Statul și IT-ul

Nu-i prima dată când mă gândesc la subiectul ăsta și vreau să scriu un post legat de asta. Dar acum momentul se și potrivește perfect având în vedere articolul anterior.

Nu știu câți dintre voi au avut ocazia să vadă (și să simtă pe pielea lor) cam care este gradul de tehnologizare de prin instituțiile statului. Da, știu, au schimbat desktop-uri cât au putut de des (licitațiile să trăiască), șefii au pe birou LCD-uri de 19,20,21,22 de inch sau laptopuri, există chiar și echipamente scumpe de rețea. Dar nu la astea mă refer. Ci la aplicațiile și serviciile folosite. Cum avem noi pretenția să nu stea lumea la cozi infernale în instituții când majoritatea aplicațiilor sunt făcute folosind limbaje de programare de mult apuse iar schimbul de informații între 2 instituții diferite se realizează ca acum 20-30 de ani, prin cereri trimise prin poștă și hârtii depuse la registratură.

Mă îngrozeam mai acum 2 ani când vedeam pe la Registrul Comerțului aplicații făcute în FoxPro. Și nu Visual. Ci ăla antic care era ultimul răcnet pe la mijlocul anilor ’90. Mai recent am avut ocazia de-a admira niște aplicații ONLINE (diverse unelte de raportare, completare formulare, etc) care folosesc Oracle. O versiune de Oracle apărută cam pe la începutul mileniului ăsta. Iar 10 ani în lumea IT înseamnă o veșnicie.

Hai să facem un exercițiu și să admirăm câteva site-uri care aparțin instituțiilor statului. Și să nu le luăm pe alea care au legături mai puțin directe cu cetățeanul de rând. Să vizităm site-urile de pe care, la mijlocul anului 2010, am vrea să aflăm diverse informații utile. Fără să mă uit pot să pun pariu c-o să găsesc o grămadă de pdf-uri, doc-uri și alte fișiere de descărcat, o interfață făcută de un copil tembel aflat la primele lecții de html și o primă pagină plină de gif-uri animate și colorate în toate culorile curcubeului. Cam asta-i prezența online a statului. Nu mă credeți ? Luați site-urile ministerelor la rând. Aplicațiile folosite pentru declarațiile contabile de pe ANAF sunt făcute în Visual Basic 6 (da, ăla apărut în 1998). Cu o interfață la fel de intuitivă și “apetisantă”.

Mă mir cum de nimeni din toată hoarda ziariștilor alergați zilele astea pe la taxe și impozite nu s-a gândit să facă un reportaj cu starea de fapt a sistemelor informatice din instituțiile respective. De ce ghiseul.ro e înțepenit în aceeași stare de x ani ? Câți bani s-au aruncat în proiectul respectiv și de ce ? Câți bani au cheltuit instituțiile statului cu “tehnologizarea” ? Care este starea infrastructurii IT în instituțiile statului ? Astea ar fi doar câteva din întrebările pe care ar putea să le pună. Dar bag de seamă că-s ocupați cu alte subiecte mai importante.

Și noi visăm la baze de date comune, la interconectarea instituțiilor statului, vrem să plătim taxele și impozitele cu cardul direct pe internet. Suntem departe de așa ceva. Mâine, poimâine vine 2012 și noi de abia am coborât din copaci.

14 Comments Statul și IT-ul

 1. Web

  Ai uitat de raportarea datelor PE DISCHETA, lucru care se practica inca la stat cu destul de mare succes pana acum cativa ani, de unde si infectarea periodica a stimabililor cu diferiti virusi. Oricum, bine ca nu si-au pus contribuabilii sa vina cu USB-uri :)

  Reply
 2. Meekuu

  Nu am zis pentru că am auzit că în ultima vreme ar merge și cu CD-ul. Hai că încet, încet evoluează și ei…

  Reply
 3. Meekuu

  Teoretic ar trebui. Practic, nu mi-aș pune baza în asta. Mai acum 1 an jumate plăteam o amendă de circulație pe ghișeul.ro. Evident că m-am trezit cu ea la taxe și impozite anul ăsta.

  Reply
 4. Radu

  Și eu mă amuz acum pe site-ul poștei române. Am de trimis un plic în UK și eram curios în cât timp ajunge. Serviciile prestate sunt pe o pagină, tarifele pe alta… Și ăsta e un nimic în comparație cu ce zici tu despre celelalte instituții.

  Reply
 5. Web

  Evolueaza pe naiba. Ultimele cozi la depunderea de impozite/taxe pentru DDA ti se pare evolutie? Un gunoi.

  Reply
 6. Meekuu

  Păi e în ton cu tot ministerul :

  ping anaf.ro
  ping: unknown host anaf.ro
  ping mfinante.ro
  ping: unknown host mfinante.ro

  Reply
 7. alexibad

  Dupa 10 ani o sa avem un singur portal cu toate informatiile si plati online si tot ce vrem noi. Dar resul lumii va platii cu puterea gandului … probabil :)

  Reply
 8. Robintel

  =)) Dude, hai că ești simpatic. Tu pui programul ăla de declarații fiscale? Ia încearcă-l pe ăla cu Anexele 101 și 102 (orice contabil știe care, nu declarațiile ci anexele). =)) Făcut, da, în FoxPro 2.6 sau ceva de genul. Oricum, partea bună e că după câteva heackereli merge ca uns. Știu, doar am lucrat ani de zile cu ele. Deci merg, se putea și mai rău. =))

  Reply
 9. StK

  Stii care e cel putin partial problema cu IT-ul in stat? lipsa specialistilor, atat la propriu cat si la figurat.
  Eu de exemplu lucrez ca sys/network admin intr-o universitate de stat. De la hub-uri 10mb si foxpro am dus infrastructura la retea multi gigabit redundanta pe cisco, servicii virtualizate in cloud, platforma online de management a scolaritatii, e-learning, VoIP si multe altele, chestii care la multe insitutii esentiale doar se viseaza. Pentru multe chestii eu si colegii mei a trebuit sa ne luptam de parca am fi vrut favoruri personale, sute de ore lucrate pe gratis peste program, etc. Si am facut toate astea din pasiune si dorinta de a invata si fiindca sa zicem statutul mi-a permis (student fara familie, copii, obligatii). Iar pentru asta statul m-a rasplatit cu un excelent pachet salarial; mai mult ca sigur portarul e platit mai bine ca mine ca ala are spor ca lucreaza ture de noapte.
  Problema este ca in acelasi timp as fi putut foarte bine sa las foxpro-urile si tot exact asa cum era si sa ma uit la filme cu picioarele pe birou toata ziua, nu ar fi fost absolut nicio problema atata timp cat serviciile functionau macar la un nivel de minim absolut., nu m-ar fi intrebat nimeni nimic.
  Spuneam de lipsa “la figurat” a specialistilor pentru ca pe de alta parte am colegi mai in varsta (decat mine), foarte priceputi in IT dar care isi dau un minim de interes, in mare parte din timpul de servici se ocupa cu consultanta pe cont propriu si nu ii invinovatesc, cu ce sa isi intretina familiile, copiii, cu aia 900-1000 de lei salariu de la stat?
  Desigur am si colegi incompetenti dar mai bine platiti decat restu, pentru ca sunt ruda cu diverse persoane.
  Intre timp am terminat si eu facultatea, dar nu pot fi reincadrat/marit salariu pentru ca asa e legea de la dl. Boc deocamdata, iar dupa faimoasele scaderi salariale eu iau in mana 580 de lei (da ati citit bine). Si parca de la o vreme a inceput sa imi cam treaca interesul si pasiunea si sa fie inlocuite cu o senzatie de foame, mai ales cand stiu ca am prieteni care lucreaza la chioscuri de ziare si iau 1000 de ron.
  Ca sa vedeti cam cat valoreaza pentru stat un inginer IT cu valoroase certificari in domeniu. Si presupun ca situatia e la fel peste toti in institutiile statului.
  Iar daca o sa se inceapa disponibilizarile, cu siguranta voi fi unul dintre cei dati afara pentru ca nu am pile ca tanti georgeta care plimba hartii intre birouri si este cam trecuta de varsta pensionarii.
  Asa ca in conditiile actuale puteti voi sa visati mult si bine la informatizarea serviciilor statului. Si mult noroc domnului Boc in a gasi persoane dispuse sa ii faca treaba asta pentru putin peste minim pe economie.
  Sa traiti bine :)

  Reply
 10. bogd

  Promit ca pun cu prima ocazie un post despre cum se obține un număr EORI de la vamă. Pe scurt: cererea se face folosind o aplicație care rulează DOAR în IE7 (hint: IE8 este update obligatoriu de windows de ceva luni bune, și downgrade nu prea poți face!), și dacă suni la ei afli că „nu există o soluție alternativă, cererea trebuie neapărat făcută folosind aplicația respectivă!”.

  @StK: bine zis cu lipsa specialiștilor. Pentru că nu știu cum naiba reușim (ca țară) să investim miliarde de euro în aparatură de ultimă oră, dar nu suntem în stare să plătim măcar decent niște oameni care să fie capabili să lucreze cu ea. E valabil pentru medicină, IT, rețelistică, și probabil și pentru multe alte domenii.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *