Pensiile private sau "eu la cine mă duc ?"

Dilema mea de tânăr salariat sub 35 de ani în momentul ăsta nu e nici ce beau mâine, nici cu cine mă f.t, nici ce model nou de iPod să-mi iau ci e una mai responsabilă. La cine naiba să-mi fac pensia privată. Inițial înclinam spre ING. De fapt, sincer să fiu ÎNCÄ‚ înclin spre ING dacă nu mă convinge altcineva (complet dezinteresat). Ca tot omu’ obișnuit să compare oferte ca să aleagă ce-i mai bun, așa m-am apucat și eu să vizitez site-uri și să casc gura la pliante. Azi am văzut pliantul de la ING. Din păcate, unde sunt acum, nu am posibilitatea de-a face niște copii ca să pot argumenta ceea ce postez aici. Mă bazez pe faptul că, majoritatea dintre voi fiind în jurul aceleași vârste cu mine, în mod sigur veți avea ocazia de-a vedea pliantele respective.

Ca să intru direct în subiect, mi se par complet retardate. Pe prima pagină am poza unui puștiulache pe la 20 de ani cu fața acoperită de o barbă desenată cu o carioca ceva dar ținând în brațe un skateboard tot desenat. Pe pagina a doua, 3 maimuțoi cam de aceeași vârstă, fiecare cu câte ceva desenat ca obiect vestimentar sau pe față. Ochelari, baston, bretele, etc. În acest timp, textul ne povestește cum pensia de la stat este complet ineficientă din cauza faptului că sunt puțini salariați și mulți pensionari și cum, prin pensiile private, noi ne vom asigura că avem un fond strâns cu mânuțele noastre și nu mai depindem de stat/salariați. Yeah, true. Și sunt oarecum de acord cu ei. Deși mă întreb de unde naiba o să mai aibă bani pentru pensionarii de acum dacă noi o să dăm un procent la pensiile private. Asta că tot le-au mărit pensiile. Whatever, noi să fim sănătoși. Toată vorbăraia asta este “asezonată” cu un desen la fel de cretin ca și pozele dinainte. Cu o balanță dezechilibrată, pe un taler fiind salariații și pe celălalt pensionarii.

Pe pagina 3, iar “bla-bla”-ul de rigoare cu cât de tari sunt pensiile private și ce șmecheri o să fim noi c-o să avem banii investiți și siguri și ce pas mare este trecerea de la pensiile de stat la cele private. De acord cu ei aici, dar nu era nevoie de un alt desen cretin ca să ne explice asta. Un desen cu o clădire veche alături de o clădire nouă, gen clădire de birouri și c-o mașinuță (de bani presupun) care se îndepărtează în trombă din clădirea veche spre cea nouă.  Oooook…

De obicei mă enervez când văd într-un domeniu oarecum serios explicații potrivite pentru copiii handicapați. Așa a fost cazul și acum. Da’ după aia am stat să mă gândesc ce alternative am. Aviva la care face reclamă Mihaela Rădulescu (p’asta numai trăindu-și greu bătrânețile n-o văd), Allianz-Å¢iriac unde în mod sigur Å¢iriac senior o să dea ortu’ până ajung eu la pensie iar pe ăla junior îl văd că-și face tubulețe de tras pe nas din banii mei de pensie și ING-ul. Ce-i drept, nu mă grăbește nimeni timp de 4 luni. Da’ tot sunt curios unde-o să stea banii mei de bere pentru pensie.

Voi ?

16 Comments Pensiile private sau "eu la cine mă duc ?"

 1. Znuff

  Aviva erau singurii care pareau mai ‘rasariti’ in domeniul asta… dar prefer ING.

  Cam toata lumea se duce la ING.

  Mi-e mila de aia care o sa se duca la BCR Asigurari :D

  Reply
 2. required_name

  AIG. Am fost la ceva prezentare pe la ei (mai mult sa aflu care-i faza). Nu pot sa spun ca am fost impresionat, dar sunt mari si, for now, I’ll go with them. Daca n-o sa fiu multumit, dupa vreo 2 ani o sa pot schimba fara sa platesc nimic (cel putin asa stiu io).

  Ah, si matusa-mea e agent de marketing la ei, deci nu prea aveam cum sa pot alege altceva. :D

  Reply
 3. Alex

  sunt curios ce or sa faca cu aia de 18 ani care momentan sunt inca in liceu, nu au venituri proprii…o sa decida statul pentru ei pe ce baza? ca saracii sunt in scoli si invata? sau pt aia care sunt acum si pana in ianuarie someri? ia sa mai ia carasu statu cu pensiile sale private obligatorii…poate la batranete vreau sa stau pe spinarea copiiilor mei

  Reply
 4. Licuriciu

  M-am uitat si eu pe un site, doua si am aflat urmatoarele:

  – din toate fondurile de pensii private, doar Generali este cu risc ridicat. Restul sunt cu risc moderat si din cate am vazut eu au cam aceeasi oferta. Doar numele face diferenta. Sau renumele mai bine zis.

  – comisioanele sunt aceleasi la toti, doar cativa au “promotii”.

  – ING, Allianz si BCR sunt cei care trag tare pentru primul loc.

  Sincer sa fiu, eu tot pentru ING optez. Dar parca in sufletul meu de evreu as alege Generali. More money sounds good to me. :)

  Reply
 5. Liviu

  Daca vreti bani va recomand o pensie privata in adevaratul sens, ceea ce se promoveaza acum ca pensie privata acum nu va va aduce venituri extraordinar de mari la batranete, este pur si simplu aceeasi pensie ca si cea de stat dar administrata de altcineva(asa ca nu trebuie sa va asteptati la cine stie ce).

  Reply
 6. Mystique

  Ca sa iti faci o pensie privata obligatorie trebuie sa ai carte de munca, deci nu ii ia nimeni pe aia din scoala. de BT Aegon, Generali, Interamerican ce spui?

  Reply
 7. Tetelu

  @Liviu: te contrazic cind afirmi ca “este pur si simplu aceeasi pensie ca si cea de stat dar administrata de altcineva”. In primul rind se calculeaza altfel. Ce bani ai depus, minus comisioane, inmultit cu un randament intre 4 si 8 % (cazul fericit). In al doilea rind, cind iesi la pensie, decizi in citi ani vrei sa-ti primesti pensia. Ai zis 10, suma adunata se imparte la 10 si iote pensia privata. Mori dupa 5 ani, pensia merge in continuare la familie inca 5 ani. Asa e si la pensia de stat? Nu cred!

  Eu am o nelamurire: de ce taxele de auditare difera atit de mult de la un fond de pensii la altul, chiar daca au acelasi auditor? 1800 lei (ING) vs. 15000 lei (Prima Pensie) vs 13900 (BCR), etc. Auditor: Ernst&Young
  O data cu cresterea numarului de asigurati, taxele de auditare nu vor creste? Pina la urma si astea tot din active se platesc, adica din banii mei. In acest caz, nu e in avantajul meu sa ma bag la un fond de pensii cu probabilitatea mare de crestere a numarului celor asigurati?

  Si ar mai fi o chichitza: taxele de auditare sunt valabile doar pe 2008, nu-i asa? In 2009 vor fi altele? Nu cumva negocierea e ceva de genul: “luam putin acum, si mai mult data viitoare?”. Presupun ca nimeni n-o sa renunte in primii 2 ani!

  Reply
 8. dinica

  exista ceva mai penal decat felul in care comunica ING, Aviva etc: campania de comunicare a comisiei care supravegheaza pensiile private si care ar fi trebuit sa ne ofere toate detaliile
  in schimb nu citesc decat ca in aceasta comisie e membru vlad soare care a participat la falimentul bancorex, ca restul membrilor au fost numiti pe criterii politice de pnl, psd si pd etc.
  in loc de informare, primim m*

  Reply
 9. Liviu

  @tetelu ma refeream la faptul ca nu va aduce venituri mult mai mari decat ceea ce ofera statul in momentul de fata, intr-adevar trebuia sa precizez asta, insa eu raman la parerea ca daca vrei mai multi bani la batranete nu strica sa-ti faci un plan de economisire (sau pensie private) la care tu platesti o anumita suma si tu decizi felul in care iti iei banii la sfarsitul perioadei de cotizare (renta viagera, lunar sau toata suma odata).

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *