În plin sezon de gripe și alte chestii cu muci toată lumea e expertă în tratamente. Printre “minunile” recomandate de diverși se numără și Oscillococcinum (cred c-așa e, cu 2 de “l” și 2 de “c”). Cum eu am un obicei enervant dar sănătos de a nu băga nimic în mine fără să mă interesez înainte și să caut prin diverse surse ce conține și ce efecte are orice chestie înghițită sau injectată (excepție făcând berea și în general băuturile alcoolice testate din adolescență până-n prezent), n-am luat nimic fără o căutare rapidă pe Google asupra ‘coccinumului în cauză.

Și ce-am găsit m-a făcut să mă iau cu mâinile de cap și să mă conving odată pentru totdeauna că proștii sunt mulți și nu vom scăpa niciodată de ei. Pe pliantul produsului scrie așa “Substanta activa este: Anas barbariae, hepatis et cordis extractum 200K ……. 0.01 ml pentru 1 doza a 1g globule”.  Chiar dacă latina mea era cam ruginită tot nu mi-a sunat prea bine chestia aia cu “hepatis et cordis extractum”. Așa c-am mers mai departe și-am lămurit misterul ascuns în spatele latinei (nevulgare) de pe prospect. Anas barbarie este rața sălbatică iar “hepatis et cordis extractum” este extras de ficat și inimă (nu facem glume cu “aș fi preferat pate-ul pe pâine”). Deja sună a voodoo. Mergem și mai departe și lămurim și misterul celor 200K. Sau cum mai este întâlnit și prin alte părți, “Autolizat filtrat de ficat si inima de Anas Barbariae (rata salbatica) dinamizat la a 200-a K”. “Dinamizarea” asta se face diluând în mod repetat (câte 1% ) o soluție care conține 1% din extrasul inițial de ficat și inimă, soluție care ajunge în final să nu mai conțina nici o moleculă din extrasul inițial. Ba chiar, din punct de vedere matematic, pentru a avea șansa de-a consuma o moleculă din extrasul inițial o persoana ar trebui să consume de 10321 ori numărul de atomi existenți în univers (wikipedia dixit, n-am făcut eu calculele).

Deci conține apă chioară. Care conform principiilor homeopate este însă încărcată cu “amprenta” soluției inițiale și “învață” organismul să se vindece singur. Mumbo, jumbo. Având însă în vedere că mai conține și zaharoză și lactoză este numai bun pentru un placebo ca la carte. Și fiolele alea cu granule mici arată impresionant. Mai că zici c-o să-ți vindece toate durerile.

Și chestia asta se găsește în TOATE farmaciile. Și ce-i mai nasol este recomandată și de medici. Dar trist cu adevărat este faptul că sunt pline forumurile de gagici (mămici, nemămici) care recomandă și consumă așa ceva deși au încercat câțiva mai cu cap să le spună că-i apă de ploaie. Neah, ele se vindecă de cancer cu zeamă de morcovi și de răceli și gripe cu granule de zahăr. Care mai e și scump al naibii.

Culmea aroganței ar fi să te apuci să faci o colivă îndulcită cu Oscillococcinum. Și ornată eventual. Așa, să fie, în caz de porcină sau aviară…