cum este “big” în cazul de față. Eu unul consider că nu este obligatoriu existența unui “www” în fața domeniului. Da, ajută în mod clar atunci când targetul tău este format din secretare care au mâna formată și tastează orice în bara de sus cu “www” în față. O soluție elegantă este redirectarea (din .htaccess) a utilizatorilor care intră pe pagina cu “www” către domeniul părinte. Pentru că nu este niciodată o idee bună să ții 2 site-uri diferite pe domeniul părinte (să-i zicem “domeniu.ro” ) și pe cel cu www (www.domeniu.ro).

Cu alte cuvinte eu unul nu mă supăr atunci când intru pe un site pe care NU există subdomeniul www. Pentru că-s leneș prefer să tastez mai puțin în bara de sus și niciodată nu scriu “www”. Dar mă supăr atunci când văd că adminul a creat un subdomeniu “www” pe care-a pus site-ul dar a omis să facă redirect și pentru cei care vin direct pe domeniul părinte. Sau găsesc pe domeniul părinte ceva de genul “It works !” (pagina default de la apache-ul instalat pe Debian) sau pagina default de la Apache.

Idiots, nu durează nici 3 minute să faci așa ceva. Poți să setezi în vhost-uri “ServerAlias” dacă nu vrei s-o faci cu redirectare. Oricum, numai să existe.

Pe site-ul ăsta “big” este subdomeniu. Dar și “lazyadmin.ro” duce tot aici (la fel și thesysdamin.ro și www.thesysadmin.ro dar asta-i altă discuție). Se poate, e simplu. Și zău c-aș prefera să educ utilizatorii să scăpăm de hegemonia “www”-ului de pe site-urile din lumea largă deși cred că mai curând ar trebui învățați adminii să facă funcționale domeniile părinte. Un prim pas ar fi dispariția “www”-ului din materialele promoționale, din adresele site-urilor vizibile în bara de sus și de oriunde altundeva unde apar.

Că doar atunci când trimiteți mail nu trimiteți către [email protected]. Nu ? Sper că nu….

7 Comments No WWW

 1. Mihai Todor

  Sau poate vor ajunge browserele să nu mai afișeze această parte a URL-ului, dacă tot s-au apucat să facă asemenea modificări (vezi Firefox)…

  Reply
 2. jules

  Sa dispara www din fata numelor de site-uri prin diverse locuri, e mai greu. Poate nici chiar recomandat.
  Acel www in fata trimite clar ideea ca este vorba de un site/pagina web pe internet. Altfel vor fi multi care nu vor sti ce e aia domeniu.ro. Poate fi orice pentru multi. NUmai site nu.
  Asta e parerea mea.
  Rezolvarea poate fi doar redirectarea www catre parinte. Si personal ma dispera enorm acele site-uri care nu fac asa ceva. Pe www au pagina si pe parinte e cu virgula. Si cred ca o rezolvare simpla ia chiar mai putin de 3 minute.
  Asta e mina de sysadmini de weekend.

  Reply
 3. dan

  Cel mai enervant e cand intrii pe un site fara www si nu merge.

  Mai sunt cazuri, e drept in ultima vreme mai rar. Stiu ca intr-o vreme hbo.ro nu functiona fara www in fata.

  Reply
 4. Razvan

  nu stii cate ore de convingere am dus pana am resit sa-min conving colegul ca www. a murit si ca putem sa traim si fara el in adresa …

  e grele …

  Reply
 5. tyby

  va bateti capul de pomana, am scris mai mult, insa – evident – s-a pierdut, ca n-am completat nush ce (pune in pula calului si tu ceva reprezentativ la campurile de comments, sa stiu si eu ce vrei de la sufletul meu!).

  deci pe scurt:

  thesysdamin.ro – muci

  bnr.ro nu ducea in www inainte de schimbarea site-ului, ci in intranet! Banca Nationala a Romaniei, daca nu stiati al cui e site-ul! ;)

  Reply
 6. Alex

  Am scris si eu exact ce trebuie bagat in .htaccess. Lumea in general nu prea stie si daca nu le zice nimeni, nu sta sa caute exact de ce.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *