Știri la noi și la ei

Nu cred să mai fie o surpriză pentru nimeni faptul că la noi presa se face cu picioarele. Deh, hoardele de analfabeți scoase de facultățile de profil trebuiau să intre undeva în câmpul muncii. De la fufe gen “3 în pula mea” până la haite de gorobeți școliți într-ale “Ctrl+C/Ctrl+V”-ului.

Ultima știre postată de gorobeții mai sus amintiți a avut și-un termen de comparație tot prin feedreader-ul meu. Știrea era legată de viitorul (mai mult sau mai puțin incert al) stației spațiale internaționale. Primul loc unde-am citit știrea a fost pe feed-ul de la impactnews (site-ul unde prestează deontoloaga Corina Dragotescu). Acolo, copy/paste după știrea de pe Mediafax. În ambele locuri știrea anunță sec faptul că stația spațială va fi scufundată în ocean în 2020 pentru că așa zic rușii. Ambele surse (de fapt sursă ar fi doar Mediafax-ul), ignoră faptul că stația aia spațială este internațională și rușii nu decid singuri ce se întâmplă pe acolo. Mai ales că reacțiile n-au întârziat să apară și au fost destule. Neah, ei au lasat-o așa pentru că na, suna a știre mai de senzație faptul că peste 9 ani vor scufunda ISS în ocean.

Văzând cam pe unde se scaldă ăștia am zis hai să fac o vizită pe site-ul Realitatea. Să vedem acolo cum au prezentat știrea. Ce-i drept acolo au prezentat faptele principale cu mai multă acuratețe. Au spus că există planuri pentru menținerea stației până în 2028, au căutat și alte surse de informare. Toate bune și frumoase dacă nu-mi sărea în ochi un paragraf aflat pe finalul articolului. E mult prea amuzant ca să nu-l redau în întregime aici :

Staţia cântăreşte aproape 454 de milioane de kilograme, echivalentul a circa 320 de maşini.

 

Gorobeții de la Realitatea au transformat tonele în kilograme adăugând de la ei câteva zerouri în plus. Că deh, au de unde la câte zerouri lucrează pe acolo pe post de “manager în google translate”.

Dacă vreți în schimb să citiți știrea scrisă așa cum ar fi trebuit să apară și pe la noi încercați pe The Register. Da, știu, n-ar trebui să compar “The Register” cu Realitatea sau alte șușe online de pe la noi. Dar mi-ar face plăcere să existe termeni de comparație.

3 Comments Știri la noi și la ei

  1. nexus

    Site-uri de stiri la noi? Da, cat timp traduc (sa nu si adapteze ca nu se stie ce iese…) de pe un site serios extern…
    On-topic: rusii cred ca acum se umfla si in pene ca sa creasca pretul. Desi dupa ce au patit chinezii cu metalele rare in ultima vreme, nu as face atat de multa tevatura ca nu se stie cand rasare “alternativa”…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *