Quack doctors

snakeoilQuackery is the promotion of fraudulent or ignorant medical practices. A quack is a “fraudulent or ignorant pretender to medical skill” or “a person who pretends, professionally or publicly, to have skill, knowledge, or qualifications he or she does not possess; a charlatan or snake oil salesman”.

A trecut atât de mult de când n-am mai scris pe aici încât până și homeopatia a fost declarată oficial ca fiind complet ineficientă. Dar nu despre asta vreau să scriu azi, am mai scris despre homeopatie și despre cum se fabrică remediile homeopate, mai ales alea ultra-uber potente (diluate în apă de sute de ori).

Îmi mai exprimam indignarea prin niște articole vis-a-vis de faptul că există medici (din ăștia cu facultate terminată & shit) care chiar prescriu rețete cu medicamente homeopate (Oscillococcinum ).  Nu cunoscusem până mai acum nici unul, doar am auzit de ei. Până mai ieri când am dat pe Facebook de cineva care postase public știrea căreia i-am dat link mai sus (aia cu homeopatia declarată ineficientă). Și la acea postare a început să comenteze extrem de agresiv un individ care cică ar fi terminat UMF-ul.

Să ne înțelegem, de-a lungul istoriei întotdeauna au existat persoane care au făcut bani pe spatele celor bolnavi vânzându-le ulei de șarpe. Dar ăia de obicei fugeau rapid după ce-și vindeau marfa și nu aveau curajul să-i înfrunte pe ăia înșelați. Lucrurile nu mai stau la fel în ziua de azi. Trepanați ca Olivia Steer înjură Big Pharma în timp ce alți idioți laudă medicina homeopată ignorând cu nonșalanță că și aici există o industrie și de data asta una care CHIAR vinde apă de ploaie pe bani mulți, spre deosebire de “Big Pharma” unde medicamentele trec ani de zile prin studii riguroase.

Dar să-l vedem mai bine pe individul agresiv că poate sunteți și voi curioși (am “mascat” numele de familie pentru toți cei implicați în discuție) :

La un moment dat n-am mai rezistat și i-am dat link-ul postării cu tot cu comentarii lui Bogdan. Care n-a rezistat nici el și i-a răspuns:

Din păcate, la scurt timp autorul postării fie a șters-o fie a pus-o pe privat. Că deh, e nasol să te cerți cu ăia care au argumente. Și trecem cu vederea faptul că pulică ăsta care le cere pacienților săi să-l creadă când spune că apa are memorie, își bate pula de oameni care au luat știința în serios și AU DEMONSTRAT științific că medicina homeopată nu este eficientă în toate cele 68 de boli pentru care s-au făcut 176 de studii. Nu există studii serioase care să demonstreze eficiența homeopatiei și cazurile anecdotice (de altfel și unul din motivele pentru care lumea pune botul) nu sunt dovezi științifice că ar funcționa.

Medicii de soiul ăsta se bazează pe faptul că oamenii bolnavi sunt disperați și nu au cunoștiințele necesare pentru a discerne între un medicament real și ceea ce vând/prescriu ei. Și pentru că organismul de cele mai multe ori se poate repara și singur, scapă nelinșați. Eu dac-aș vinde o sticlă de apă de 64 GB  m-ar lua la bătaie a doua zi așa că n-am luxul de-a înșela lumea folosindu-mă de pseudo-știință.

1 Comments Quack doctors

 1. Gigel

  In sfarsit, mi-ai dat o veste buna cu studiul – o sa-l dau si eu altor “die-harzi” homeopati :)
  De ani de zile incerc sa le explic faptul ca atat chimic, cat si fizic, ori ai, ori nu ai, nu exista ideea de a “retine proprietatile substantei active”. Poate doar cand s-o inventa homeopatia cuantica, sa faci entanglement, dar asta e alta idee.
  Problema e ca la noi se confunda homeopatia cu medicina naturista. Eu zic ca este clar: Oscilococcinum = bulshit, mai bine iei un Paracetamol/Aspirina etc.
  Ceaiul de menta = dop la cur, functioneaza
  Si asta e diferenta.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *