Schingiuirea limbii române – Concurs

Nu am pretenția că vorbesc și scriu sută la sută corect gramatical. La urma urmei am făcut un liceu cu profil real (mate-info) și o facultate tehnică. Nici nu-mi face o deosebită plăcere să vânez greșelile gramaticale făcute de alții (știu eu pe unu’ căruia îi face plăcere și câteodată l-aș strânge și eu de gât :D ).  Dar îmi place să cred că nu fac greșeli flagrante, mai ales atunci când am intenția să trimit un mesaj public (sau destinat unui public important).

În plus, mijloacele moderne de comunicare pe internet îți oferă ocazia de-a reciti ceea ce dorești să transmiți înainte de-a trimite mesajul către public. Și un client de “instant messaging” îți permite să recitești fraza înainte de-a apăsa pe “Enter”. Și clientul de twitter (darămite clientul de mail ) are “facilitatea” asta.

Cu toate astea tot mai mulți s-au obișnuit să ignore sau pur și simplu să-și bage picioarele în eventualele greșeli făcute. “Dă-i în mă-sa pe ăia care citesc, important e mesajul nu modul în care e transmis.” Păcat.  Eu îmi schimb instant părerea despre un om atunci când văd că nu-i pasă cum se prezintă în fața celorlalți. Cu atât mai mult atunci când mesajul trimis se dorește a fi un mesaj de “public relations”.

Așa se face că în ziua de azi ajungem să primim de la diverse firme mesaje de genul celui de mai jos :

Cu ocazia inceperii noului an echipa Ghesi.com va ureaza un An Nou plin de sanatate, fericire si prosperitate!

Tot cu ocazia acestui email va aducem la cunostinta modificarile care le vom facem in acest an, 2013

 1. Modificarea numelui firmei – Incepand cu 1 ianuarie Ghesi.com si Ghesi.ro va fi operat de noua noastra firma, Ghesi International SRL. Am hotarat sa renuntam la numele firmei Total Domination SRL pentru ca aceast nume nu mai reflecta noua directie in care se indrepta Ghesi, mai exact piata internationala. Acest lucru nu inseamna ca nu vom fi mai activi pe piata din Romania. Odata cu modificarea firmei se va schimba si contul in care se vor face platile pentru viitoarele facturi.

 2. Performante mai mari – Acum 6 luni am implementat pe un server harduri cu tehnologie SSD pentru a testa cat de rapide sunt in comparatie cu vechile harduri pe tehnologie SATA. Feedback-ul primit de la utilizatori in legatura cu acest upgrade a fost nemaipomenit, toti se bucurau cat de rapid se incarca site-urile lor fata de perioada cand foloseam hardurile SATA. In acel moment am luat hotararea sa implementam tehnologia SSD pe toate serverele noastre, asa ca in luna noiembrie alti 250 de clienti au benefiat de acest upgrade. Clientii care inca nu beneficiaza de tehnologia SSD vor fi transferati in aceasta luna sau cel tarziu in februarie pe o platforma noua cu SSD. Tot in luna februarie clientii de servere vps vor beneficia si ei de upgrade-ul la tehnologia SSD. Cu toate ca tehnologia SSD este de 5 ori mai scumpa ca tehnologia SATA, preturile abonamentelor nu se va marii.

 3. Adresa ip dedicata pentru toate conturile de gazduire shared. Pentru a oprii si a controla mai bune abuzurie legate de SPAM am hotarat ca fiecare cont de gazduire sa aiba ip dedicat de pe care se trimita emailuri. Astfel, daca un cont trimite spam si ip-ul alocat lui este raportat ca si spamer nu va afecta si alti clienti. Aceasta modificare de ip este benefica si in cazul in care un domeniu este flodat, mai exact ne permite sa identificam domeniul cu problema si sa oprim abuzul in timp record, in caz contrar cand un ip gazduieste 200 de domenii este aproape imposibil sa depistam domeniul cu problema si multi clienti vor avea de suferit foarte multe ore, chiar si zeci. In momentul de fata toti clientii de pe server6 beneficiaza de ip dedicat.

  Clientii care deja au achizitionat un ip dedicat sunt rugati sa ne contacteze pentru a nu mai platii ip-ul dedicat la urmatoarea factura.

 4. + multe alte surprize care le vom comunica la momentul oportun.

Increderea pe care ne-o acordati ne face sa urcam tot mai sus in afaceri si sa imbunatatim permanent calitatea serviciilor noastre. Suntem onorati de increderea pe care o aveti in noi. Vom face totul pentru a o mentine!

An nou fericit.

Am trecut cu vederea virgulele lipsă, am trecut cu vederea “modificările care le vom face” da’ când am început să văd atâția “i” în mesajul lor n-am mai rezistat și am ajuns la concluzia că ar trebui să fie trași de urechi. Prin urmare fac un concurs de început de an. Câștigă un six-pack de Terapia (cu transport plătit) ăla care descoperă toate greșelile gramaticale din mesajul de mai sus.

11 Comments Schingiuirea limbii române – Concurs

 1. ABS

  Hahaha, maniacule!
  Just for fun ma apuc sa listez greselile, desi nu am voie alcool, deci daca o fi sa castig eu da premiul locului 2 :D, sau bei tu berea in sanatatea mea :)
  – va fi operat in loc de vor fi operate
  – aceast nume in loc de acest nume
  – se indrepta in loc de indreapta
  – aici e erooare de exprimare, nu de ortografie: nu vom fi mai activi, cred ca vroia sa zica nu vom mai fi activi
  – benefiat in loc de beneficiat
  – nu se va marii = doua greseli, nu se vor mari
  – oprii – opri
  – mai bune – mai bine
  – chestie generala, de obicei se scrie IP, nu ip
  – spamer – spammer
  – flodat = floodat
  – alta chestie de logica: sa oprim abuzul? :)
  – platii – plati
  – surprize care – surprize pe care
  Virgulele nu le mai pun din 3 motive: primul ar fi ca mi-e lene, ca trebuie sa copiez mai mult text ca sa se inteleaga unde e; al doilea e ca unele sunt discutabile, adica sunt locuri unde se recomanda virgula, dar nu e chiar obligatoriu; al treilea e ca sa las loc si altora sa munceasca!

  Reply
 2. Sabotor

  1. “Ghesi.com si Ghesi.ro va fi operat”
  2. “pentru ca aceast nume” – desi aici precis e vorba de un typo
  3. “harduri” hard, harduri nu exista in limba romana (daca nu e urmat de core :D). In plus, din punctul meu de vedere, formularea “harduri cu tehnologie” e tampita rau.
  4. “upgrade”
  5. “perioada cand foloseam”
  6. “oprii”
  7. “controla mai bune abuzurie” – 2 in 1 :D
  8. “de pe care se trimita emailuri”
  9. “in caz contrar cand un ip gazduieste 200 de domenii este aproape imposibil sa depistam domeniul cu problema si multi clienti vor avea de suferit foarte multe ore, chiar si zeci” – nu neaparat o greala gramaticala (ma rog, trec peste lipsa virgulei dintre contrar si cand) dar e o formulare absolut imbecila
  10. “platii”
  11. “surprize care le vom comunica”

  Am ignorat virgulele (lipsa sau puse aiurea).
  Atat am descoperit eu (am terminat tot un liceu cu profil real – mate-fizica – si o facultate tehnica) dupa ce am citit de 2 textul. Cand un inginer (care n-a studiat foarte multa gramatica) gaseste 10 greseli gramaticale intr-un text, e o problema mare. Foarte mare. Mai ales ca textul e scurt.

  Reply
 3. Tyby

  Hai La Multi Ani!

  Pe rand:
  – modificarile care le vom facem in acest an – 2 bucati
  – Ghesi.com si Ghesi.ro va fi operat de noua noastra firma
  – preturile abonamentelor nu se va marii – 2 bucati
  – Pentru a oprii si a controla mai bune abuzurie legate de SPAM – 3 bucati
  – de pe care se trimita emailuri
  – si in cazul in care un domeniu este flodat
  – pentru a nu mai platii ip-ul dedicat
  – multe alte surprize care le vom comunica

  Si – daca vrei sa fim mai catolici decat Papa, o bagam si pe-asta, pe lipsa de virgule, fraze fara sens / legatura, alte dragalasenii:

  – Astfel, daca un cont trimite spam si ip-ul alocat lui este raportat ca si spamer nu va afecta si alti clienti.
  – in caz contrar cand un ip gazduieste 200 de domenii este aproape imposibil sa depistam domeniul cu problema si multi clienti vor avea de suferit foarte multe ore, chiar si zeci (FARA NUMAR)
  – Acest lucru nu inseamna ca nu vom fi mai activi pe piata din Romania – tare mi-e ca a vrut sa spuna altceva.
  – Cu toate ca tehnologia SSD este de 5 ori mai scumpa ca tehnologia SATA (decat?!)
  – lipsa punctuatie in cateva cazuri, dar astea deja sunt mizilicuri.

  Se pune?! :)

  Din pacate, mai sus nu este vorba de “simple” greseli typo, ci de lipsa de coerenta si cunoastere deficitara a limbii romane, fenomen extrem de frecvent in “noua media”. Nu are rost sa comentez mai departe.

  Sa fiti iubiti si intelepti!

  T

  Reply
 4. nexus

  Nu ma tentezi cu alcool. :)) Au incercat si ei un “mesaj corporatist”, dar a fost scris de un absolvent de liceu (absovelnt din vremurile cand se mai putea copia, pe rupte, la Bacalaureat). Pe langa nenumaratele greseli gramaticale, se vede si limbajul foarte simplu folosit in anumite formulari. Neavand pe nimeni care sa fi citit (destule) carti la viata lui/ei si (poate) sa fi petrecut ceva timp intr-o multinationala (pentru a deprinde exprimarile “bengoase” pe care am eu impresia ca le doreau), a iesit un dezastru.
  “Increderea pe care ne-o acordati ne face sa urcam tot mai sus in afaceri si sa imbunatatim permanent calitatea serviciilor noastre.” cred ca doreau sa sune mai degraba: “Increderea acordata de catre dumnevoastra de-a lungul anilor ne-a ajutat sa ne dezvoltam atat in ceea ce priveste calitatea serviciilor, cat si in extinderea facilitatilor oferite prin intermediul acestora”. Dar asta spun eu, care am citit (prea) multe carti si am fost prin multinationale. :))
  Si sa nu uit: daca tot sunt curiosi “cat de rapide sunt in comparatie cu vechile harduri”, pot spune ca SSD-urile sunt mult mai rapide, mai ales la citire. :)) (De cati ani este disponibila tehnologia SSD si ei abia acum o “descopera”?)

  Reply
 5. Razvan

  Spre sfarsit mi-am mai pierdut rabdarea si nu am mai corectat fiecare “ip”. Greselile sunt trecute intre paranteze.
  1. Cu ocazia inceperii noului an (virgula) echipa
  2. Tot cu ocazia acestui email (e-mail, prescurtare de la electronic mail) (virgula) va aducem
  3. modificarile care le vom facem (le vom face) in acest an, 2013 (la sfarsitul propozitiei se pune punct)
  4. va fi operat (vor fi operate) de noua noastra firma
  5. Am hotarat sa renuntam la numele firmei ( suna mult mai bine fara cuvantul “firmei”) Total Domination SRL
  6. (virgula) pentru ca aceast (acest) nume
  7. in care se indrepta (indreapta)Ghesi
  8. Acest lucru nu inseamna ca nu vom fi mai activi( suna mai bine “nu inseamna ca vom fi mai putin activi”)
  9. implementat pe un server harduri (hard disk-uri) cu tehnologie SSD (Nu exista hard disk-uri cu tehnologie SSD; sunt doua tehnologii total diferite, SSD e ceva,iar hard disk-ul e cu totul altceva, avand in comun doar faptul ca stocheaza date)
  10. harduri pe tehnologie SATA (mai corect hard disk-uri SATA)
  11. Feedback-ul primit de la utilizatori(virgula) in legatura cu acest upgrade(virgula) a fost nemaipomenit (suna mai bine “a fost pozitiv”, mai era putin si feedback-ul era “cool” sau “super”, exprimare informala”
  12. toti se bucurau (exprimare informala, era mai potrivit “erau multumiti”)(lipseste un “de”) cat de rapid (nu suna bine “cat de rapid”, exprimare informala) se incarca site-urile lor fata de perioada cand foloseam ( “in care foloseam”)hardurile SATA.
  13. toate serverele noastre, asa ca(virgula) in luna noiembrie
  14. au benefiat (beneficiat)
  15. pe o platforma noua cu SSD (suna mai bine “pe noua platforma SSD”)
  16. de servere vps (VPS)
  17. este de 5 ori mai scumpa ca(decat) tehnologia SATA,preturile abonamentelor nu se va marii. (“nu se vor mari”)
  18. Adresa ip(IP) dedicata pentru toate conturile de gazduire shared. (propozitie fara predicat; se putea folosi cratima la sfarsitul ei precum la punctele 1. si 2., nu punct)
  19. Pentru a oprii(opri) si a controla mai bune(bine) abuzurie (abuzurile)
  20. de pe care se trimita(sa trimita)
  21. este raportat ca si spamer(spammer)(virgula) nu va afecta
  22. este flodat(floodat), mai exact(virgula) ne permite
  23. sa identificam domeniul cu problema(probleme sau “domeniul problematic”) si sa
  24. in timp record (exprimare informala)
  25. in caz contrar(virgula) cand un ip
  26. aproape imposibil (exprimare informala)sa depistam domeniul cu problema(probleme)
  27. de suferit foarte multe ore, chiar si zeci(exprimare informala)
  28. a nu mai platii(plati)
  29. multe alte surprize care le vom comunica( “vor fi comunicate” sau “pe care le vom comunica”)
  30. An nou fericit. (An Nou Fericit sau “An Nou fericit) (semnul excalmarii la sfarsit…este o urare)

  O zi buna!
  Razvan

  Reply
 6. Rusu Alexandru

  1)la cunostinta(cunostiinta) modificarile (pe) care le vom facem(face)
  2)va fi operat(vor fi operate) de noua noastra firma
  3)in care se indrepta(indreapta) Ghesi
  4)in comparatie cu vechile(vechiile) harduri
  5)au benefiat(beneficiat) de acest upgrade.
  6)preturile abonamentelor nu se va marii(se vor mari).
  7)Pentru a oprii(opri) si a controla mai bune(bine) abuzurie(abuzurile)
  8)sa aiba ip dedicat de pe care se trimita(trimit) emailuri.
  9)este raportat ca si spamer(spammer)
  10)in care un domeniu este flodat(floodat)
  11)pentru a nu mai platii(plati) ip-ul
  12)multe alte surprize (pe) care le vom comunica la momentul oportun.

  Reply
 7. OANTA DANIEL

  PAI SA VEDEM: 1. Cu ocazia inceperii noului an (virgula) echipa
  2. Tot cu ocazia acestui email (e-mail, prescurtare de la electronic mail) (virgula) va aducem
  3. modificarile care le vom facem (le vom face) in acest an, 2013 (la sfarsitul propozitiei se pune punct)
  4. va fi operat (vor fi operate) de noua noastra firma
  5. Am hotarat sa renuntam la numele firmei ( suna mult mai bine fara cuvantul “firmei”) Total Domination SRL
  6. (virgula) pentru ca aceast (acest) nume
  7. in care se indrepta (indreapta)Ghesi
  8. Acest lucru nu inseamna ca nu vom fi mai activi( suna mai bine “nu inseamna ca vom fi mai putin activi”)
  9. implementat pe un server harduri (hard disk-uri) cu tehnologie SSD (Nu exista hard disk-uri cu tehnologie SSD; sunt doua tehnologii total diferite, SSD e ceva,iar hard disk-ul e cu totul altceva, avand in comun doar faptul ca stocheaza date)
  10. harduri pe tehnologie SATA (mai corect hard disk-uri SATA)
  11. Feedback-ul primit de la utilizatori(virgula) in legatura cu acest upgrade(virgula) a fost nemaipomenit (suna mai bine “a fost pozitiv”, mai era putin si feedback-ul era “cool” sau “super”, exprimare informala”
  12. toti se bucurau (exprimare informala, era mai potrivit “erau multumiti”)(lipseste un “de”) cat de rapid (nu suna bine “cat de rapid”, exprimare informala) se incarca site-urile lor fata de perioada cand foloseam ( “in care foloseam”)hardurile SATA.
  13. toate serverele noastre, asa ca(virgula) in luna noiembrie
  14. au benefiat (beneficiat)
  15. pe o platforma noua cu SSD (suna mai bine “pe noua platforma SSD”)
  16. de servere vps (VPS)
  17. este de 5 ori mai scumpa ca(decat) tehnologia SATA,preturile abonamentelor nu se va marii. (“nu se vor mari”)
  18. Adresa ip(IP) dedicata pentru toate conturile de gazduire shared. (propozitie fara predicat; se putea folosi cratima la sfarsitul ei precum la punctele 1. si 2., nu punct)
  19. Pentru a oprii(opri) si a controla mai bune(bine) abuzurie (abuzurile)
  20. de pe care se trimita(sa trimita)
  21. este raportat ca si spamer(spammer)(virgula) nu va afecta
  22. este flodat(floodat), mai exact(virgula) ne permite
  23. sa identificam domeniul cu problema(probleme sau “domeniul problematic”) si sa
  24. in timp record (exprimare informala)
  25. in caz contrar(virgula) cand un ip
  26. aproape imposibil (exprimare informala)sa depistam domeniul cu problema(probleme)
  27. de suferit foarte multe ore, chiar si zeci(exprimare informala)
  28. a nu mai platii(plati)
  29. multe alte surprize care le vom comunica( “vor fi comunicate” sau “pe care le vom comunica”)
  30. An nou fericit. (An Nou Fericit sau “An Nou fericit) (semnul excalmarii la sfarsit…este o urare) LA MULTI ANI! PT TOATA LUMEA…..

  Reply
 8. victor

  1)la cunostinta(cunostiinta) modificarile (pe) care le vom facem(face)
  2)va fi operat(vor fi operate) de noua noastra firma
  3)in care se indrepta(indreapta) Ghesi
  4)in comparatie cu vechile(vechiile) harduri
  5)au benefiat(beneficiat) de acest upgrade.
  6)preturile abonamentelor nu se va marii(se vor mari).
  7)Pentru a oprii(opri) si a controla mai bune(bine) abuzurie(abuzurile)
  8)sa aiba ip dedicat de pe care se trimita(trimit) emailuri.
  9)este raportat ca si spamer(spammer)
  10)in care un domeniu este flodat(floodat)
  11)pentru a nu mai platii(plati) ip-ul
  12)multe alte surprize (pe) care le vom comunica la momentul oportun.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *