Frecție la picior de lemn

În plin sezon de gripe și alte chestii cu muci toată lumea e expertă în tratamente. Printre “minunile” recomandate de diverși se numără și Oscillococcinum (cred c-așa e, cu 2 de “l” și 2 de “c”). Cum eu am un obicei enervant dar sănătos de a nu băga nimic în mine fără să mă interesez înainte și să caut prin diverse surse ce conține și ce efecte are orice chestie înghițită sau injectată (excepție făcând berea și în general băuturile alcoolice testate din adolescență până-n prezent), n-am luat nimic fără o căutare rapidă pe Google asupra ‘coccinumului în cauză.

Și ce-am găsit m-a făcut să mă iau cu mâinile de cap și să mă conving odată pentru totdeauna că proștii sunt mulți și nu vom scăpa niciodată de ei. Pe pliantul produsului scrie așa “Substanta activa este: Anas barbariae, hepatis et cordis extractum 200K ……. 0.01 ml pentru 1 doza a 1g globule”.  Chiar dacă latina mea era cam ruginită tot nu mi-a sunat prea bine chestia aia cu “hepatis et cordis extractum”. Așa c-am mers mai departe și-am lămurit misterul ascuns în spatele latinei (nevulgare) de pe prospect. Anas barbarie este rața sălbatică iar “hepatis et cordis extractum” este extras de ficat și inimă (nu facem glume cu “aș fi preferat pate-ul pe pâine”). Deja sună a voodoo. Mergem și mai departe și lămurim și misterul celor 200K. Sau cum mai este întâlnit și prin alte părți, “Autolizat filtrat de ficat si inima de Anas Barbariae (rata salbatica) dinamizat la a 200-a K”. “Dinamizarea” asta se face diluând în mod repetat (câte 1% ) o soluție care conține 1% din extrasul inițial de ficat și inimă, soluție care ajunge în final să nu mai conțina nici o moleculă din extrasul inițial. Ba chiar, din punct de vedere matematic, pentru a avea șansa de-a consuma o moleculă din extrasul inițial o persoana ar trebui să consume de 10321 ori numărul de atomi existenți în univers (wikipedia dixit, n-am făcut eu calculele).

Deci conține apă chioară. Care conform principiilor homeopate este însă încărcată cu “amprenta” soluției inițiale și “învață” organismul să se vindece singur. Mumbo, jumbo. Având însă în vedere că mai conține și zaharoză și lactoză este numai bun pentru un placebo ca la carte. Și fiolele alea cu granule mici arată impresionant. Mai că zici c-o să-ți vindece toate durerile.

Și chestia asta se găsește în TOATE farmaciile. Și ce-i mai nasol este recomandată și de medici. Dar trist cu adevărat este faptul că sunt pline forumurile de gagici (mămici, nemămici) care recomandă și consumă așa ceva deși au încercat câțiva mai cu cap să le spună că-i apă de ploaie. Neah, ele se vindecă de cancer cu zeamă de morcovi și de răceli și gripe cu granule de zahăr. Care mai e și scump al naibii.

Culmea aroganței ar fi să te apuci să faci o colivă îndulcită cu Oscillococcinum. Și ornată eventual. Așa, să fie, în caz de porcină sau aviară…

9 Comments Frecție la picior de lemn

 1. nexus

  In alte “vremuri” se vindeau la sticlute diverse “licori” care vindecau/preveneau/fortifiau etc. De ce nu ar merge si acum poanta? :)) Doar nu e otrava – doar lasa omul sa moara din “cauze naturale netratate” (selectie naturala).
  Ce mi se pare “interesant” este ca a fost autorizata “apa chioara”. O fi “supliment alimentar” ca N-spe mii de alte “medicamente”…

  Reply
 2. Moldoveanca

  O hi apa de ploaie, poa sa contina si copite de rinocer, nu prea ma intereseaza. Atata timp cat ma vindeca (pe bune sau in capul meu) e bun. Atata timp cat nu am mai luat antibiotice de 4 ani e si mai bun :D Oscilo cand e groasa, in rest usturoi. Acu nu-mi povesti ca si usturoiu e tot in capu meu :D

  Reply
 3. nexus

  Usturoiul la gatit isi mai pierde din “proprietati”. Dar, daca faci un mujdei langa, poate cu niste smantana, “combati raceala”. :)) Si orice discutii nedorite – ca bonus. :))

  Reply
 4. bogd

  De 10^321 ori numarul de atomi din universul _observabil (că dracu’ știe câți or fi în tot universul :-) ). În plus, wikipedia e destul de ambiguă la calculul respectiv (par să lipsească ceva cuvinte din frază…)

  http://en.wikipedia.org/wiki/Observable_universe#The_universe_versus_the_observable_universe

  http://en.wikipedia.org/wiki/Oscillococcinum#Preparation

  Oricum, mult mai tare e metoda de preparare (descrisă în al doilea link). Să v-o traduc? „Se ia o picătură de extract de ficat de gâscă și se pune într-o eprubetă. După care se golește eprubeta și se umple cu apă. De 200 de ori”. Și nu, nu glumesc! :)

  @Moldoveanca: uite d-aia le merge ăstora bine… Nu înțeleg de ce ai fi luat vreodată antibiotice pentru gripă (care e boală _virală_ ), dar mă distrează faptul că ești convinsă că oscilo „te vindecă” (de o boală care oricum durează 3-4 zile :) ).
  În schimb recunosc că ideea cu usturoiul nu e rea :-)

  Reply
 5. serban

  Eu folosesc oscilo-vitum consumat in stare crudum. Ştiu de de la un marinar bătrân: când eşti solicitat mental sau fizic, sau nu poţi să dormi o perioadă lungă, ficatul crud de vită te ajută.

  Eu oricum eram amator de chestii raw-food (sic!), mâncând peşti cruzi ca Gollum sau carne de vită tocată cu usturoi, în porţii mici, aşa că nu m-a deranjat să mestec nişte felii de ficat crud. Înainte de asta, totuşi, am dat un search, să nu fi făcut marinarul mişto de mine. Şi am descoperit că metoda e folosită la trupele speciale datorită concentraţiei de vitamine şi fier din ficatul crud.

  Pe lângă asta, am găsit o adevărată industrie care vinde – exact! – ficat de vită liofilizat, adică uscat şi făcut praf.

  Cred că acelaşi lucru este şi aici. Nu e mai util să foloseşti direct ficatul de păsărică în concentraţie de 100%, în loc de 1:200.000?

  A, şi mai cred că tradiţionala supă de găină, administrată în răceli, e tot un oscilococcinum, dar mai bun şi mai gustos.

  Reply
 6. vlase

  pentru a verifica totusi eficienta homeopatiei (si a nu mai batea campii cu gratie) va propun un experiment extrem de simplu : un individ perfect sanatos ar trebui sa utilizeze remediul blamat mai sus – 2 doze x 3 zile (conform prospect) si sa observe ce se intampla (ca doar toti ignorantii spun ca este placebo pentru ca nu are substanta activa … sau nu au curaj ?)
  PS1 : cu remedii homeopatice poti deregla complet un organism perfect sanatos in conditiile in care individul testat nu are habar ca ii dai ceva (pentru a nu vorbi de placebo)
  PS2 : daca medicina homeopata “fura” banii fraierilor (in conditiile in care remediile respective sunt foarte ieftine) , medicina alopata ce credeti ca face … ?

  Reply
 7. bogd13

  @vlase: Vezi aici . Au mai incercat oamenii sa se “sinucida” cu produse homeopatice, si (socant!) n-au reusit :)

  Daca mai vrei, da un google dupa “mass homeopatic suicide”, ca ai destule exemple relevante.

  In plus, exista numeroase studii care arata ZERO efecte ale respectivelor “produse homeopatice”. Tu pe ce te bazezi cand esti atat de convins ca au vreun efect? Referinte, ceva?

  A, si e “a bate campii”, nu “a batea” ;)

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *