Avem următoarea problemă. Suntem în anul 2008 (chiar spre sfârșit). În anul 2008 a avut loc o explozie a notebook-urilor pe piață. Notebook-uri cu CPU Core 2 Duo care funcționează cu orice sistem de operare 64-bit. Modelele mai business chiar vin cu Vista64 preinstalat. Cam cum a venit și al meu (plus posibilitatea de-a face downgrade la XP Pro). O evoluție normală (chiar dacă Vista suge pe multe planuri) și oarecum de așteptat.

Deocamdata mai există calea downgrade-ului la XP Pro pentru toate licențele Vista Business+. Dar n-o să mai existe nici asta. Vom rămâne cu Vista ca ultimă soluție. Și dacă tot avem Vista și CPU capabil să ruleze 64-bit de ce să nu-l folosim ? Păi motivul principal este că majoritatea dezvoltatorilor de software gândesc cu orice altceva în afară de creier. Și versiunile 64-bit sug big time. Sau și mai rău sunt inexistente.

Unde vroiam să ajung ? Păi la situația mea actuală. Am notebook cu Core2Duo și 4gb RAM. Am licență de Vista 64-bit dar folosesc XP Pro și totodată doar 3gb RAM din cei 4. Mă cam bate gândul să trec pe Vista pentru avantajele pe care mi le-ar oferi o platformă 64-bit dar sunt câteva programe de care nu mă pot lipsi. Printre acestea se numără și Cisco VPN Client. Care Cisco VPN Client NU are versiune compatibilă Vista 64-bit și nici nu are de gând să lanseze vreodată așa ceva (nu mă întrebați pe mine de ce). Există un Cisco AnyConnect dar nu suportă IPSec (ca ar fi legacy). Cu alte cuvinte nu prea am alternative la îndemână exceptând soluțiile incomode gen vmWare.

Asta la 2 ani de la lansarea Vista și într-o perioadă în care nu prea mai vezi notebook fără procesor dual core. GG.