Today I Hate: Cisco

Avem următoarea problemă. Suntem în anul 2008 (chiar spre sfârșit). În anul 2008 a avut loc o explozie a notebook-urilor pe piață. Notebook-uri cu CPU Core 2 Duo care funcționează cu orice sistem de operare 64-bit. Modelele mai business chiar vin cu Vista64 preinstalat. Cam cum a venit și al meu (plus posibilitatea de-a face downgrade la XP Pro). O evoluție normală (chiar dacă Vista suge pe multe planuri) și oarecum de așteptat.

Deocamdata mai există calea downgrade-ului la XP Pro pentru toate licențele Vista Business+. Dar n-o să mai existe nici asta. Vom rămâne cu Vista ca ultimă soluție. Și dacă tot avem Vista și CPU capabil să ruleze 64-bit de ce să nu-l folosim ? Păi motivul principal este că majoritatea dezvoltatorilor de software gândesc cu orice altceva în afară de creier. Și versiunile 64-bit sug big time. Sau și mai rău sunt inexistente.

Unde vroiam să ajung ? Păi la situația mea actuală. Am notebook cu Core2Duo și 4gb RAM. Am licență de Vista 64-bit dar folosesc XP Pro și totodată doar 3gb RAM din cei 4. Mă cam bate gândul să trec pe Vista pentru avantajele pe care mi le-ar oferi o platformă 64-bit dar sunt câteva programe de care nu mă pot lipsi. Printre acestea se numără și Cisco VPN Client. Care Cisco VPN Client NU are versiune compatibilă Vista 64-bit și nici nu are de gând să lanseze vreodată așa ceva (nu mă întrebați pe mine de ce). Există un Cisco AnyConnect dar nu suportă IPSec (ca ar fi legacy). Cu alte cuvinte nu prea am alternative la îndemână exceptând soluțiile incomode gen vmWare.

Asta la 2 ani de la lansarea Vista și într-o perioadă în care nu prea mai vezi notebook fără procesor dual core. GG.

19 Comments Today I Hate: Cisco

 1. theheartcollector

  Foloseste o masina virtuala rapida si eficienta pentru a rula un XP. Eu recomand VirtualBox. Seamana cu Virtual PC de la Mucisoft dar se misca mult mai repede / bine. vmWare nu am folosit dar stiu ca e cam greoi.

  Reply
 2. AlexJ

  Cisco: 50% Marketing, 49% Hardware Development, 1% Software Devel :P

  offtopic@theheartcollector
  vmware merge destul de bine… si virtualbox e ok, dar parca e cam tanar totusi…i trust vmware more

  Reply
 3. Meekuu

  Adică în loc de un VPN client mic, rapid și bun să rulez un întreg sistem de operare nu ? Mă da’ băieți isteți sunteți voi amândoi :)). De aia n-o să scadă piața Cisco niciodată :D.

  Reply
 4. Web

  Am cumparat un asemenea laptop cu Vista preinstalat, in secunda urmatoare am dat jos Vista si am instalat XP + driverele de pe site-ul Lenovo :). Merge ca uns, plus Cisco VPN si conectivitate de la 2000 km. Nu vad de ce cineva ar tine crapware pe laptop numai ca sa fie trendi in loc sa aleaga o solutie buna, eficienta, stabila si fara alte probleme la pachet. Asta daca nu ai cumva neaparata nevoie de toti cei 64 de biti.
  So go get it.
  Si da, am citit tot postul de mai sus :)

  Reply
 5. Web

  Cristian, OpenVPN nu se ‘pupa’ foarte bine cu concentratoarele Cisco, daca ma pot exprima asa. E bine sa folosest softul lor proprietar, cel putin atata timp cat ai nevoie de acces la distanta

  Reply
 6. tb

  Știi cum e cu cisco (și alții asemenea)…
  Le dai un deșt și ei îți iau toată mâna.
  Ai ales soluții cisco, suporți consecințele.
  Nu spun că există soluții ideale, dar amândoi știm că cisco nu întotdeauna se apropie de așa ceva

  Reply
 7. Radu

  Meekuu, pe XP există opțiunea de PAE (Physical Address Extension) care-ți permite să adresezi mai mult de 4GB memorie. Totuși din motive de compatibilitate nu vei putea aloca mai mult de 4GB unui proces, dar cred că nu e o problemă. :D

  Reply
 8. bogd

  Din pacate, “foloseste openvpn” sau “asa-ti trebuie daca ai ales cisco (in loc de linux, openbsd, freebsd, etc)” nu ajuta cu nimic.

  De ce? Pentru ca ma uit la cati oameni au fost entuziasmati de un uptime de 500 de zile pentru un Linux ( Meekuu included ), si ma uit la echipamente Cisco aflate in productie de 6 sau 8 ani. Non-stop. Si care merg in continuare fara probleme.

  Nu zic nu, Cisco are si el problemele lui (printre care si cea mentionata de Meekuu mai sus). Pentru care l-am injurat si eu. Dar trecerea pe Linux nu este o solutie.

  @me: Interesant acel NCP client. Dar mi-ar fi foarte greu sa ma duc la client si sa ii spun “tocmai ati dat 4K USD pe un ASA. Nu vrei sa mai dati inca o data pe atat pentru clientii VPN?” (120 USD mi se pare o suma mult prea mare pentru un software)

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *