Nu-i prima dată când mă gândesc la subiectul ăsta și vreau să scriu un post legat de asta. Dar acum momentul se și potrivește perfect având în vedere articolul anterior.

Nu știu câți dintre voi au avut ocazia să vadă (și să simtă pe pielea lor) cam care este gradul de tehnologizare de prin instituțiile statului. Da, știu, au schimbat desktop-uri cât au putut de des (licitațiile să trăiască), șefii au pe birou LCD-uri de 19,20,21,22 de inch sau laptopuri, există chiar și echipamente scumpe de rețea. Dar nu la astea mă refer. Ci la aplicațiile și serviciile folosite. Cum avem noi pretenția să nu stea lumea la cozi infernale în instituții când majoritatea aplicațiilor sunt făcute folosind limbaje de programare de mult apuse iar schimbul de informații între 2 instituții diferite se realizează ca acum 20-30 de ani, prin cereri trimise prin poștă și hârtii depuse la registratură.

Mă îngrozeam mai acum 2 ani când vedeam pe la Registrul Comerțului aplicații făcute în FoxPro. Și nu Visual. Ci ăla antic care era ultimul răcnet pe la mijlocul anilor ’90. Mai recent am avut ocazia de-a admira niște aplicații ONLINE (diverse unelte de raportare, completare formulare, etc) care folosesc Oracle. O versiune de Oracle apărută cam pe la începutul mileniului ăsta. Iar 10 ani în lumea IT înseamnă o veșnicie.

Hai să facem un exercițiu și să admirăm câteva site-uri care aparțin instituțiilor statului. Și să nu le luăm pe alea care au legături mai puțin directe cu cetățeanul de rând. Să vizităm site-urile de pe care, la mijlocul anului 2010, am vrea să aflăm diverse informații utile. Fără să mă uit pot să pun pariu c-o să găsesc o grămadă de pdf-uri, doc-uri și alte fișiere de descărcat, o interfață făcută de un copil tembel aflat la primele lecții de html și o primă pagină plină de gif-uri animate și colorate în toate culorile curcubeului. Cam asta-i prezența online a statului. Nu mă credeți ? Luați site-urile ministerelor la rând. Aplicațiile folosite pentru declarațiile contabile de pe ANAF sunt făcute în Visual Basic 6 (da, ăla apărut în 1998). Cu o interfață la fel de intuitivă și “apetisantă”.

Mă mir cum de nimeni din toată hoarda ziariștilor alergați zilele astea pe la taxe și impozite nu s-a gândit să facă un reportaj cu starea de fapt a sistemelor informatice din instituțiile respective. De ce ghiseul.ro e înțepenit în aceeași stare de x ani ? Câți bani s-au aruncat în proiectul respectiv și de ce ? Câți bani au cheltuit instituțiile statului cu “tehnologizarea” ? Care este starea infrastructurii IT în instituțiile statului ? Astea ar fi doar câteva din întrebările pe care ar putea să le pună. Dar bag de seamă că-s ocupați cu alte subiecte mai importante.

Și noi visăm la baze de date comune, la interconectarea instituțiilor statului, vrem să plătim taxele și impozitele cu cardul direct pe internet. Suntem departe de așa ceva. Mâine, poimâine vine 2012 și noi de abia am coborât din copaci.