Slap me…

…dacă mă auziți vreodată că vreau să iau net de la vreo rețea de cartier. Am avut azi o grămadă de motive care să mă învețe minte pentru tot restul vieții să nu fac greșeala asta.

În primul rând, tripleta de aur, IP privat, DNS cu IP privat, progrămel de conectare (Internet Starter). Fără progrămel e clar că nu merge netu’. Eu încercând să conectez o mică rețea dintr-o firmă la internet peste rețeaua lor, sunt obligat să pun progrămelul de conectare ori pe un singur calculator care să stea tot timpul (cât are cineva nevoie de internet) pornit, ori, ca să evit momentele când pică netul pentru că a fost nevoie de un reboot, să pun programul respectiv pe 2 sau mai multe calculatoare. E foarte interesant să se conecteze și deconecteze chestiile alea și la fiecare conectare să-ți fluture un mesaj cu “Mai aveti xx zile de internet”.

Al doilea lucru negativ este viteza de transfer. Se laudă cu 16Mbps în rețeaua metropolitană dar n-am prins nici cu roedu nici cu ines mai mult de 256-512kbps.

Am instalat rețeaua, am configurat wireless-ul și așteptam un Windows Home Edition să treacă de la SP1 la SP2 ca să știe de WPA când s-a întâmplat o chestie des întâlnită în genul ăsta de rețele. Au venit puștii acasă și pentru că download-ul meu îi deranja la CS au scos cablul din switch. Și timp de vreo oră m-am uitat la becul ăla, am sunat la “șefu’ cu rețeaua” care nu răspundea și am băut Fantă.

Concluzia ? Când a revenit netul am vizitat site-ul Clicknet și am hotărât de comun acord cu clientul să treacă la ceva mai serios.  1Mbps dar măcar (așa ar trebui) nu-l scoate nimeni din priză când are chef de CS.

8 Comments Slap me…

 1. nexus

  Apropo de viteza – de luni la RDS s-ar parea ca au trecut non-stop la viteza nominala (daca putem spune asa).
  Eu am abonamentul de 15$ (768kbps) si in sfarsit am aceeasi latime de banda 24 din 24 (pana luni beneficiam de ea doar dupa ora 18 si in week-end).
  Dezavantajul oricarei retele de cartier este “personalul specializat” – oricand poti afla ca a picat reteaua pentru ca X te-a scos din switch.

  Reply
 2. Slacky

  Depinde de retea. Sunt retele care nu lasa switch-urile la oameni in casa ci le pun sus intr-o cutie “securizata”. Oricum daca nu ai link stii unde sa te duci.
  Cat despre Internet Starter e o tampenie de program dar tot e mai bine decat cel de la CZone care nici macar rutare nu te lasa sa faci. Nu iti da net daca detecteaza rutare cu iptables sau altele …

  Reply
 3. required_name

  Si io am impresia ca RDS a scos restrictiile orare, dar mie imi merge cam “selectiv” cu viteza maxima. Nush, probabil peer-ul n-avea upload. Speram sa tina. :)

  Reply
 4. nexus

  Eu la inceput am crezut ca e vreo “minune trecatoare” (am mai avut “puseuri” temporare si inainte). Pe urma am vazut ca a tinut peste 2 ore si am trecut la teste.
  http://www.giganews.com/test_connect.html – la orice ora rezultatul de aici impreuna cu descarcarile in curs dau ceva apropiat de 768kbps.

  Reply
 5. Watt

  Ma cam mira de ce te-ai aventurat la conectarea in asemenea retea. Cazuri in care internetu’ merge fara probleme in retea de cartier, nu-s prea dese.
  Ar trebui sa le injuri de mama tot neamul pentru nesimtirea de a iti scoate cablul din switch.

  Reply
 6. Bogd

  Si eu care tocmai mi-am tras retea noua (dupa evenimentele cu Astral, o parte din ele fiind descrise si pe aici pe blog)… :)

  Hai sa facem o comparatie mica:

  Astral:
  -faci cererea, si vin baietii peste 2 saptamani sa iti instaleze
  -ai modemu’ de cablu care stii SIGUR ca merge perfect, da’ ei vor neaparat sa iti vanda modemu’ lor
  -pun serverele de mail jos timp de zile intregi (si scot servicii cum ar fi IMAP) fara nici un preaviz
  -daca ai o problema, suna la ei – poate dupa ce stai on hold 50 de minute (dupa ceas!) ai sanse sa iti raspunda cineva. Care oricum nu stie la ce te referi cu “certificate digitale” sau alte ciudatenii din-alea.
  -iti dau 1Mbps, si daca vrei sa treci la alt tip de abonament te plimba dintr-o parte in alta (ma duc la casierie, ma trimit la sediul central; ma duc la sediul central, ma trimit la casierie).

  Reteaua noua (DCN Telecom ii cheama pe ei. Am o banuiala ca au plecat tot ca retea de cartier…):
  -am facut cererea, si peste 4 ore aveam oamenii la usa, sa imi traga cablul;
  -am IP-ul meu public, fara restrictii
  -viteza benzii in metropolitana (100Mbps teoretici, din care tine 40-50Mbps sustinut), 2Mbps in extern
  -cand sun la ei, chiar raspunde cineva
  -si platesc pe luna jumatate din cat plateam la Astral

  Da, stiu, poate sa fie vorba de “sindromul firmelor mici” – stiti voi, ala in care firma cat e mica realizeaza ca are nevoie de clienti si stie cum sa ii trateze, dupa care creste si zice “eu am mii de clienti, ce mai conteaza unu’ in plus sau in minus?” si iti da cu flit. Dar sper sa nu fie cazul (cum a fost la emag candva pe la inceputurile lor. Intre timp le-a mai trecut :) ). Si daca e, nu-i nimic – astept sa apara o alta firma mica prin zona :P

  Reply
 7. sourcer

  DCN Telecom este una dintre cele mai mari retele de date din bucuresti = prezenti in sectoarele 3,4,5 – si in prezent si in afara bucurestiului. Cum am ajuns aici? Simplu asa cum spunea domnul de mai sus: NU NE BATEM JOC DE CLIENTI! Nu ne-am aruncat sa facem 100000 de clienti pe zi fara sa ii putem sustine cu infrastructura. Suntem pe piata de telecom de 6 ani de zile si dupa cum vedeti chiar cautam sa vedem noi ce probleme intampina utilizatorul. Pe aici am intrat intamplator cautand pe net eventualele nemultumiri expuse de clientii nostrii.

  Reply
 8. neinteresant

  ma cica tot cu firma mica (cam muci 2, 3 zile pe luna), cu net de la hertza… nuca as face reclama, dar merge chiar … biniso… nu te scoate nimeni din sw, tragi cat si cum vrei(daca poti), n-ai lag(aproape mereu) ;)

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *