Puterea cuvintelor

botoseiÎntr-una din serile în care reflectam la gura sobei după un pahar de vin mă gândeam că ar fi o idee bună ca lumea în care trăim să fie mai puțin vulgară și rea.

Stresul de zi cu zi ne împinge să înjurăm în cele mai multe momente iar înjurăturile nu fac altceva decât să ne încarce negativ chiar dacă pe moment simțim că ne-am descărcat. Pe lânga asta, de multe ori ne aflăm într-o conjunctură care nu ne permite să ne exprimăm prea colorat. De exemplu nu poți striga nervos “îmi bag pula !” în cadrul unei ședințe de colectiv cu șefii. Sau de față cu copii mici nu poți exclama supărat “futu-i mama mă-sii !”.

Din cauza asta m-am gândit că ar trebui sa existe un cuvânt în vocabularul limbii române care să îndeplinească două funcții de bază. Prima este să te elibereze instant de energiile negative care te fac să înjuri. Simpla rostire cu obidă a acestui cuvânt să te facă la final să zâmbești. A doua funcție este să fie un cuvânt inofensiv pentru cei din jur. Să nu fie un cuvânt obscen. Dar eventual să ajungă suficient de popular în vocabularul nostru încât să știm ce am vrut să spunem când l-am spus. Și evident, să nu provoace “traume ireversibile” copiilor care-l aud.

După cum spuneam mai sus, ideal ar fi să fie un cuvânt care să devină la un moment dat popular. Ăsta fiind și motivul pentru care am vrut să-l prezint în acest articol după ce-am făcut un test pe câteva persoane în prealabil.

Însă ca acest cuvânt să-și păstreze puterea nu este bine să abuzăm de el. Spus prea des nu va mai produce acel efect de descărcare instantă a energiilor negative. Trebuie rostit rar, apăsat, cu nerv și cu supărare în glas.

Așa-i că vreți să aflați cuvântul respectiv ? Hai că vi-l spun, nu vă mai țin în suspans.

Cuvântul este “botoșei” ! Hai, încercați-l…

11 Comments Puterea cuvintelor

  1. Alex

    Si felicitari… da’ vezi tu peste x luni x intre 8 si 10… numa’ de botosei n-o sa-ti mai arda. Sau, in tonul articulului, numai de “botosei”…

    Reply
  2. d.orin

    eu am preluat o formula magica de la altcineva, care o foloseste cand e la volan: “carnat nazdravan”. acum o sa fie si mai interesant: carnat nazdravan in botosei, sau botoseii carnatului nazdravan…

    in continuare nu reusesc sa gasesc ceva care sa inlocuiasca ‘tu-ti / ‘tu-i

    Reply
  3. Radu

    Băi, cred c-am indus lumea în oroare cu poza aia cu botoșeii de sus. Nu, nu se întâmplă nimic în 8-9 luni. Chill ! :D

    Reply
  4. zorica

    Prin clasa a IX-a sau a X-a,cand faceam psihologie,un tip inteligent care ne preda ne-a invatat ceva de genul:” cand te lovesti de unul/una care nu-si mai incape in piele cat de destept/bogat/harnic/frumos/puternic e,imagineaza-ti-l pe buda suferind de diaree!”
    Functioneaza. :)

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *