Je suis la vache qui rit

Uite cum mă umplu eu de spume duminica dimineață și întrerup liniștea mormântală care se așezase pe aici din cauza tâmpiților de internet.

Dar întâi să expunem datele problemei. Se dă vita încălțată numărul 1, Olivia Steer. Hai c-o știți c-a promovat-o și Cetin de curând și mai e celebră și  din cauză că a stat la capătul celălalt al falusului lui Andi Moisescu, ăla cu emisiune oarecum inteligentă de pe la TV.  Nu, inteligența nu se transmite prin falus, altfel am fi fost o civilizație foarte prosperă în univers.

Ei, vita asta, după ultimele opinii exprimate prin online legate de vindecarea apendicitei folosind prișnițe, a cancerului mâncând căcat (că doar așa a supraviețuit și Steve Jobs) și în general a tuturor bolilor rumegând semințe și ierburi, a stârnit niște reacții mai mult decât justificate care s-au canalizat într-o mișcare vocală tot pe Facebook numită “Stop Olivia Steer”. Observați cum libertatea de-a exprima tâmpenii este combătută tot prin libertatea de-a exprima niște opinii față de vita care exprimă tâmpenii. Mai mult, oamenii cu capul pe umeri încearcă și blocarea paginii de Facebook a tâmpitei din cauză că exprimă niște opinii fără nici o bază, opinii care pot face rău unor oamenii fără prea multă minte.

Și de aici o luăm razna într-un stil pur românesc. A apărut în online a doua vită încălțată care scrie un articol patetic (nu o să-i dau link, e promovat de Simona Tache pe FB) prin care o compară pe vita numărul 1 (Olivia Steer) cu jurnaliștii morți de la Charlie Hebdo. Pentru că da, uciderea unor jurnaliști care făceau mișto de simbolurile religioase și de chestiile mumbo-jumbo este EXACT același lucru cu închiderea paginii de facebook a unei cretine care promovează mumbo-jumbo.

Și doar a fost clar încă de la Charlie Hebdo că nu suntem capabili să înțelegem libertatea de exprimare și mai ales să înțelegem care sunt limitele libertății de exprimare și consecințele ei.  NU, nu mă refer la mișcarea “jurnaliștii au căutat-o” ci din contră, la faptul că împotriva chestiilor exprimate liber NU trebuie să lupți cu arme ci tot cu libertatea de exprimare sau cu legile statului în care te afli. În cazul de față, legile/regulile “statului” Facebook. Ceea ce s-a și întâmplat.

Sau așa cum zice și Bogdan, “nu zice nimeni s-o omoare, da’ măcar Andi ar putea să scoată etichetele de avertizare de pe aparatele casnice…”

P.S.  Și pentru că prostia triumfă, vita reușește s-o ia la ștangă fix pe proasta ailaltă care-o apară :

Screenshot_2015-02-15-11-56-33

6 Comments Je suis la vache qui rit

 1. ipo

  Libertatea de exprimare este si libertatea de a fi prost sau absurd. Cum libertatea de exprimare este si aia de a fi grobian (CH) sau obscen (Flynt). Insulta nu ar trebui pedepsita, denigrarea (prin minciuna) da. Antena 3, aveti microfonul.

  Reply
  1. bogd

   Absolut de acord. Cu precizarea ca libertatea (de orice fel) se oprește în momentul în care încalcă libertatea altuia sau îl afectează în mod negativ.

   Nu ești liber să îți faci nevoile în mijlocul drumului, nu ești liber să asculți manele la maxim, nu ești liber să demolezi apartamentul tău de la etajul 1 al unui bloc cu 10 etaje.

   Ești liber să spui „eu cred că mâncatul de iarbă îmi face bine”, nu ești liber să spui „s-a dovedit științific că trebuie să mănânci numai iarbă”. Ești liber să spui „vrem să-ți vindem chestii”, nu ești liber să spui „crește de două ori mai mult imunitatea” (da, tare aș vrea să văd „studiul” pe care se bazează afirmația respectivă. Și cu ce naiba e făcută comparația :) )

   A, și să nu uit – libertatea de exprimare îți permite să spui „cred că dacă mănânc numai iarbă îmi face bine”, dar aceeași libertate de exprimare îi permite altuia să îți răspundă cu părerea lui.

  1. bogd

   La fel ca probabil mulți oameni de aici, nu înțeleg relevanța întrebării. O fi, n-o fi, depinde de ce „cauze mărețe” susține și ea :)

 2. gupi

  Prin lege, la reclamele pentru medicamente este inserat un text de avertizare.
  Noa, ori de cate ori o specialista din asta iese din spatiul personal si publica in mass-media opinii ce pot afecta sanatatea sau viata oamenilor, ar trebui stampilata. Simplu, ca la Wikipedia ( de exemplu cum scrie la http://ro.wikipedia.org/wiki/Arsur%C4%83 )

  Offtopic, ia de aici o vechitura sa te linistesti

  Reply
 3. enzo

  ProsTV or avut o editie de “Romania te iubesc”, stiti voi, aia de investigatii, etc, in care tocmai condamnau vaccinurile.
  Din punctul meu de vedere ProsTV face campanie anti-vaccin. E “normal” ca Moisescu sa nu se atace.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *